27 października 2017

Ciasta z owocami

Przygotowane przez
Kruche ciasto z owocami Ciasto kruche: 25 dag mąki pszennej, szczypta soli, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, 5 dag cukru pudru, 20 dag masła, schłodzonego, 4 żółtka. Porzeczki: 30 dag czarnej porzeczki (można zastąpić innymi owocami), 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej. Beza: 4 białka, 20 dag cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Do dekoracji 2 kosteczki gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE Foremkę 21 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czarną porzeczkę odszypułkować, umyć i osu­szyć. Przesypać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ciasto kruche: Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier puder i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Całość rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Przełożyć do foremki i wylepić spód, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na 15-20 minut. Beza: Białka…
Amarantus, zwany w Polsce szarłatem, zaliczany jest do najstarszych roślin na świecie. Roślinę tę uprawiano na nasiona już ponad 5000 lat temu. Charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak lub pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Wyróżnia się niezwykle drobną frakcją skrobi, pięć razy łatwiejszą do strawienia od skrobi zawartej w kukurydzy. Ze względu na swoją wartość odżywczą jest stosowany w piekarnictwie, przemyśle cukierniczym i farmaceutycznym. Amarantus zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i tym samym zapobiega chorobom serca…
24 marca 2016

Domowe ciasta

Przygotowane przez
Warto wypiekać ciasta domowe, nie tylko ze względu na ich niepowtarzalny smak. Bo przecież nic nie smakuje tak wspaniale jak ciasto, które upiecze się w domu. Ponadto wspólna praca przy robieniu wypieków tworzy więzi rodzinne, ale przede wszystkim nadaje „smak i zapach” naszym wspomnieniom wyniesionym z domu rodzinnego. Dlatego zachęcam do wypróbowania przepisów na ciasta. SNIKERS Przepis Elżbiety Waleńskiej – KGW Gębice, gm. Pępowo Ciasto: 3 szklanki mąki, ½ kostki margaryny, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sody, 1 szklanka cukru. Po wyrobieniu ciasto rozdzielić na dwie blachy. Masa orzechowa: ½ kostki margaryny, 2 łyżki miodu, 30 dag orzechów, ½ szklanki cukru. Orzechy rozdrobnić i podsmażyć z resztą składników – do zrumienienia. Masę wyłożyć na jedną blachę ciasta. Masa karmelowa: 1 kostka masła, 1 puszka mleka „Krówka”. Masło…
Pić mleko czy nie pić? Wśród lekarzy i dietetyków panują różne opinie na temat – czy picie mleka przez dorosłych jest dobre? Każdy dorosły może sam odpowiedzieć na pytanie –czy picie mleka mi szkodzi? Jeżeli po wypiciu mleka w ciągu 2 godzin wystąpią objawy ze strony przewodu pokarmowego, czyli wzdęcia, burczenia, przelewania, bóle brzucha i biegunka, to prawdopodobnie organizm nie trawi laktozy. Laktoza, czyli cukier mleczny, występuje tylko w mleku słodkim. Szacuje się, że w Polsce około 15% społeczeństwa nie ma enzymu laktazy lub występuje jego niedobór, a jest on potrzebny do trawienia laktozy. Najczęściej enzym zanika u osób, które przestały pić mleko lub piją je sporadycznie. To dzięki cukrowi mlecznemu mogą rozwijać…
28 stycznia 2016

Co to jest likopen?

Przygotowane przez
Likopen należy do naturalnych karotenoidów, które występują u roślin i zwierząt. Jest antyoksydantem – przeciwutleniaczem charakteryzującym się właściwościami chroniącymi organizm przed chorobami układu krwionośnego, a głównie przed rakiem. Nie tylko neutralizuje wolne rodniki, ale może regenerować inne antyoksydanty, jak np. luteina. Jest to istotne w profilaktyce chorób oczu, a głównie zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. W organizmie człowieka likopen pełni wiele funkcji. Stwierdzono korzystny wpływ na masę kości, co zapobiega wystąpieniu osteoporozy. Opóźnia proces starzenia i ujędrnia skórę. Jednak najważniejsze znaczenie likopenu to działanie przeciwnowotworowe, szczególnie u mężczyzn zagrożonych wystąpieniem raka prostaty, ale także u kobiet, u których zmniejsza się ryzyko wystąpienia raka piersi i szyjki macicy. Udowodniono również wpływ na zapobieganie rozwojowi miażdżycy chorób…
28 stycznia 2016

Słodkie desery

Przygotowane przez
Herbatniki inaczej Składniki: 2 paczki herbatników maślanych, 2 paczki herbatników z czekoladą; masa pomarańczowa – 5 pomarańczy, 2 opakowania dżemiksu, 30 dag cukru; masa serowa – 40 dag serka homogenizowanego, 3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, cukier waniliowy. Maślanymi herbatnikami wyłożyć blaszkę. Przygotować masę serową – ser utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki ciepłej wody i połączyć z masą serową. Potem wylać na herbatniki. Z pomarańczy ugotować dżem. Całe pomarańcze sparzyć, osuszyć i pokroić ze skórką w kostkę. Włożyć do garnka, dodać niewielką porcję wody i gotować około 15 minut na małym ogniu. Po wystudzeniu zmiksować, dodać zagęstnik do dżemu i zagotować. Wsypać cukier i znowu zagotować. Jak masa przestygnie, to wyłożyć na warstwę serową, położyć na nią herbatniki czekoladowe i schłodzić.…
29 czerwca 2015

Grillowanie

Przygotowane przez
Grillowanie najczęściej kojarzy się z podpiekaniem kiełbasek i szaszłyków. Ale oferta potraw z grilla jest o wiele bogatsza. Możemy grillować ryby, warzywa, grzyby, a nawet owoce. Wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych i możliwości przygotowania dań z grilla. Ważną kwestią jest rodzaj grilla, na którym będziemy przygotowywać nasze kulinarne specjały. a oferta jest bardzo bogata, gdyż na rynku jest ich szeroka gama. Najbardziej tradycyjny i uniwersalny jest grill węglowy. Warto wybierać konstrukcje stabilne i zrobione z metalu dobrej jakości (żeliwo, stal nierdzewna). Dokonując zakupu dobrze jest wybrać grill węglowy z pokrywą, czyli wyposażony w system wentylacji. Dzięki temu reguluje się dopływ powietrza, a jednocześnie jest ochrona przed wiatrem. Również łatwiej utrzymuje się odpowiednią temperaturę grillowanych potraw. Jedno…
17 czerwca 2015

Lipa to nie lipa tylko …

Przygotowane przez
W polskim krajobrazie rosną dziko dwa gatunki lipy-drobnolistna i szerokolistna, ale uprawianych jest ponad 20 gatunków i odmian. Wszystkie gatunki lip są miododajne i długowieczne. Lipa szerokolistna może osiągnąć wiek nawet do 1000 lat. Przez wieki lipa była drzewem nieocenionym. Dostarczała najlepszego miodu, drewna, z którego sporządzano wiele potrzebnych w gospodarstwie sprzętów i przedmiotów. Z lipowego łyka  pleciono chodaki, kosze, cedzidła, maty, kobiałki i kapelusze. Z nasion wytłaczano olej jadalny, który był używany do lampek oliwnych. W medycynie ludowej stosowano korę i liście, a głównie kwiaty lipy do leczenia wielu dolegliwości. Obecnie wykorzystywane są kwiaty lipy.  W kwiatach lipy drobnolistnej…
30 kwietnia 2015

Nie chwast, a zioło

Przygotowane przez
Dmuchawiec, mniszek, mlecz, a prawidłowo mniszek lekarski występuje w Polsce pospolicie. Jest to najbardziej znane zioło o bardzo cennych właściwościach. Właściwości lecznicze mają liście, kwiaty i korzeń. Jakie właściwości posiada mniszek lekarski? Mniszek lekarski jest zasobny w witaminy a i C, witaminy z grupy B, garbniki. Zawiera sole mineralne (potas, magnez, krzem, żelazo, wapń, bor, kobalt), związki trójterpenowe, kwasy polifenolowe, cholinę, a także asparaginę odpowiadającą za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. w korzeniach są związki cukrowe – inulina, która jest rozpuszczalnym błonnikiem. Inulina obniża poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, a także odpowiada za prawidłową mikroflorę jelit. Mniszek wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwgrzybiczne. Korzenie i kwiaty mniszka stosuje się w chorobach dróg żółciowych,…