13 lutego 2014

Co to jest GDA?

Przygotowane przez
Co to jest GDA? Zestawienie wartości Wskazanego Dziennego Spożycia Główny Inspektorat Sanitarny w Warszawie oraz Stowarzyszenie „ Polska Federacja Producentów Żywności” realizują Ogólnopolski Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą – GDA (Guideline Daily Amounts). Celem programu jest upowszechnienie znakowania żywności dodatkową informacją o wartości odżywczej, m.in. celem dokonywania świadomego wyboru produktów. System GDA definiowany jest jako znakowanie produktu informacją o procentowej zawartości wybranych składników odżywczych i energii w porcji produktu, w odniesieniu do wartości Wskazanego Dziennego Spożycia. Jest orientacyjnym wskaźnikiem i nie odnosi się do indywidualnych osób, gdyż każdy człowiek ze względu na różnice w budowie i aktywności ma inne zapotrzebowanie…
04 lutego 2014

Pyszne ciasta

Przygotowane przez
Nie ma lepszego ciasta niż te upieczone w domu. Nie chodzi tylko o smak, ale o zapach świeżo upieczonego placka, czy babki panujący w całym domu. Ważne jest również przekazanie młodemu pokoleniu tradycji  przygotowywania pysznych  ciast domowych- jest to więź łącząca pokolenia. A oto przepisy na domowe ciasta- zebrane od rolniczek z terenu regionu leszczyńskiego. Tort szachownica Ciasto białe: 5 jajek,1 szklanka cukru,1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto z makiem: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szklanki maku Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Do piany wsypać…
30 stycznia 2014

Mięso mielone - czy wiem co jem

Przygotowane przez
Od 1 stycznia 2014 roku na etykietach mięsa mielonego powinny pojawić się nowe informacje, które są bardzo istotne dla konsumenta. Ale najpierw definicja. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego „mięso mielone oznacza mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki i zawiera mniej niż 1% soli”. A polskie przepisy wymieniają 4 kategorie mięsa mielonego. Lp Nazwa Zawartość tłuszczu Stosunek kolagenu do białka 1 Chude mięso mielone ≤ 7 ≤ 12 2 Mięso mielone wołowe ≤ 20 ≤ 15 3 Mięso mielone zawierające mięso wieprzowe ≤ 30 ≤ 18 4 Mięso mielone innych gatunków ≤ 25 ≤15 Mięso im chudsze tym jest…
23 stycznia 2014

Dipy - sosy na zimno

Przygotowane przez
Wędliny, mięsa  na zimno, czy warzywa nabiorą ciekawszego smaku, kiedy dodamy do nich trochę ulubionego sosu.  A jest w czym wybierać. Oto kilka propozycji na przygotowanie sosów na zimno. Dip koperkowy Składniki: mały jogurt naturalny, 2 łyżki posiekanego koperku, łyżka gęstej śmietany, sól, papryka słodka, papryka chili Wystarczy wszystkie składniki połączyć i taki sos znakomicie nadaje się do warzyw, a także do grillowanych potraw. Dip jabłkowy Składniki:3/4 pojemnika jogurtu naturalnego, 200 ml  śmietany, łyżka soku z cytryny, jabłko, cebula, curry, sól, pieprz Jabłko umyć, obrać,  zetrzeć na tarce, a cebulę po obraniu i umyciu pokroić w kostkę. Dodać przyprawy i…
03 stycznia 2014

Jedzmy śledzie na zdrowie!

Przygotowane przez
W kuchni wielkopolskiej śledź przyrządzany może być na wiele sposobów. W zależności od upodobań, czy przyzwyczajeń można z niego przygotować danie obiadowe – śledź w śmietanie z ziemniakami w „mundurkach”, a także wspaniałe przystawki . I to nie tylko na święta, czy spotkania w gronie znajomych, ale także na co dzień. Największą zaletą śledzi jest zawartość tłuszczu, bo w 100 g jest aż 16 g i z tego 70% to kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Chociaż śledzie są rybami tłustymi to nie dostarczają zbyt wielu kalorii, bo 100g to zaledwie 160 kcal. Śledzie są bogatym źródłem takich witamin jak A,…
11 grudnia 2013

Który olej wybrać?

Przygotowane przez
Oleje roślinne pozyskiwane są z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek, a także z kiełków roślinnych. I to nie tylko z roślin tradycyjnie uważanych za rośliny olejkodajne, ale także z wielu innych. Najwięcej oleju na świecie pozyskuje się z kukurydzy, oliwek, orzeszków ziemnych, rzepaku, słonecznika i  soi. Produkcja odbywa się  dwoma metodami -na zimno i jako rafinowane, czyli oczyszczane. Każdy konsument może organoleptycznie  ocenić różnice w smaku i zapachu pomiędzy tymi olejami. Oleje tłoczone na zimno (proces tłoczenia przebiega w temperaturze 40-50⁰C), a takimi są oliwa extra virgin, olej lniany, niektóre rodzaje oleju rzepakowego, mają bardzo specyficzny zapach i…
12 listopada 2013

Aloes

Przygotowane przez
Aloes w wielu domach jest  traktowany jako roślina doniczkowa, a warto wykorzystać jego cenne właściwości lecznicze. Liście aloesu zawierają antraglikozydy ( głównie aloinę), żywice, sole mineralne (cynk, miedź, molibden), kwasy organiczne (bursztynowy, cynamonowy), witaminy (A,C,F,B1, B2, B6,B12, betakaroten, kwas foliowy), substancje białkowe, polisacharydy ( o charakterze śluzu) i tzw. stymulatory biogenne, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, przyspieszają przemianę materii i regenerują tkanki. Właściwości lecznicze aloesu znane są od wieków i przede wszystkim w rejonach klimatu gorącego, czyli tam , gdzie aloes rośnie w warunkach naturalnych. W warunkach domowych aloes jest rośliną niezbędną, gdyż może być stosowany do  użytku wewnętrznego…
21 października 2013

Pyszne ciasteczka

Przygotowane przez
Pyszne ciasteczka Jesień to  okazja  do wypróbowania nowych przepisów kulinarnych. A z pewnością kiedy możemy przygotować smaczne ciasta domowe, które znajdą uznanie wśród domowników. Podczas imprezy  „Wielkopolska wieś zaprasza„ , która odbyła się 21 września 2013 roku w CWE Gołaszyn, koła gospodyń wiejskich uczestniczyły w konkursie „ Domowe ciasteczka”. A oto przepisy na ciasteczka, które w ocenie Komisji konkursowej uzyskały najwyższe oceny. CIASTECZKA DROŻDŻOWE „Pawie  oczka” Składniki:½  kg mąki ,½ margaryny ,5 dag drożdży ,1 żółtko ,1/3 opakowania małej kwaśnej śmietany, dżem lub marmolada Wykonanie: wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wykrawać szklanką kółka. W co…
03 października 2013

Zwycięskie „Domowe ciasteczka”

Przygotowane przez
W dniu 21.09.2013 roku w trakcie imprezy promocyjno – wystawowej „Wielkopolska Wieś Zaprasza”, zorganizowanej przez CWE w Gołaszynie, przeprowadzono konkurs  pn. „Domowe ciasteczka”. Organizatorem konkursu był Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, a celem Konkursu było umożliwienie Kołom Gospodyń Wiejskich zaprezentowanie ciasteczek domowych. Pyszne ciasteczka konkursowe piekły Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów regionu leszczyńskiego: kościańskiego, gostyńskiego, rawickiego i leszczyńskiego. Komisja Konkursowa w składzie: - Wioletta Kmiećkowiak – przewodnicząca Komisji – WODR w Poznaniu - Mirosława Biegała – członek Komisji – przedstawicielka Zespołu Szkół Przyrodniczo – Technicznych  Bojanowo - Anna Gauza – członek Komisji – redaktor naczelna „Życia Rawicza” oceniła…