Co to jest GDA? Zestawienie wartości Wskazanego Dziennego Spożycia Główny Inspektorat Sanitarny w Warszawie oraz Stowarzyszenie „ Polska Federacja Producentów Żywności” realizują Ogólnopolski Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą – GDA (Guideline Daily Amounts). Celem programu jest upowszechnienie znakowania żywności dodatkową informacją o wartości odżywczej, m.in. celem dokonywania świadomego wyboru produktów. System GDA definiowany jest jako znakowanie produktu informacją o procentowej zawartości wybranych składników odżywczych i energii w porcji produktu, w odniesieniu do wartości Wskazanego Dziennego Spożycia. Jest orientacyjnym wskaźnikiem i nie odnosi się do indywidualnych osób, gdyż każdy człowiek ze względu na różnice w budowie i aktywności ma inne zapotrzebowanie…
Nie ma lepszego ciasta niż te upieczone w domu. Nie chodzi tylko o smak, ale o zapach świeżo upieczonego placka, czy babki panujący w całym domu. Ważne jest również przekazanie młodemu pokoleniu tradycji przygotowywania pysznych ciast domowych- jest to więź łącząca pokolenia. A oto przepisy na domowe ciasta- zebrane od rolniczek z terenu regionu leszczyńskiego. Tort szachownica Ciasto białe: 5 jajek,1 szklanka cukru,1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto z makiem: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szklanki maku Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Do piany wsypać…
Od 1 stycznia 2014 roku na etykietach mięsa mielonego powinny pojawić się nowe informacje, które są bardzo istotne dla konsumenta. Ale najpierw definicja. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego „mięso mielone oznacza mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki i zawiera mniej niż 1% soli”. A polskie przepisy wymieniają 4 kategorie mięsa mielonego. Lp Nazwa Zawartość tłuszczu Stosunek kolagenu do białka 1 Chude mięso mielone ≤ 7 ≤ 12 2 Mięso mielone wołowe ≤ 20 ≤ 15 3 Mięso mielone zawierające mięso wieprzowe ≤ 30 ≤ 18 4 Mięso mielone innych gatunków ≤ 25 ≤15 Mięso im chudsze tym jest…
Wędliny, mięsa na zimno, czy warzywa nabiorą ciekawszego smaku, kiedy dodamy do nich trochę ulubionego sosu. A jest w czym wybierać. Oto kilka propozycji na przygotowanie sosów na zimno. Dip koperkowy Składniki: mały jogurt naturalny, 2 łyżki posiekanego koperku, łyżka gęstej śmietany, sól, papryka słodka, papryka chili Wystarczy wszystkie składniki połączyć i taki sos znakomicie nadaje się do warzyw, a także do grillowanych potraw. Dip jabłkowy Składniki:3/4 pojemnika jogurtu naturalnego, 200 ml śmietany, łyżka soku z cytryny, jabłko, cebula, curry, sól, pieprz Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce, a cebulę po obraniu i umyciu pokroić w kostkę. Dodać przyprawy i…
W kuchni wielkopolskiej śledź przyrządzany może być na wiele sposobów. W zależności od upodobań, czy przyzwyczajeń można z niego przygotować danie obiadowe – śledź w śmietanie z ziemniakami w „mundurkach”, a także wspaniałe przystawki . I to nie tylko na święta, czy spotkania w gronie znajomych, ale także na co dzień. Największą zaletą śledzi jest zawartość tłuszczu, bo w 100 g jest aż 16 g i z tego 70% to kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Chociaż śledzie są rybami tłustymi to nie dostarczają zbyt wielu kalorii, bo 100g to zaledwie 160 kcal. Śledzie są bogatym źródłem takich witamin jak A,…
Oleje roślinne pozyskiwane są z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek, a także z kiełków roślinnych. I to nie tylko z roślin tradycyjnie uważanych za rośliny olejkodajne, ale także z wielu innych. Najwięcej oleju na świecie pozyskuje się z kukurydzy, oliwek, orzeszków ziemnych, rzepaku, słonecznika i soi. Produkcja odbywa się dwoma metodami -na zimno i jako rafinowane, czyli oczyszczane. Każdy konsument może organoleptycznie ocenić różnice w smaku i zapachu pomiędzy tymi olejami. Oleje tłoczone na zimno (proces tłoczenia przebiega w temperaturze 40-50⁰C), a takimi są oliwa extra virgin, olej lniany, niektóre rodzaje oleju rzepakowego, mają bardzo specyficzny zapach i…
Aloes w wielu domach jest traktowany jako roślina doniczkowa, a warto wykorzystać jego cenne właściwości lecznicze. Liście aloesu zawierają antraglikozydy ( głównie aloinę), żywice, sole mineralne (cynk, miedź, molibden), kwasy organiczne (bursztynowy, cynamonowy), witaminy (A,C,F,B1, B2, B6,B12, betakaroten, kwas foliowy), substancje białkowe, polisacharydy ( o charakterze śluzu) i tzw. stymulatory biogenne, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, przyspieszają przemianę materii i regenerują tkanki. Właściwości lecznicze aloesu znane są od wieków i przede wszystkim w rejonach klimatu gorącego, czyli tam , gdzie aloes rośnie w warunkach naturalnych. W warunkach domowych aloes jest rośliną niezbędną, gdyż może być stosowany do użytku wewnętrznego…
Pyszne ciasteczka Jesień to okazja do wypróbowania nowych przepisów kulinarnych. A z pewnością kiedy możemy przygotować smaczne ciasta domowe, które znajdą uznanie wśród domowników. Podczas imprezy „Wielkopolska wieś zaprasza„ , która odbyła się 21 września 2013 roku w CWE Gołaszyn, koła gospodyń wiejskich uczestniczyły w konkursie „ Domowe ciasteczka”. A oto przepisy na ciasteczka, które w ocenie Komisji konkursowej uzyskały najwyższe oceny. CIASTECZKA DROŻDŻOWE „Pawie oczka” Składniki:½ kg mąki ,½ margaryny ,5 dag drożdży ,1 żółtko ,1/3 opakowania małej kwaśnej śmietany, dżem lub marmolada Wykonanie: wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wykrawać szklanką kółka. W co…
W dniu 21.09.2013 roku w trakcie imprezy promocyjno – wystawowej „Wielkopolska Wieś Zaprasza”, zorganizowanej przez CWE w Gołaszynie, przeprowadzono konkurs pn. „Domowe ciasteczka”. Organizatorem konkursu był Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, a celem Konkursu było umożliwienie Kołom Gospodyń Wiejskich zaprezentowanie ciasteczek domowych. Pyszne ciasteczka konkursowe piekły Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów regionu leszczyńskiego: kościańskiego, gostyńskiego, rawickiego i leszczyńskiego. Komisja Konkursowa w składzie: - Wioletta Kmiećkowiak – przewodnicząca Komisji – WODR w Poznaniu - Mirosława Biegała – członek Komisji – przedstawicielka Zespołu Szkół Przyrodniczo – Technicznych Bojanowo - Anna Gauza – członek Komisji – redaktor naczelna „Życia Rawicza” oceniła…