„Przemysł chemiczny zdominował świat, jeśli chemia na stałe wejdzie do naszych domów, my niestety z tych domów będziemy musieli odejść” – Stefania Korżawska, poetka, przyjaciółka ziół. I znów mamy wiosnę, zieloną, kwietną, pachnącą, a także zdrową, jeśli tylko z tego skorzystamy. Najczęściej mamy niewiele czasu i ochoty, aby zająć się swoim organizmem, tak jak robiły to nasze praprababki, nadbaby – czyli prababki albo chociaż nasze babki. Dla ludzi tamtych czasów wszystko było uporządkowane, miało swój czas, nikt nie działał w pośpiechu, ale niestety człowiek także doświadczał różnych chorób, które jak dawniej uważano, mogły być spowodowane urokiem, złym spojrzeniem, a także zwykłym niedomaganiem. Opisy chorób, z jakimi zmagali się ludzie w starożytności,…
Szałwia hiszpańska to bardzo ciekawa i cenna roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemali, zwana „złotem Azteków”. Wydaje owoce, które mają w sobie całkiem sporo nasion zwanych nasionami chia, nieocenionych w podnoszeniu zdrowotności. To właśnie ta wartość odżywcza i zdrowotna nasion chia, jak podają różne opracowania, zasługuje na naszą uwagę z następujących powodów: Nasiona chia są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, i to w optymalnych proporcjach, które zmniejszają złogi cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Są źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, takich jak: witaminy z grupy B, witamina E – zwana witaminą młodości oraz wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Nasiona chia to obfitość wapnia – w 100 g znajduje się aż 631 mg tego cennego dla kości pierwiastka,…
26 stycznia 2016

Kiedy brakuje nam witaminy D?

Przygotowane przez
W okresie letnim, kiedy jest dużo słońca, nasz organizm jest zdolny do wytwarzania witaminy D i nie jest konieczne jej uzupełnianie. Natomiast w pochmurne dni stężenie witaminy D we krwi zawsze nam spada. Witamina ta jest ważna, bo pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, które poprawia twardość zębów i kości oraz dobrze wpływa na podnoszenie odporności organizmu na różne choroby. Jej brak u dzieci powoduje krzywicę, zanik wzrostu, a u dorosłych zwiększa ryzyko osteoporozy oraz upadków i złamań. Zatem musimy ją uzupełniać poprzez właściwe żywienie. Należy jeść ryby spożywane wraz z ościami, jak szprotki i sardynki, także tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, śledź czy tuńczyk. Witamina D jest też w żółtkach jaj oraz w maśle, mleku i żółtym serze.…
12 stycznia 2016

Dobre samopoczucie z herbatą górską

Przygotowane przez
Jest to niezwykła roślina, zwana też szałwią libańską albo gojnikiem, znana i ceniona od stuleci ze względu na właściwości lecznicze, ale również ceniona za walory smakowe. Herbata górska jest pozyskiwana w wysokich partiach górskich (ponad 1000 m n.p.m.), dzięki czemu jest wolna od zanieczyszczeń i jest całkowicie ekologiczna, gdyż w jej uprawie nie stosuje się żadnych niedozwolonych środków. Napar z gojnika ma w sobie naturalnie występujące składniki mineralne, które pozytywnie działają na zdrowie człowieka, co zostało udowodnione w badaniach klinicznych przez wiele uniwersyteckich ośrodków badawczych na całym świecie. Gojnik działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, wspomagając walkę z nowotworami. Pijąc gojnik, można uzyskać dobre efekty w problemach z wątrobą, żołądkiem, nerkami, prostatą, reumatyzmie i osteoporozie. Działa też wspomagająco przy przeziębieniu,…
Amarantus, czyli szarłat, to najstarsza roślina świata. Żywieniowcy określają ją jako zboże XXI wieku. To piękna roślina o ciemnoróżowych kwiatach i nieprzeciętnych właściwościach. Już 5 tysięcy lat temu wyrabiano z niego mąkę. Zachęcam do pochylenia się nad amarantusem, z powodu wielu cennych wartości. W ziarnie amarantusa nie ma glutenu, co jest cenne dla grupy osób nie tolerujących glutenu, szczególnie dla chorych na celiakię i dla alergików. Ponadto zawiera bardzo wartościowe białko pod względem jego przyswajalności. W amarantusie jest dużo błonnika, więcej nawet niż w otrębach owsianych. Zawiera też jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, tak bardzo potrzebne dla poprawy zdrowia, a szczególnie do obniżenia poziomu cholesterolu, oczyszczenia przewodu pokarmowego i poprawy perystaltyki jelit. Amarantus jest bogaty w wapń (250 mg/100 g nasion), fosfor, potas…
30 grudnia 2015

Doceńmy kawę zbożową

Przygotowane przez
Znana od najdawniejszych czasów kawa zbożowa często kojarzy nam się z dzieciństwem. Kawa była w codziennym jadłospisie w każdym domu, nawet częściej spożywana niż herbata czy ziarnista kawa czarna. Kawa zbożowa jest bezkofeinowa,  otrzymywana z palonych ziaren żyta, pszenicy lub jęczmienia, buraka cukrowego oraz cykorii. Jest napojem dietetycznym, gdyż 100 gramów kawy bez mleka i cukru zawiera od 5 do 50 kalorii. Od niedawna kawa zbożowa jest uważana za produkt wellness, czyli korzystnie wpływający na zdrowie – zawiera substancje odżywcze, takie jak białko oraz węglowodany, a przy tym jest pozbawiona tłuszczu. Zawiera błonnik rozpuszczalny mający korzystny wpływ na perystaltykę jelit oraz zmniejsza wchłanianie przez nasz organizm cholesterolu czy metali ciężkich. Zawiera również antyutleniacze, które…
Właściwości  lecznicze czystka sięgają IV w p.n.e., kiedy na Bliskim Wschodzie stosowany był w postaci naparu, który miał poprawiać nastrój i dodawać odwagi.. Dziś Czystek pomaga przede wszystkim we wzmacnianiu odporności i zwalczaniu wszelkich infekcji. Czystek zwany też różą skalną (w Andaluzji Czystek zwykło się nazywać łzami Chrystusa, z powodu wyglądu jego kwiatów ) rośnie na bogatych w magnez glebach krajów z południowej Europy. Jego zawsze zielone krzewy dorastają do wysokości jednego metra. Ma bardzo delikatne kwiaty o pogniecionych płatkach. Roślina ma przyjemny żywiczny zapach. Jest jednym z tych darów natury, które zawierają niesamowitą ilość polifenoli ( Elagotaniny, Proantocyjany i Flawonoidy)…
22 czerwca 2015

Podnoszenie odporności organizmu

Przygotowane przez
„Układ odpornościowy doskonale wspomagają  w  codziennym żywieniu ciepłe zupy warzywne, gotowane bez mięsa, ze szczyptą kurkumy, imbiru, pieprzu cayenne czy curry, które mają  m.in. działanie przeciwzapalne.”    Układ odpornościowy,  to najsilniejsza broń, która stoi na straży naszego zdrowia. Robi, co może, żebyśmy nie dawali się wirusom, bakteriom i grzybom, a w razie konieczności skutecznie z nimi walczyli. Powszechnie wiadomo, że jeśli organizm nie jest zanieczyszczony, a przy tym odpowiednio odżywiony i wolny od nadmiaru leków, to w wielu przypadkach sam poradzi sobie z infekcją.  Jak  powinniśmy zadbać o nasz układ odpornościowy? Najważniejszą rzeczą jest zdrowe odżywianie, a w odżywianiu – śniadanie, o tej porze roku rozgrzewające i sycące, dostarczające energii i siły w walce z szalejącymi…
Codziennie jesteśmy narażeni na kontakt  z różnymi toksycznymi substancjami. Można je znaleźć w jedzeniu, powietrzu,  w kosmetykach i lekach. Ponadto każdy nosi toksyny również w sobie, w tkance tłuszczowej. Gdy zaczynamy się gwałtownie odchudzać  powodujemy   masowe uwalnianie się toksyn, co zakłóca wewnętrzną równowagę naszego organizmu. Takim miejscem , gdzie gromadzą się toksyny jest wątroba, gdzie większość toksyn zamieniana jest w cząsteczki mniej szkodliwe, które nasz organizm może łatwiej wydalić. Lecz trzeba zdawać sobie z tego sprawę, że nadmiar tych zgromadzonych trujących związków może ją uszkodzić. Dla wątroby groźne są występujące w żywności zanieczyszczenia chemiczne i metale ciężkie, pestycydy, azotany i…