08 października 2012

Prawdziwy czy podróbka

Przygotowane przez
Na rynku pojawia się coraz więcej produktów mleczarskich i producenci kuszą konsumentów nowymi towarami. Konsumentowi nieraz bardzo trudno zorientować się jakie walory odżywcze ma produkt. Czy ze względu na zawarte w nim składniki jest „dobry” dla niego i może go z apetytem zjeść. Niestety nie ma innej możliwości jak zdobywanie wiedzy o tym co kupujemy i jemy. Klient musi stać się świadomym konsumentem i kupować produkty spożywcze, które posiadają odpowiednie walory odżywcze i zdrowotne. Jeżeli nie mamy pewności co zawiera produkt to trzeba przeczytać etykietę. Niekiedy odczytanie informacji w sklepie sprawia kłopot - małe litery i zbyt dużo napisów-, ale…
21 września 2012

Właściwości lecznicze topinambura

Przygotowane przez
Wartości odżywcze bulw topinambura są godne polecenia, zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę, zawierają bowiem nie skrobię, lecz aż 18% inuliny, przekształcającej się we fruktozę (cukier prosty) dobrze tolerowaną przez diabetyków. Walory lecznicze topinambura zostały wykorzystane przy produkcji leku o nazwie Topinulin, dostępnego w aptekach. Można go stosować w celu poprawienia przemiany materii i utrzymania właściwej mikroflory jelit, w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinambura są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu. Topinambur znany jest przede…
19 września 2012

Mleko i jego moc

Przygotowane przez
W Polsce głównie produkuje się gównie mleko krowie, mało koziego, a mleko owcze wykorzystywane jest do produkcji serów. Zarówno wśród lekarzy jak i dietetyków panują  różne opinie na temat czy picie mleka przez dorosłych jest dobre. Każdy dorosły może sam udzielić odpowiedzi na pytanie- czy picie mleka mi szkodzi? Jeżeli po wypiciu mleka  w ciągu 2 godzin wystąpią objawy ze strony przewodu pokarmowego, czyli wzdęcia, burczenia, przelewania, bóle brzucha i biegunka to prawdopodobnie organizm nie trawi laktozy. Laktoza, czyli cukier mleczny występuje tylko w mleku słodkim. Szacuje się, że w Polsce około 15% społeczeństwa nie ma enzymu laktazy lub występuje…
14 sierpnia 2012

Trzeba jeść więcej

Przygotowane przez
Ale czego? Wołowiny. Polacy co roku jedzą mniej mięsa wołowego, a ostatnie dane statystyczne podają, że spożycie na mieszkańca  to 2,9 kg. Konsumpcja wołowiny w Polsce jest najniższa w krajach UE. Dlaczego jemy tak mało mięsa wołowego? Pierwsza kwestia to wysoka cena, a druga to w Polsce nie ma rynku mięsa wołowego z bydła ras mięsnych. To sprawia, że jakość wołowiny, którą kupujemy w sklepach pozostawia wiele do życzenia. Mięso pochodzi od wybrakowanych krów, czyli jest słabej jakości kulinarnej. Podstawowa jego cecha to, że takie mięso w procesie duszenia staje się twarde. Można  jednak je dobrze przyrządzić i będzie bardzo…
25 lipca 2012

Mięso ze strusia, czyli strusina

Przygotowane przez
W latach dziewięćdziesiątych XX wieku w Wielkopolsce powstało wiele ferm, w których rolnicy zaczęli zajmować się chowem strusi afrykańskich. Wydawało się, że będzie to znakomita okazja do uzupełnienia dochodu rolniczego, czyli znalezienia alternatywnego źródła dochodu, obok tradycyjnych. Jednak rynek szybko tę kwestię zweryfikował, gdyż nie było ubojni, a i klientów nie przybywało w takim tempie, żeby opłacało się rozwijać chów strusi. Zaporowa okazała się cena kilograma mięsa ze strusia - obecnie około 20 zł za mięso gulaszowe, steki  55 zł, polędwica 58 zł. Jednak w naszym regionie działa kilkanaście ferm, w których rolnicy zajmują się chowem strusi. W wielu gospodarstwach…
12 lipca 2012

Mięso indycze

Napisane przez
Mięso indycze Od 2007 roku, kiedy statystyczny Polak zjadał  77,6 kg mięsa rocznie spada bilansowe spożycie mięsa. Polacy jedzą coraz mniej mięsa wieprzowego (w 2007 roku 43,6 kg, w  2010 roku 42 kg), a wzrasta konsumpcja mięsa drobiowego (w 2007 roku 24 kg, w 2010 roku 24,8 kg). Systematycznie spada spożycie mięsa wołowego  i w 2010 roku wyniosło 2,4 kg na mieszkańca. Według danych GUS i  prognoz  IERiGŹ w 2012 roku spożycie mięsa spadnie o 0,8 kg i wyniesie 73, 5 kg w tym: wieprzowego 41 kg, wołowego 2,2 kg, drobiowego 26 kg na statystycznego Polaka. Konsumpcję artykułów mięsnych ograniczyły…
09 lipca 2012

Ach ta woda

Przygotowane przez
Latem pijemy więcej wody, soków  czy kompotów. Wybierając się do sklepu na zakupy  często zastanawiamy się jaką wodę wybrać. A oto jak wypadł test przeprowadzony przez Fundację Pro – Test na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, którego zadaniem było przebadanie 15 wód butelkowanych najbardziej popularnych i często reklamowanych w mediach - 11 naturalnych wód mineralnych i 4 wód źródlanych. Według  polskich standardów (Dz.U 1997.85.544) konsument może wybierać  spośród  4 rodzajów wód. Są to  naturalne wody mineralne, wody źródlane, mieszane i stołowe. Badając wodę Fundacja Pro – Test oceniała ją wg następujących kryteriów: prawidłowość i sposób oznakowania etykiety zgodność składników…
Traktujemy lodówkę jak naturalne miejsce do którego wkładamy produkty żywnościowe  po to, żeby je dobrze przechować. Robiąc to sądzimy, że „ chłód” zabezpieczy je przed zepsuciem. Niestety nie zawsze tak się dzieje, ponieważ okazuje się, że kiedy nieprawidłowo korzystamy z lodówki to znajdują się w niej chorobotwórcze mikroby. Wielu bakteriom, wirusom, pleśniom zimno nie jest straszne i mnożą się na całego, a także mogą przenosić  się z jednego produktu na drugi. Kiedy jest źle zabezpieczona żywność (nieszczelne opakowanie lub jego brak)to droga dla mikrobów stoi otworem. W najgorszym razie możemy je mieć w całej chłodziarce, a wtedy zatrucie jest zagwarantowane.…
11 czerwca 2012

Co warto wiedzieć o wodzie do picia

Przygotowane przez
Nadchodzi lato i jest to czas ,kiedy na dworze panują wysokie temperatury , a my częściej sięgamy po wodę do picia. Dlatego warto dowiedzieć się trochę o wartości i znaczeniu wody dla naszego organizmu. Jest to bardzo ważne, gdyż nie wszystkie wody powinny być przez nas pite. Organizm człowieka czerpie wodę z 3 źródeł tj. produktów stałych, napojów i spalania poszczególnych składników pokarmowych ( białek, tłuszczy i węglowodanów)- woda metaboliczna. Z pokarmami stałymi człowiek pobiera około 1 l wody. W postaci napojów około 1,5 l, a ze spalania składników mineralnych około 0,3 l. Woda wchodzi w skład wszystkich struktur komórkowych,…