Co to jest żywność? Żywność (środek spożywczy) oznacza każdą substancję lub produkt przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony przeznaczony do spożycia przez ludzi, w tym napoje, gumy do żucia, wodę oraz składniki żywności celowo dodawane do żywności w produkcji żywności. Substancje dodatkowe do żywności to substancje, które nie są osobno spożywane jako żywność. Zgodnie z definicją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r., nr 136, poz. 914) substancję dodatkową określa się jako „substancję, która nie jest zwyczajowo, odrębnie spożywana jako żywność, nie będąca typowym składnikiem żywności, niezależnie od tego, czy posiada wartość odżywczą, czy nie, której celowe użycie technologiczne w procesie produkcji, przetwarzania, przygotowywania, pakowania, przewozu, przechowywania żywności spowoduje lub może spowodować, że…
Nie ma lepszych ciast niż domowe ciasta upieczone według tradycyjnych przepisów rodzinnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dziedzictwo kulinarne jest częścią dziedzictwa kulturowego i stanowi bardzo cenny element naszej kultury wielkopolskiej. Dlatego zachęcam do pieczenia w domu pysznych ciast – takich jakie lubią domownicy, ale także do wypróbowania nowości, żeby zaskoczyć nowymi smakami. I z pewnością ciasta nabiorą „nowego smaku”, jeżeli w ich pieczeniu wezmą udział dzieci. KEKS (przepis Lucyny Sznycer z KGW Kaczkowo) Składniki: 4 jajka, 3 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 1 kostka masła, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 paczka bakalii, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 olejek pomarańczowy. Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Potem powoli dodawać przesianą…
Biszkopt jasny: 7 jajek, 7 łyżek cukru, 4 łyżki mąki tortowej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na parze, odstawić i ubijać do wystudzenia. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy w temperaturze 180ºC przez 50 minut. Biszkopt ciemny: 7 jajek, 7 łyżek cukru, 3 łyżki mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao,1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na parze, odstawić i ubijać do wystudzenia. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy w temperaturze 180ºC przez 50 minut. Masa budyniowa: 0,5 l mleka, 1 cukier waniliowy, 6 łyżek cukru, 3 żółtka, 1 budyń śmietankowy na ¾ l mleka, kostka masła. Z podanych składników ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z masłem. Masa makowa: 25 dag maku, 30 dag cukru…
Cukier krzepi – slogan reklamowy wymyślony przez Melchiora Wańkowicza przez długie lata kojarzył się bardzo pozytywnie i smacznie. Na początku XX w. spożycie cukru w Europie wynosiło 5 kg rocznie, a dzisiaj w ciągu roku Europejczyk spożywa 39 kg. Natomiast na statystycznego Polaka przypadają aż 42 kg cukru, w tym około 14 kg cukru w „torebkach” (słodzenie, zaprawy). Z podanych informacji wynika, że większość cukru dostarcza nam żywność przetworzona, którą kupujemy w sklepach. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca 25 g cukru dziennie – 5 łyżeczek, a statystyczny Polak spożywa około 100 g, czyli cztery razy więcej. Okazuje się, że to cukier jest głównym sprawcą wielu chorób cywilizacyjnych i to bardziej niż tłuszcz. Jest obwiniany za rozwój cukrzycy, osłabienie odporności organizmu, arteriosklerozę, nadwagę,…
Wielkopolska przez długie lata była zwana Pyrlandią. Ale okazuje się, że spożycie ziemniaków z roku na rok systematycznie spada. A ostatnie dane statystyczne podają, że Polak zjadł 109 kg ziemniaków w ciągu roku. Porównując z mieszkańcami Europy to i tak jest dużo, gdyż statystyczny Europejczyk zjada około 50-60 kg ziemniaków. Jednak warto w racjonalnym żywieniu rodziny spożywać ziemniaki i przygotowywać dania z ich udziałem, gdyż są bardzo wartościowym warzywem. Ich wartość odżywcza związana jest głównie z zawartą w bulwach skrobią, białkiem, witaminą C i solami mineralnymi. Młode bulwy zawierają mniej składników niż bulwy dojrzałe, bo gromadzą się stopniowo. Tylko witaminy C mają więcej – około 45 mg/100g ziemniaków – bo witamina C nie gromadzi…
Dawniej w Polsce baranina była bardzo popularna, a dziś spożycie jest znacząco mniejsze. Rejonem, gdzie obecnie dania z baraniny cieszą się popytem jest Podhale. Niestety spożycie baraniny na statystycznego Polaka wynosi zaledwie 20 dag, przy 45 kg wieprzowiny i 26 kg mięsa drobiowego. Dlaczego spożycie mięsa baraniego w Polsce jest tak niskie? W przypadku baraniny ważny jest wiek zwierzęcia z którego pozyskano mięso. Owce wykorzystywane na „ wełnę” lub jako źródło mleka do wyrobu serów nie dają mięsa dobrej jakości kulinarnej. A najczęściej baranina z takich zwierząt trafiała do sklepów, czyli jej wartość kulinarna była kiepska. Dlatego kupując takie mięso…
Margaryna to tłuszcz roślinny - olej , który poddano procesowi uwodornienia , dzięki czemu uzyskano stałą i smarowną konsystencję, a także produkt łatwiejszy do przechowania ( niż olej płynny). Ale proces uwodornienia spowodował utratę większości składników prozdrowotnych i pojawienie się izomerów trans. Obecnie do produkcji margaryny wykorzystuje się coraz lepsze metody tzw. przeestryfikowanie. Dzięki temu możliwe jest wyprodukowanie margaryny o minimalnych zawartościach izomerów trans. A to właśnie kwasy tłuszczowe trans są dla organizmu szkodliwe, bo są odpowiedzialne za wzrost poziomu złego cholesterolu , a obniżenie poziomu dobrego. Margaryna to tłuszcz roślinny czasami zmieszany z wodą lub mlekiem (może to być…
Smalec warto zjeść od czasu do czasu Smalec jest używany do smażenia, pieczenia i do smarowania pieczywa. Szczególnie wyśmienicie smakuje świeży chleb ze smalcem i do tego małosolny ogórek. Ale straszenie cholesterolem w nim zawartym powoduje, że mamy przeświadczenie iż jedząc smalec szkodzimy własnemu zdrowiu. A jaka jest prawda? Głównym składnikiem smalcu są tłuszcze - ponad 99% . Nienasycone tłuszcze stanowią ponad 55% wagi, a ilość nasyconych nie powinna przekraczać 40%. Udział nienasyconych tłuszczy w smalcu zależy od paszy, którą były karmione zwierzęta . W składzie smalcu mamy śladowe ilości soli mineralnych i fragmenty tkanek miękkich ( mięśni, skóry) zwierząt,…
Na temat jedzenia masła panują sprzeczne teorie. Według jednej grupy lekarzy i dietetyków masło pełni ważną rolę w organizmie człowieka i dlatego jest nieodzowne w codziennej diecie. Druga grupa jest zdania, że masła nie należy jeść. Trzeba je zastąpić margaryną . Jednak gdyby margaryna była taka „ zdrowa” to obniżyłyby się wskaźniki dotyczące zachorowalności na miażdżycę, a tymczasem nic takiego się nie stało. Niestety zanotowano wzrost zachorowań na cukrzycę, schorzenia neurologiczne i nowotwory. Za przyczynę tych schorzeń metabolicznych uważa się właśnie tłuszcze roślinne, które często były reklamowane jako „ źródło zdrowia”. Pojawił się problem z tłuszczami trans, które uważane są…