16 września 2013

Pyszne desery

Przygotowane przez
Każdy z nas lubi desery, a jest w czym wybierać, gdyż mogą być podawane na zimno lub na gorąco. W zależności od upodobań wachlarz grup jest szeroki: surówki i sałatki owocowe, kompoty, owoce podawane w sosach, kisiele owocowe i mleczne, galaretki, musy i owoce pieczone, suflety, kremy, budynie. Oczywiście ciasta i napoje  ( soki, nektary)  owocowe, lody, naleśniki też można podawać na deser, ale warto wprowadzić do jadłospisu coś nowego. Dla dużego grona dorosłych deser nie jest najbardziej atrakcyjną częścią posiłku, ale dla dzieci tak. Przecież łatwiej jest dziecko nakłonić do zjedzenia obiadu, kiedy w perspektywie jest atrakcyjny deser. Jednak…
16 września 2013

Mleko, przetwory i "coś z tego"

Przygotowane przez
Mleko  Mleko jest jednym z najbardziej odżywczych i ważnych produktów w diecie człowieka. O zbawiennym oddziaływaniu mleka wiedzieli już  starożytni Rzymianie. W kozim mleku kąpała się Kleopatra, zabieg ten miał odmłodzić i upiększyć jej skórę. Bardzo popularne było także nacieranie skóry chlebem namoczonym w mleku. Wszystkie rodzaje mleka i produktów mlecznych zawierają składniki odżywcze zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrego stanu zdrowia. Są one konieczne szczególnie w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ mają kluczowe znaczenie w ich właściwym rozwoju fizycznym i umysłowym. O różnicach pomiędzy gatunkami mleka decyduje przede wszystkim procent zawartości tłuszczu. Mleko odtłuszczone zawiera tyle samo białka,…
30 sierpnia 2013

Na co zwrócić uwagę w żywieniu dzieci

Przygotowane przez
Niestety, jemy coraz więcej i to produktów oraz potraw bardzo kalorycznych.  Nie jest to obojętne dla naszego zdrowia, gdyż nadmiar kalorii przekłada się na zbędne kilogramy. A każdy  kilogram masy ciała to 7000 dodatkowych kilokalorii dostarczonych organizmowi. Dlatego tak ważne jest racjonalne podejście do codziennej diety. Warto zastanowić się nad naszą  dietą i postarać się wprowadzić zmiany, które pozwolą na racjonalne żywienie rodziny. Czyli na spożywanie takiej ilości żywności, która warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu i utrzymanie właściwej masy ciała, a więc pozwoli na uniknięcie nadwagi czy otyłości. Jak wynika ze statystyk skala problemu jest z roku na rok coraz większa.…
28 sierpnia 2013

Zwalczysz otyłość!

Przygotowane przez
Otyłość jest przewlekłą chorobą spowodowana nadmierną podażą energii zawartej w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu, skutkiem czego jest magazynowanie nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej. Otyłość jest problemem złożonym i trudno jest jednoznacznie określić przyczyny jej powstawania, nie zawsze przyczyną jest przejadanie się. Otyłość może być spowodowana czynnikami genetycznymi i środowiskowymi, może być objawem chorób metabolicznych, zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego, stosowania leków psychotropowych, antydepresyjnych czy sterydów. Zdiagnozowanie przyczyn otyłości jest niezwykle ważne z punktu widzenia możliwości zastosowania właściwego, skutecznego leczenia w wyniku którego pozbędziemy się zbędnych kilogramów które negatywnie wpływają na stan naszego zdrowia. Otyłość stanowi zagrożenie dla zdrowia i…
16 lipca 2013

Sezon na bób

Przygotowane przez
Bób jest jednym z najstarszych warzyw świata. A w kuchni polskiej jest od dawna znany i stosowany, gdyż przyrządza się z niego wiele przekąsek, zupę, jarzynkę, a także dodaje do wielu potraw jarskich i mięsnych. Przez cały rok można kupować bób mrożony lub konserwowy, ale nie ma to jak bób świeży. A sezon właśnie się rozpoczął. Do gotowania najlepszy jest bób młody, niezupełnie dojrzały, o jasnozielonych ziarnach. Żeby przygotować bób należy go opłukać, włożyć do wrzątku i gotować 3-4 minuty. Potem osączyć na sicie, obrać z łupinek, zalać wrzącą wodą, gotować 20 -25 minut i osolić pod koniec  gotowania. Bób…
24 czerwca 2013

Zioła - część II

Przygotowane przez
Charakterystyka wybranych ziół Lebiodka, czyli oregano Ziele oregano zawiera olejek eteryczny, gorycze, fitosterole, żywice, flawonidy, sole mineralne i witaminę C. Właściwości i zastosowanie w lecznictwie domowym Ziele oregano ma działanie moczopędne, przeciwskurczowe, przeciwbakteryjne, poprawiające trawienie. Używane jest też przy zapaleniu dróg oddechowych, chorobach płuc,jako przyprawa przy braku apetytu i niedomaganiach wątroby. Jako napar w nieżycie oskrzeli, gardła, przy kaszlu i utrudnionym odksztuszaniu. Przepis na napar: 1 łyżka ziela na szklankę wrzątku. Pije się po pół szklanki 2 razy dziennie przed posiłkiem przy zaburzeniach trawiennych i po posiłku jako środek wykrztuśny.  Napar można używać do płukania gardła i dodawać do ziołowych …
21 czerwca 2013

Zioła i przyprawy w żywieniu

Przygotowane przez
Pochodzenie roślin Większość roślin zielarskich uprawianych w Polsce pochodzi z klimatu ciepłego, przeważnie  z pobrzeży Morza  Śródziemnego lub z Azji Mniejszej - anyż, czarnuszka, estragon, hyzop, kolendra, koper włoski, lawenda, melisa, ruta, szałwia, czy tymianek. Do Polski z krajów tropikalnych trafiły papryka i bazylia. Z tego powodu rośliny zielarskie mają specyficzne wymagania dotyczące temperatury, wilgotności, długości okresu wegetacji, naświetlania, gdyż to może decydować o nagromadzeniu przez rośliny substancji potrzebnych człowiekowi. Rośliny zawsze były w centrum zainteresowania człowieka, gdyż były głównym źródłem jego pożywienia. Stały się dla niego niezbędne na co dzień. Jak również były pierwszym lekiem dla chorego - do…
19 czerwca 2013

Zioła - część I

Przygotowane przez
Warto poznać właściwości ziół, które można  zastosować w lecznictwie domowym i gospodarstwie domowym, szczególnie w racjonalnym żywieniu rodziny. Charakterystyka wybranych ziół Arcydzięgiel litwor Korzeń zawiera olejki eteryczne, związki kumarynowe, kwasy organiczne, flawonidy, gorycze, garbniki, żywice, pektyny, taninę, cukry, witaminę C. Właściwości i zastosowanie w lecznictwie domowym Arcydzięgiel pobudza wydzielanie soków dzięki temu ułatwia i przyspiesza trawienie, reguluje fermentację i usuwa nagromadzone gazy. Ma zdolności czyszczące, przyspiesza przemianę materii, wydzielanie moczu i potu. Działa też jako lek uspokajający (tak jak waleriana) i ma właściwości  bakteriostatyczne. Uwaga-stosowany zewnętrznie może podrażniać skórę. W przypadku dolegliwości reumatycznych i stanach zapalnych korzonków nerwowych stosuje się…
27 maja 2013

Taka słodka i zdrowa

Przygotowane przez
W 2010 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził, że stewia  w żywieniu jest bezpieczna  i ustalił, że w ciągu dnia można zjeść 4 mg na 1 kilogram masy ciała. Już od listopada 2011 roku stewia może być stosowana w niektórych dżemach, lodach, jogurtach, słodzikach, ciastach, konserwach rybnych, zupach, sosach - produktach niskokalorycznych. Na etykietach produktów spożywczych, w których występuje pojawia się pod kryptonimem E 960. Jest stosowana  m.in. w Coca - Coli, PepsiCo, Foodcare, Zbyszko Company. Co to jest stewia? Stewia jest niewielką rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej.  Roślina zawiera glikozydy, dzięki którym jest bardzo, bardzo słodka. Najwięcej…