W Polsce pojawiła się nowa choroba grzybowa korzeni marchwi o nazwie Akrotecium. W 2012 roku jej ogniska zdiagnozowano w północnych rejonach Polski. Chorobę nazywaną czarną plamistością korzeni marchwi wywołuje grzyb Acrothecium carotae. Jak podają źródła naukowe po raz pierwszy zanotowano ją latach 60-tych ubiegłego wieku w Norwegii. Później ogniska stwierdzano w kolejnych krajach jak Holandia, Dania, Szwecja i Kanada. Grzyb powodujący chorobę bytuje w glebie i stąd pierwotnie infekuje korzenie. W sezonie wegetacyjnym rozprzestrzenia się za pomocą zarodników konidialnych. Do zakażenia dochodzić może podczas mycia i czyszczenia korzeni przed spedycją. Naukowcy zastanawiają się też nad innym założeniem, czy źródłem zakażenia…
21 listopada 2013
Z wizytą u producentów warzyw na przechowywanie
Przygotowane przez Dorota Piękna-Paterczyk
Wzrastający areał uprawy warzyw powoduje, że rolnicy zmieniają technologie uprawy i przechowywania. Jednym z ważnych elementów podniesienia opłacalności produkcji jest przedłużenie okresu zbytu towarów. Powstające przechowalnie i chłodnie zapewniają optymalne warunki do krótkiego składowania lub długotrwałego przechowywania warzyw. Paweł Maciaszek z Kuchar (powiat pleszewski) tytuł magistra inżyniera uzyskał na Akademii Rolniczej w Poznaniu. Dwa lata po ukończeniu studiów przejął po rodzicach gospodarstwo o profilu ogrodniczym. W gospodarstwie uprawia się kukurydzę i warzywa. Do przechowywania uprawiam kapustę pekińską, kapustę głowiastą i po raz pierwszy eksperymentalnie na powierzchni 1 ha kapustę stożkową. Zaciekawiła mnie ta kapusta ponieważ można ją uprawiać jako poplon…
23 października 2013
Zbiory pomidorów gruntowych dobiegają końca!
Przygotowane przez Dorota Piękna-Paterczyk
Tegoroczne warunki pogodowe nie należały do sprzyjających uprawie pomidorów. Z powodu dużego zaawansowania chorób grzybowych i bakteryjnych wielu producentów wcześniej niż zwykle zakończyło zbiory pomidorów. Mimo prowadzenia pełnej ochrony i doboru najskuteczniejszych preparatów producenci mieli kłopoty z zatrzymaniem zarazy. Problem ten wystąpił w całym kraju. Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach zwrócił się do Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z prośbą o umożliwienie pobrania próbek z zaatakowanych plantacji, ponieważ presja patogena była tak duża, że preparaty nie działały. Plantacje były bardzo zróżnicowane. Pomimo tych niezbyt sprzyjających warunków wielu plantatorów powinno uzyskać zadawalające plony. Niestety trudno w tej chwili jeszcze odpowiedzieć na pytanie odnośnie…
Połyśnica marchwianka jest głównym szkodnikiem marchwi uprawianej w Polsce oraz w krajach sąsiednich. Jej obecność na polach wynika z dużego dostępu do roślin żywicielskich. Oprócz uszkadzania marchwi można ją zdiagnozować również na pietruszce, pasternku, selerze, koprze oraz kminku. Z wymienionych roślin cały czas największe szkody wyrządza na późnych odmianach marchwi. To niewielka muchówka długości około 5 mm ma czarne, błyszczące ciało oraz charakterystyczne żółte czułki i odnóża. Posiada brunatną głowę z ciemną plamką. Samice składają mlecznobiałe jaja, z których wylęgają się jasnożółte, walcowate larwy długości 6-8 mm. Szkodliwość połyśnicy polega na żerowaniu larw w korzeniach marchwi. Efektem czego może być…
Firma Syngenta zainicjowała Akcję na rzecz Owadów Zapylających – Operator Pollinator, która ma na celu zwiększenie liczby owadów zapylających. Zadanie ma na celu ochronę i wspieranie różnorodności biologicznej, poprawę wydajności i jakości upraw oraz zapewnienie zrównoważonego wzrostu w rolnictwie i równowagi w środowisku naturalnym. Akcja ma pomagać rolnikom w tworzeniu i zarządzaniu siedliskami, które są zasobne w pyłek kwiatowy w kluczowych lokalizacjach w obrębie gospodarstwa. Wcześnie w Wielkiej Brytanii z sukcesem była prowadzona również taka Akcja na rzecz Trzmieli. Projekt działa równolegle w Niemczech, Francji, Włoszech, Hiszpanii, Portugalii, na Węgrzech, Wielkiej Brytanii oraz w Polsce. Większość roślin występujących w naszej…
Do grupy roślin dyniowatych zaliczyć można wiele mało popularnych u nas gatunków. Melony, arbuzy, kiwano, tykwy, trukwy, beninkazy nie brzmią swojsko. To rośliny, które mają bardzo wysokie wymagania termiczne i poleca się je uprawiać pod osłonami. Beninkaza szorstka zwana czasami beninkazą woskodajną lub woszczą szorstką jest jednoroczną rośliną. Posiada duże, szorstkie i ząbkowane liście oraz kwiaty o 5-ciu płatkach. Wykształca jasnozielone, podłużne lub owalne owoce o długości do 60 cm. Częścią użytkową są owoce, młode liście i pąki kwiatowe. Skórka owocu pokryta jest warstwą białego wosku i krótkimi, szorstkimi włoskami. Do spożycia wykorzystuje się biały, dość gąbczasty miąższ o lekko…
Produkcja truskawek w Polsce nie wykazuje tendencji wzrostowych. Widać natomiast wyraźny wzrost uprawy truskawek w krajach, w których jest dużo taniej siły roboczej i są sprzyjające warunki przyrodnicze. Do takich krajów zaliczyć można Chiny, Turcję oraz kraje Afryki Północnej. Zarówno w Polsce jak i na świecie trwają prace hodowlane nad nowymi odmianami. Na naszym rynku pojawiają się coraz nowsze odmiany, niestety nie sprawdzone w polskich warunkach przyrodniczych. Producenci powinni zastanowić się przed zakupem nowych niesprawdzonych odmian, ponieważ firmy nie są zainteresowane prowadzeniem badań w realiach polskich. Ważny jest efekt finansowy, czyli szybkie ich wprowadzenie do obrotu rynkowego. Obecnie w Krajowym…
Roślina z wyglądu, sposobu użytkowania oraz podobnych wartości odżywczych przypomina sałatę liściową. Botanicznie jest krewniaczką cykorii sałatowej. To gatunek jednoroczny lub dwuletni. Wykształca szerokie rozety liści które są charakterystycznie powcinane i skędzierzawione. W zależności od odmiany liście endywii mogą przybrać barwę zieloną, żółtą lub zielonkawożółtą. Warzywo to pozytywnie wpływa na układ trawienny ponieważ wytwarza substancję o charakterystycznej goryczce. Uprawia się ją podobnie jak sałatę, choć wymagania glebowe ma nieco mniejsze. Dobrze rośnie na stanowiskach ciepłych i zacisznych. Preferuje gleby próchniczne, niezbyt ciężkie ale odpowiednio uwilgotnione. Podczas ciepłej jesieni wykształca duże rozety. Około połowy czerwca na rozsadniku należy wysiać nasiona endywii.…
Miechunka pomidorowa inaczej pomidor skórzasty pochodzi z Meksyku, gdzie jest znana i uprawiana. W Polsce nie jest popularna, choć cały czas prowadzone są prace hodowlane nad polskimi odmianami. Z wyglądu miechunka pomidorowa przypomina popularną ogrodową roślinę miechunkę rozdętą wykorzystywaną w bukietach ze względu na czerwone mieszki, które zachowują ładny kolor po wysuszeniu. Nie poleca się jej spożywać na surowo, ponieważ nie smakuje rewelacyjnie. Można ją wykorzystać na przetwory, do potraw z warzyw, do dań mięsnych oraz sosów. Ze względu na dużą zawartość witaminy C owoce można wykorzystać do wyrobu dżemów, konfitur, marynat. Kulinarnie smakuje w połączeniu z cukinią, cebulą i…