27 listopada 2013

Nowa choroba marchwi

Przygotowane przez
W Polsce pojawiła się nowa choroba grzybowa korzeni marchwi o nazwie Akrotecium. W 2012 roku jej ogniska zdiagnozowano w północnych rejonach Polski. Chorobę nazywaną czarną plamistością korzeni marchwi wywołuje grzyb Acrothecium carotae. Jak podają źródła naukowe po raz pierwszy zanotowano ją latach 60-tych ubiegłego wieku w Norwegii. Później ogniska stwierdzano w kolejnych krajach jak Holandia, Dania, Szwecja i Kanada. Grzyb powodujący chorobę bytuje w glebie i stąd pierwotnie infekuje korzenie. W sezonie wegetacyjnym rozprzestrzenia się za pomocą zarodników konidialnych. Do zakażenia dochodzić może podczas mycia i czyszczenia korzeni przed spedycją. Naukowcy zastanawiają się też nad innym założeniem, czy źródłem zakażenia…
Wzrastający areał uprawy warzyw powoduje, że rolnicy zmieniają technologie uprawy i przechowywania. Jednym z ważnych elementów podniesienia opłacalności produkcji jest przedłużenie okresu zbytu towarów. Powstające przechowalnie i chłodnie zapewniają optymalne warunki do krótkiego składowania lub długotrwałego przechowywania warzyw. Paweł Maciaszek z Kuchar (powiat pleszewski) tytuł magistra inżyniera uzyskał na Akademii Rolniczej w Poznaniu. Dwa lata po ukończeniu studiów przejął po rodzicach gospodarstwo o profilu ogrodniczym. W gospodarstwie uprawia się kukurydzę i warzywa. Do przechowywania uprawiam kapustę pekińską, kapustę głowiastą i po raz pierwszy eksperymentalnie na powierzchni 1 ha kapustę stożkową. Zaciekawiła mnie ta kapusta ponieważ można ją uprawiać jako poplon…
Tegoroczne warunki pogodowe nie należały do sprzyjających uprawie pomidorów. Z powodu dużego zaawansowania chorób grzybowych i bakteryjnych wielu producentów wcześniej niż zwykle zakończyło zbiory pomidorów. Mimo prowadzenia pełnej ochrony i doboru najskuteczniejszych preparatów producenci mieli kłopoty z zatrzymaniem zarazy. Problem ten wystąpił w całym kraju. Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach zwrócił się do Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z prośbą o umożliwienie pobrania próbek z zaatakowanych plantacji, ponieważ presja patogena była tak duża, że preparaty nie działały. Plantacje były bardzo zróżnicowane. Pomimo tych niezbyt sprzyjających warunków wielu plantatorów powinno uzyskać zadawalające plony. Niestety trudno w tej chwili jeszcze odpowiedzieć na pytanie odnośnie…
Połyśnica marchwianka jest głównym szkodnikiem marchwi uprawianej w Polsce oraz w krajach sąsiednich. Jej obecność na polach wynika z dużego dostępu do roślin żywicielskich. Oprócz uszkadzania marchwi można ją zdiagnozować również na pietruszce, pasternku, selerze, koprze oraz kminku. Z wymienionych roślin cały czas największe szkody wyrządza na późnych odmianach marchwi. To niewielka muchówka długości około 5 mm ma czarne, błyszczące ciało oraz charakterystyczne żółte czułki  i odnóża. Posiada brunatną głowę z ciemną plamką. Samice składają mlecznobiałe jaja, z których wylęgają się jasnożółte, walcowate larwy długości 6-8 mm.  Szkodliwość połyśnicy polega na żerowaniu larw w korzeniach marchwi. Efektem czego może być…
Firma Syngenta zainicjowała Akcję na rzecz Owadów Zapylających – Operator Pollinator, która ma na celu zwiększenie liczby owadów zapylających. Zadanie ma na celu ochronę i wspieranie różnorodności biologicznej, poprawę wydajności i jakości upraw oraz zapewnienie zrównoważonego wzrostu w rolnictwie i równowagi w środowisku naturalnym. Akcja ma pomagać rolnikom w tworzeniu  i zarządzaniu siedliskami, które są zasobne w pyłek kwiatowy w kluczowych lokalizacjach w obrębie gospodarstwa. Wcześnie w Wielkiej Brytanii z sukcesem była prowadzona również taka Akcja na rzecz Trzmieli. Projekt działa równolegle w Niemczech, Francji, Włoszech, Hiszpanii, Portugalii, na Węgrzech, Wielkiej Brytanii oraz w Polsce. Większość roślin występujących w naszej…
27 maja 2013

Beninkaza

Przygotowane przez
Do grupy roślin dyniowatych zaliczyć można wiele mało popularnych u nas gatunków. Melony, arbuzy, kiwano, tykwy, trukwy, beninkazy nie brzmią swojsko. To rośliny, które mają bardzo wysokie wymagania termiczne i poleca się je uprawiać pod osłonami. Beninkaza szorstka zwana czasami beninkazą woskodajną lub woszczą szorstką  jest jednoroczną rośliną. Posiada duże, szorstkie i ząbkowane liście oraz kwiaty o 5-ciu płatkach. Wykształca jasnozielone, podłużne lub owalne owoce o długości do 60 cm. Częścią użytkową są owoce, młode liście i pąki kwiatowe. Skórka owocu pokryta jest warstwą białego wosku i krótkimi, szorstkimi włoskami. Do spożycia wykorzystuje się biały, dość gąbczasty miąższ o lekko…
09 maja 2013

Nowe odmiany truskawek

Przygotowane przez
Produkcja truskawek w Polsce nie wykazuje tendencji wzrostowych.  Widać natomiast wyraźny wzrost uprawy truskawek w krajach, w których jest dużo taniej siły roboczej i są sprzyjające warunki przyrodnicze. Do takich krajów zaliczyć można Chiny, Turcję oraz kraje Afryki Północnej. Zarówno w Polsce jak i na świecie trwają prace hodowlane nad nowymi odmianami. Na naszym rynku pojawiają się coraz nowsze odmiany, niestety nie sprawdzone w polskich warunkach przyrodniczych. Producenci powinni zastanowić się przed zakupem nowych niesprawdzonych odmian, ponieważ firmy nie są zainteresowane prowadzeniem badań  w realiach polskich. Ważny jest efekt finansowy, czyli szybkie ich wprowadzenie do obrotu rynkowego. Obecnie w Krajowym…
24 kwietnia 2013

Endywia

Przygotowane przez
Roślina z wyglądu, sposobu użytkowania oraz podobnych wartości odżywczych przypomina sałatę liściową. Botanicznie jest krewniaczką cykorii sałatowej. To gatunek jednoroczny lub dwuletni. Wykształca szerokie rozety liści które są charakterystycznie powcinane i skędzierzawione. W zależności od odmiany liście endywii mogą przybrać barwę zieloną, żółtą lub zielonkawożółtą. Warzywo to pozytywnie wpływa na układ trawienny ponieważ wytwarza substancję o charakterystycznej goryczce. Uprawia się ją podobnie jak sałatę, choć wymagania glebowe ma nieco mniejsze. Dobrze rośnie na stanowiskach ciepłych i zacisznych. Preferuje gleby próchniczne, niezbyt ciężkie ale odpowiednio uwilgotnione. Podczas ciepłej jesieni wykształca duże rozety.  Około połowy czerwca na rozsadniku należy wysiać nasiona endywii.…
30 marca 2013

Miechunka pomidorowa

Przygotowane przez
Miechunka pomidorowa inaczej pomidor skórzasty pochodzi z Meksyku, gdzie jest znana i uprawiana. W Polsce nie jest popularna, choć cały czas prowadzone są prace hodowlane nad polskimi odmianami.  Z wyglądu miechunka pomidorowa przypomina popularną ogrodową roślinę miechunkę rozdętą wykorzystywaną w bukietach ze względu na czerwone mieszki, które zachowują ładny kolor po wysuszeniu. Nie poleca się jej spożywać na surowo, ponieważ nie smakuje rewelacyjnie. Można ją wykorzystać na przetwory, do potraw z warzyw, do dań mięsnych oraz sosów. Ze względu na dużą zawartość witaminy C owoce można wykorzystać do wyrobu dżemów, konfitur, marynat. Kulinarnie smakuje w połączeniu z cukinią, cebulą i…