Podział ziół na lecznicze i przyprawowe jest w zasadzie niemożliwy, gdyż obecnie wiele typowych ziół leczniczych używa się jako przypraw, np. szałwia, tymianek, a typowo przyprawowe są stosowane w lecznictwie, np. papryka ostra, kminek czy czarnuszka. Człowiek zdrowy może i powinien urozmaicać swoje pożywienie przyprawami. Umiejętnie stosując przyprawy można przygotowywać wiele oryginalnych potraw. Należy jednak robić to z wyczuciem, bo powinno podnieść się smak dań, a nie go zatracić. Nie wszystkie przyprawy roślinne mogą być używane w dużej ilości, szczególnie te egzotyczne. Okazuje się, że ludzie przystosowani do klimatu, z którego te przyprawy pochodzą, mogą je spożywać bez większych zastrzeżeń.…
W gospodarstwach domowych rabarbar jest wykorzystywany do przygotowania kompotów, soków, wypieku ciast domowych, a nawet do produkcji wina. Ogonki liściowe rabarbaru posiadają specyficzne walory smakowe, gdyż zawierają kwasy - jabłkowy, cytrynowy i octowy. Dawniej stanowiły znakomity środek antyszkorbutowy- naturalne źródło witaminy C ze względu na obecność kwasu askorbinowego. A z tego powodu, że są w nim kwasy jabłkowy i cytrynowy to rabarbarowi przypisywano działanie krwiotwórcze. W rabarbarze jest również żelazo. Powszechnie panuje opinia, że rabarbar nie jest zalecany w żywieniu, bo zawiera kwas szczawiowy. Ważna kwestia – kwas szczawiowy gromadzi się głównie w liściach, czyli w ogonkach jest znacznie mniej.…
Za oknem ponuro i szaro, dlatego nasz nastrój też pozostawia wiele do życzenia. A przecież można w prosty sposób pozbyć się chandry i jeszcze dostarczyć organizmowi cennych składników. Ale jak to zrobić? Problem może rozwiązać 1 łyżeczka ( 10 g) kakao. Spożywając kakao pozytywnie wpływamy nie tylko na zdrowie, ale też na urodę. Kakao może chronić przed rakiem jelita cienkiego i grubego, gdyż zawiera przeciwutleniacze- flawonidy, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Czyli jest to stan zaburzenia równowagi pomiędzy przeciwutleniaczami a utleniaczami, na rzecz utleniaczy. Przez działanie tego stresu może nasz organizm odczuwać problemy jelitowe. Badania wykazują, że flawonidy zawarte…
Wartości odżywcze chrzanu są nie do pogardzenia i dlatego warto w jadłospisie uwzględnić dodatek chrzanu do mięs, czy wędlin. Chrzan jest symbolem siły i zdrowia. Wartości odżywcze chrzan zawdzięcza dużej zawartości witaminy C, a także B i E, cukrów prostych, soli mineralnych- potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, sodu, siarki. Zawiera również glikozydy, które decydują o właściwościach leczniczych i przyprawowych. Świeże liście i korzenie chrzanu mają działanie bakterio-, wiruso-, i grzybobójcze. Dodatek chrzanu do potraw pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga przemianę materii, poprawia pracę wątroby i nerek. Z uwagi na dużą zawartość witaminy C przetwory z chrzanu i z jego dodatkiem…
Od 2007 roku, kiedy statystyczny Polak zjadał 77,6 kg mięsa rocznie, spada bilansowe spożycie mięsa. Polacy jedzą coraz mniej mięsa wieprzowego ( w 2007 roku 43,6 kg, w 2010 roku 42 kg), a wzrasta konsumpcja mięsa drobiowego ( w 2007 roku 24 kg, w 2010 roku 24,8 kg). Systematycznie spada spożycie mięsa wołowego i w 2010 roku wyniosło 2,4 kg na mieszkańca. Według danych GUS i prognoz IERiGŻ w 2012 roku spożycie mięsa spadnie o 1,5 kg i wyniesie 73,0 kg w tym: wieprzowego 40,5kg, wołowego 2,2 kg, drobiowego 26 kg na statystycznego Polaka. Spadek spożycia wystąpił w wędlinach drobiowych…
Wśród owoców cytrusowych na uwagę zasługuje grejpfrut. Jest on krzyżówką owocu pomelo i słodkiej pomarańczy. Mamy 3 odmiany grejpfruta : czerwone – o gorzkim smaku, ale mają najwięcej substancji prozdrowotnych, żółte – bardziej kwaśne, zielone- słodkie i mniej soczyste. Owoc grejpfruta w 90 procentach składa się z wody, ale zawiera wiele związków, które dla zdrowia są dobroczynne. Są to witaminy C, E, B, PP, kwas foliowy, flawonidy, pektyny, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, magnez, mangan, potas. Gorzki smak nadaje grejpfrutowi naringina, która jest flawonidem i jest obecna w miąższu oraz w białej błonce owocu- dlatego należy jeść owoce razem z…
Mięso z królika jest zaliczane do mięs dietetycznych, białych, drobnoziarnistych o małym udziale tłuszczu, cechuje je niska zawartość cholesterolu, bo 35-50 mg w 100 g mięsa, a także zawartość kwasu linolenowego, który jest podobny do kwasu występującego u ryb żyjących w wodach zimnych. Gatunek mięsa/produkt Zawartość cholesterolu mg w 100 g Jaja kurze ( żółtka) 650-750 Mięso kurze 78-98 Cielęcina 40-50 Wołowina 45-60 Mięso królicze 35-50 Tłuszcz drobiowy 72-76 Tłuszcz króliczy 35-38 Mięso królika jest bogate w aminokwasy niezbędna, niektóre składniki mineralne, witaminy, szczególnie z grupy B. Białka w mięsie króliczym jest 21,8 g (w 100 g) i jest w…
BO SĄ ZDROWE. Ryby mają bardzo dużą wartość odżywczą. O tej wartości decyduje przede wszystkim wysokiej jakości i łatwo przyswajalne białko – 97%. Zawartość białek w mięsie ryb wynosi od 12% u węgorza do 24% w tuńczyku. W mięsie ryb morskich jest około 1,5 razy więcej białka niż w mięsie ryb słodkowodnych. Drugi atut to tłuszcz. Tłuszcz ryb charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Odpowiedzialne są m.in. za prawidłowy stan naczyń krwionośnych, warunkują odpowiedni przepływ krwi przez nie, co zapewnia właściwe ukrwienie i dotlenienie wszystkich narządów, w tym…
Takiego bogactwa odmian jakie ma papryka mogą pozazdrościć inne warzywa. Od czasu kiedy w XVI wieku papryka trafiła do Europy została jednym z najchętniej uprawianych warzyw. Podstawowy podział dzieli papryki na odmiany słodkie i ostre, w tym chili, ale paprykę spotyka się również jako bardzo ciekawą roślinę ozdobną o drobnych i kolorowych owocach. Papryka chili- ponad 90 rodzajów- posiada właściwości antyseptyczne, przeciwmiażdżycowe, łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego. Papryka jest stosowana do zbijania gorączki, zapobiega procesom starzenia. Do upowszechnienia papryki przyczynili się Węgrzy, którzy używają jej od 1526 roku. To właśnie Węgier Albert Szent- Gyorgy z papryki wyodrębnił kwas askorbinowy, czyli witaminę…