Potas jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych roślin, który decyduje o plonie i jakości uprawianych roślin. Okazuje się, że w Polsce nawożenie potasem jest niewystarczające, a przecież ma on bardzo ważną rolę do spełnienia w roślinie. Stanowi 42% wszystkich minerałów, jakie zawiera popiół roślinny. Całkowita zawartość potasu w glebach waha się od 0,8 do 2,5% i zależy od ilości części pylistych i składu mineralnego gleby. Przeważająca ilość potasu w glebie występuje w postaci glinokrzemianu i krzemianu, lecz forma ta nie jest bezpośrednio dostępna dla roślin. Największe ilości potasu występują na glebach ciężkich. W glebie potas występuje w 4 formach jako:…
Decydując się na przechowywanie warzyw powinniśmy poznać wymagania i wybrać tylko takie warzywa, które spełniają cechy jakościowe, odmianowe i agrotechniczne. Ważnym elementem jest zdrowotność warzyw. Wiadomo, że już po zbiorze następuje obniżanie jakości warzyw z powodu zachodzących procesów życiowych i utraty wody. Do przechowywania wybieramy więc warzywa zdrowe, dobrej jakości, nieuszkodzone. Tylko takie gwarantują nam, że w trakcie przechowywania nie rozwiną się choroby przechowalnicze takie jak: szara pleśń, czerń krzyżowych, mokre gnicie bakteryjne i wiele innych w zależności od przechowywanego gatunku.Istotnym elementem jest również wybór odmiany. Należy wybierać tylko takie które są do tego przeznaczone tzn. cechują się długą trwałością…
Coraz większym zainteresowaniem wielu producentów cieszy się uprawa cebuli ozimej, która pojawia się na rynku wiosną po wyczerpaniu zapasów cebuli z przechowalni. Rosnąca popularność tej uprawy związana jest przede wszystkim z opłacalnością produkcji. Wiadomo, że wiosną świeże warzywa są w „dobrej” cenie, co jest istotne dla producenta. Uprawa cebuli ozimej niesie za sobą pewne ryzyko związane z możliwością przemarznięcia roślin w przypadku braku okrywy śnieżnej - która skutecznie udaremnia przedostanie się mroźnego powietrza do wysianych roślin. Moment wystąpienie opadów śniegu jest ważny i najlepiej aby to było przed nastaniem mrozów. Wtedy to tkanki roślin cebuli są elastyczne i nie będą…
Hydroponika to najczęściej stosowany sposób produkcji szklarniowej w Europie Zachodniej, Ameryce i Azji. Jako pierwszy pojęcie "hydroponika" wprowadził w 1929 roku amerykański filozof Gericke, który pojęciem tym określił swój udoskonalony sposób uprawy roślin użytkowych w kulturze wodnej. Słowo to pochodzi od dwóch greckich słów oznaczających wodę i pracę a polega głównie na zastępowaniu gleby przez specjalnie przygotowane pożywki wodne. Rośliny "karmione" są pożywką z rozpuszczonych soli mineralnych (nawozów). Za dużą popularnością hydroponiki przemawiają aspekty ekonomiczne – optymalne wykorzystanie powierzchni, mała pracochłonność, oszczędność wody i nawozów, szybki wyrównany wzrost roślin a co za tym idzie lepsza jakość i zdrowotność. W Polsce…
Szparag jest wieloletnim, bardzo wczesnym warzywem gruntowym, cenionym przede wszystkim ze względu na wysokie walory smakowe. Uprawa szparagów jest często istotnym źródłem dochodu w gospodarstwach rolnych, posiadających gleby słabsze w klasie IV b, V i VI. Uprawiając na tych glebach szparagi rolnicy uzyskują wyższe efekty finansowe w stosunku do roślin rolniczych uprawianych na tych glebach. Opłacalność produkcji szparaga można dodatkowo podnieść, szczególnie na plantacjach wielkotowarowych, poprzez stosowanie folii do okrywania wałów. Przykrywanie wałów szparaga folią rozpoczęto w krajach Europy Zachodniej już w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Celem przykrywania było najpierw ograniczenie strat ciepła podczas ogrzewania się wiosną gleby, a następnie…