W produkcji żywności używa się substancji poprawiających smak i zapach. Kiedy kupujemy gotowe dania to mają wspaniały smak, są tak pyszne, że nam ślinka cieknie. A wszystko dzięki dodatkom – polepszaczom, które wzmacniają atrakcyjność potraw i są masowo dodawane do przetworzonej żywności. Każdy kto czyta etykiety umieszczone na towarach zetknął się z polepszaczem E 620 oraz jego kuzynami, którzy występują pod kolejnymi E 621 do E625-jest to glutaminian sodu. Został on uznany jako bezpieczny, nie nałożono żadnych ograniczeń na jego stosowanie w przetwórstwie i przemyśle spożywczym, ale nie jest wskazany dla dzieci, osób starszych i alergików. Te polepszacze kumulują się…
Pytanie wcale nie jest banalne, ale dotyczy bardzo ważnej kwestii - czy zdajemy sobie sprawę z tego jaki jest skład i wartość produktów spożywanych przez nas codziennie. I już w tym momencie pojawia się problem z udzieleniem odpowiedzi. Przecież wiem co jem ; chleb, wędlinę, mięso, sery … Ale, żeby odpowiedzieć na to pytanie należy podejść do odżywiania racjonalnie i ustalić dla siebie prawidłową dietę. Racjonalne żywienie polega na spożywaniu takiej ilości żywności, która warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu i utrzymanie właściwego ciężaru, czyli masy ciała. Produkty przeznaczone do spożycia przez człowieka zawierają rozmaite substancje organiczne i nieorganiczne zwane składnikami pokarmowymi…
Jesień i zima to pory roku kiedy zmienia się nasz tryb życia i sposób odżywiania. Jemy więcej i to produktów oraz potraw bardziej kalorycznych. Niestety nie jest to obojętne dla naszego zdrowia, gdyż nadmiar kalorii przekłada się na zbędne kilogramy . Każdy dodatkowy kilogram ciała to 7000 dodatkowych kilokalorii dostarczonych organizmowi. A co oznacza pojęcie kaloria? Kalorie w żywieniu dotyczą wartości energetycznej posiłków. Można podawać ją również w innych jednostkach – w dżulach ( J).Wartość energetyczną dań podajemy w kilokaloriach- kcal lub kilodżulach – kJ. Jest to ilość ciepła potrzebna do ogrzania 1 g czystej chemicznie wody o 1°C, czyli…
Jedzmy z głową Jesień i zima to pory roku kiedy zmienia się nasz tryb życia i sposób odżywiania. Jemy więcej i to produktów oraz potraw bardziej kalorycznych. Niestety nie jest to obojętne dla naszego zdrowia, gdyż nadmiar kalorii przekłada się na zbędne kilogramy . Każdy dodatkowy kilogram ciała to 7000 dodatkowych kilokalorii dostarczonych organizmowi. A co oznacza pojęcie kaloria? Kalorie w żywieniu dotyczą wartości energetycznej posiłków. Można podawać ją również w innych jednostkach – w dżulach ( J).Wartość energetyczną dań podajemy w kilokaloriach- kcal lub kilodżulach – kJ. Jest to ilość ciepła potrzebna do ogrzania 1 g czystej chemicznie wody…
Woda dla zdrowia, a nie tylko do gaszenia pragnienia Organizm człowieka czerpie wodę z 3 źródeł tj. produktów stałych, napojów i spalania poszczególnych składników pokarmowych ( białek, tłuszczy i węglowodanów) - woda metaboliczna. Z pokarmami stałymi człowiek pobiera około 1 l wody, w postaci napojów około 1,5 l, a ze spalania składników mineralnych około 0,3 l. Woda wchodzi w skład wszystkich struktur komórkowych, jest głównym składnikiem krwi i płynów ustrojowych (osocze to 90% wody). Jest też nośnikiem substancji odżywczych po naszym organizmie, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn, nawilża błony śluzowe i skórę. Pełni funkcje termoregulacyjne…
Jak przechowywać żywność? Żywność wytworzoną i zapakowaną w przetwórniach przemysłowych przechowujemy zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu. Natomiast czas przechowywania potraw i wyrobów domowych zależy od sposobu ich przygotowania, a produktów kupowanych „ na wagę” od ich rodzaju, jakości i świeżości w chwili zakupu. Jednak biorąc pod uwagę wartości żywieniowe najlepiej jest kupować produkty w ilościach potrzebnych do zaspokojenia bieżących potrzeb.