Kiwano nazywane przez hobbystów „kolczastym ogórkiem” jest mało jeszcze znaną w Polsce rośliną, należącą do rodziny dyniowatych. Jej rodowód wywodzi się z Afryki. Kilka lat temu rozpoczęto w Instytucie Warzywnictwa w Skierniewicach badania nad uprawą i biologią. Owoce kiwano można porównać smakowo trochę do bananów, trochę do kiwi a pod względem wartości odżywczych trochę do ogórków. Nasiona wolno kiełkują. Z powodu wysokich wymagań ciepłolubnych roślinę uprawia się wyłącznie z rozsady i wysadza do gruntu po wytworzeniu 3-5 liści. Z reguły jest to na przełomie maja i czerwca a nawet później. Uważa się, że wysadzone rośliny można okryć włókniną. Stanowisko pod…
Widoczne wiosną kopczyki są zmartwieniem wielu działkowców i rolników. Ten podziemny ssak w ciągu godziny potrafi wykopać 12-13 metrów nowego tunelu. Jednorazowo może wypchnąć nawet do 2 kilogramów ziemi i w ciągu dnia usypać około 70 kretowisk. Żerowanie kretów na łąkach i pastwiskach jest uciążliwe dla rolników, ponieważ zwalczanie jest tam zabronione. Nie wszyscy może wiedzą, ale zgodnie z prawem kret jest zwierzęciem objętym całoroczną ochroną, z wyjątkiem terenów zamkniętych do których należą: ogrody, szkółki i lotniska, gdzie zwierzęta te można zwalczać. Kreta można więc polubić albo wypowiedzieć mu wojnę! Kret jest owadożerny i bardzo żarłoczny. Może zjeść tyle ile…
Roszponka to roślina warzywna, która w formie dzikiej występuje na polach i łąkach Europy Środkowej, Azji Mniejszej i na Kaukazie. Pierwsze wzmianki o jej uprawie pochodzą z XVII wieku. Jest to roślina jednoroczna, o płytkim i słabym systemie korzeniowym. Częścią jadalną roszponki są niezbyt duże liście o kształcie jajowatym, tworzące rozetę. Spożywa się je na surowo, jak sałatę – są delikatne w smaku, kruche bez goryczki. W liściach roszponki znajduje się duża ilość witaminy C (120 mg w 100g świeżej masy), witamin z grupy B, prowitaminy A oraz związków mineralnych: fosforu, wapnia, żelaza i potasu. Jej wartość energetyczna jest jednak…
Uprawa skorzonery rozpoczęła się w VII wieku, prawdopodobnie w Hiszpanii, a następnie rozszerzyła się na inne kraje, przede wszystkim Południowej i Środkowej Europy. Skorzonera (wężymord, czarne korzonki, zimowe szparagi) jest rośliną trwałą, lecz w uprawie traktowana jest jako dwuletnia. W pierwszym roku uprawy wytwarza mięsiste korzenie spichrzowe i rozetę liści, w drugim roku pęd kwiatostanowy długości 60 – 125 cm, na którym tworzą się nasiona. Częścią jadalną skorzonery jest cylindryczny najczęściej tępo zakończony korzeń spichrzowy, dorastający do 30 cm długości. Pod czarną bądź ciemnobrunatną skórką korzenia znajduje się biały miąższ. Korowa część korzenia zawiera dużo kanalików mlecznych, z których po…
Odmiany kapusty do kwaszenia - Novoton i Liberator pojawiając się na rynku przed kilkoma laty, ustanowiły nowe standardy dla odmian kapusty do kwaszenia. Dzięki intensywnym pracom hodowlanym hodowcy dostarczyli producentom wysoko plonujące odmiany, gwarantujące wysokie zbiory w różnych warunkach uprawy, odporne na zmienne warunki pogodowe. Plony szczególnie Novotona, przewyższają plony wielu innych odmian co gwarantuje dobry dochód nawet w latach o niskich cenach kapusty. Przetwórcy natomiast zyskali wysokiej jakości produkt do wyprodukowania smacznej kwaszonki, dzięki wysokiej zawartości cukrów, witamin i suchej masy w tych odmianach. W sezonie 2010 uzyskiwano bardzo wysokie plony w uprawie odmiany Novoton, przy zachowaniu wymaganej jakości…
Odpowiedni dobór odmiany brokułu do uprawy – to gwarancja sukcesu. Wyprodukowanie wysokiej jakości brokułów na rynek świeżych warzyw jest dużym wyzwaniem dla producentów. Problemy z uzyskaniem róż dobrej jakości pojawiają się już w czerwcu i utrzymują się zwykle do początków września. Brokuł jest rośliną klimatu umiarkowanego i najlepiej rośnie , gdy temperatura oscyluje w granicach 15 – 20oC. W temperaturze powyżej 25oC u brokułów mogą występować różnego rodzaju zburzenia fizjologiczne- przerastanie róż liśćmi, deformacje i zmiana koloru róż, niewyrównane pączki w obrębie róży lub ich brązowienie. Te wszystkie zmiany dyskwalifikują produkt – traci on wartość handlową . Ze względu na…
W Europie produkcja kalafiorów dla przemysłu mrożonek koncentruje się w Belgii i w Polsce. Kalafiory przeznaczone dla przetwórstwa muszą zaspokajać oczekiwania zarówno ogrodników jak i odbiorców surowca. Z jednej strony odmiana musi odpowiadać wymaganiom agrotechnicznym, czyli charakteryzować się wysoką zdrowotnością roślin, dobrym okryciem (pozwalającym uzyskać białe róże), odpornością na przebarwienia, przydatnością do różyczkowania a także wysokim plonem. Z drugiej strony przetwórca potrzebuje zwartych i twardych różyczek, wyrównanych bez tendencji do kruszenia się, o jednolitym kolorze, bez przebarwień antocyjanowych i tzw. „zielonych głąbików”. Wspólną cechą, ważną dla przetwórcy i producenta jest zatem zwartość i twardość róż. Odpowiednia twardość róż przekłada się…
Kapusty to rodzina warzyw w obrębie której występuje bardzo wiele popularnych gatunków takich jak: kapusta brukselska, głowiasta biała, czerwona, włoska oraz pekińska. Wszystkie one są chętnie u nas uprawiane i spożywane. Najnowsza i najmniej popularna na naszym rynku to kapusta chińska zwana również pak-choy lub bok-choy, bardzo często mylona z kapustą pekińską. Pak-choy to kapusta nie wytwarzająca typowych główek, lecz tylko mocno zbite rozety liściowe wysokości 15-60 cm. Liście, od jasno do ciemnozielonych, mają blaszki lekko zwinięte na brzegach lub prawie gładkie i zaokrąglone. Częścią jadalna kapusty chińskiej są przede wszystkim grube, mięsiste, soczyste, białe, białoseledynowe lub zielone (w zależności…
Z powodu zmian żywieniowych coraz więcej osób wprowadza do swojego menu różne gatunki sałat. Na rynku znajduje się duży wybór sałat różniących się budową liści. Można uprawiać sałaty tworzące główki (sałata krucha czyli lodowa), tworzące rozety liści o różnym kształcie (sałata liściowa), luźno zwinięte główki lub wzniesione, sztywne rozety całobrzegich liści (sałata rzymska), oraz takie których liście wyrastają na pędzie (sałata łodygowa). Sałata lodowa cieszy się dużym powodzeniem wśród konsumentów
Pobierz załącznik:
- Uprawa_saaty_lodowej.doc (4198 Pobrań)