Zdrowe zioła - rozmaryn Rozmaryn to zioło z liśćmi w kształcie długich igieł, uprawiane w wielu częściach świata. Służy do aromatyzowania żywności, napojów, jest też stosowane w kosmetyce. Rozmaryn ma także wiele właściwości leczniczych, wspomaga między innymi działanie chemioterapii w przypadku raka piersi. Właściwości lecznicze rozmarynu Rozmaryn, a właściwie substancje bioaktywne zawarte przede wszystkim w liściach wykazują właściwości lecznicze, np. rozmarycyna działa pobudzająco oraz przeciwbólowo, flawonoidy i kwas rozmarynowy – przeciwzapalnie. Natomiast kwas karnozynowy zapobiega wystąpieniu udaru mózgu, a nawet choroby Alzheimera. Rozmaryn polecany jest w przypadku problemów z trawieniem, ponieważ przywraca perystaltykę jelit i łagodzi wzdęcia. Działa też rozgrzewająco,…
Kurkuma Szczypta kurkumy dodana do placka drożdżowego, ryżu lub… rosołu pięknie barwi potrawę na złoty kolor. Według naukowców wyciąg z jej kłączy może przeciwdziałać alzheimerowi. Warto zrobić dla niej miejsce w swojej kuchni. Hindusi wykorzystują kurkumę od tysięcy lat, naukowcy zainteresowali się nią całkiem niedawno, dostrzegając związek między niską zachorowalnością mieszkańców Indii na alzheimera i ich dietą. Podejrzewali, że odpowiedź kryje się w stosowanych przez Hindusów przyprawach. I rzeczywiście, wkrótce wyodrębnili aktywny składnik kurkumy – kurkuminoidy. To właśnie te naturalne substancje, znajdujące się w kłączach rośliny, stymulują system immunologiczny do niszczenia białka, którego złogi utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych odpowiedzialnych za…
Sprawnie działający układ odpornościowy zabezpiecza przed wtargnięciem i rozprzestrzenianiem się w organizmie bakterii, wirusów i chorobotwórczych grzybów. Wahania temperatury, wilgotności i ciśnienia powodują pogorszenie kondycji fizycznej i psychicznej. Istnieje wiele czynników wywierających ujemny wpływ na system odpornościowy organizmu, w tym: nadużywanie alkoholu, kofeiny, teiny; przyjmowanie pożywienia zanieczyszczonego metalami ciężkimi, takimi jak kadm, ołów, rtęć; dym tytoniowy oraz inne substancje skażające powietrze, którym oddychamy. O szkodliwości dla zdrowia substancji lub trucizn wdychanych przez człowieka rozstrzyga fakt, że obniżają one skuteczność działania składników mineralnych i witamin. Znana jest rola systemu immunologicznego w zapobieganiu rakowi. Sądzi się, że specjalny rodzaj białych ciałek krwi,…
Gryka jest wysoce odżywcza. Białka, których gryka zawiera sporo, odznaczają się wysoką wartością biologiczną - są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Są bogate w egzogenne aminokwasy – lizynę i metioninę. Zawierają dużo węglowodanów i składników mineralnych, takich jak: żelazo, nikiel, kobalt, wapń, fosfor, miedź, cynk, bor i jod. Znajdziemy w niej witaminy B1 i PP. Gryka nie zawiera glutenu, dlatego może być składnikiem diety osób chorujących na celiakię. W medycynie ludowej gryka ceniona jest jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. Odwar z kaszy podawano przy biegunkach bakteryjnych. Gryka ma zastosowanie…
Leczenie otyłości jest procesem złożonym, na który składa się postępowanie dietetyczne w celu zmniejszenia spożycia pokarmów wysokoenergetycznych, wzmożona aktywność fizyczna w celu zwiększenia wydatkowania energii oraz terapia behawioralna w celu zmiany stylu życia na sprzyjający utrzymaniu równowagi bilansu energetycznego. Główną przyczyną występowania otyłości u dzieci i młodzieży jest nadmierna w stosunku do zapotrzebowania wartość energetyczna przyjmowanych pokarmów. Nie jest to jedyny czynnik, ważnym czynnikiem determinującym skłonność do zwiększania masy ciała jest spożycie tłuszczu. Dlatego też podstawowym elementem redukcji masy ciała jest prawidłowo zaplanowana na okres kilku miesięcy dieta niskoenergetyczna z ograniczeniem tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Zalecenia dietetyczne i wynikające z nich…
Stres jest naszym naturalnym mechanizmem obrony wobec zmieniających się warunków otoczenia. Gdy jednak jest go zbyt dużo lub gdy jest zbyt intensywny, cierpi na tym nie tylko nasze samopoczucie, ale także zdrowie. Każdy z nas odczuwa stres z innych powodów oraz inaczej reaguje na stres, dlatego też nie ma uniwersalnej metody na walkę ze stresem, która byłaby skuteczna dla wszystkich. Poniżej prezentujemy najbardziej popularne techniki redukujące nadmierny stres: 1.Ogranicz niezdrowe pokarmy Istnieje jednak szeroka gama pokarmów, które wywołują stres! Należą do nich przede wszystkim te produkty, które powodują gwałtowny skok poziomu cukru we krwi. Kiedy człowiek jest zestresowany, wzrasta łaknienie,…
Osteoporoza to choroba, polegająca na zmniejszaniu się gęstości i jakości kości, co w konsekwencji powoduje osłabienie całego szkieletu oraz zwiększonej podatności na złamania. Kości to żywa tkanka, która w trakcie naszego rozwoju ulega licznym zmianom. W okresie dzieciństwa oraz dorastania dominuję tworzenie nowych komórek do uzyskania docelowej masy szkieletu uwarunkowanej genetycznie. U osób dorosłych oraz starszych dominuję utrata masy kostnej oraz procesy naprawcze. Istnieje szereg czynników, które sprzyjają rozwojowi osteoporozy, należą do nich: płeć żeńska, wiek powyżej 50 roku życia, menopauza, nieodpowiednia dieta, palenie tytoniu, nadużywanie kawy, napojów gazowanych oraz alkoholu, niska aktywność fizyczna, szczupła budowa, uwarunkowania rodzinne. Nie poznano…
Len jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i rejonu Morza Śródziemnego, gdzie uprawiany był od kilku tysięcy lat. Pierwsze udokumentowane doniesienia o leczniczych właściwościach lnu datowane są na czasy Greków i Rzymian. Hipokrates w V wieku p.n.e. zalecał stosowanie lnu w przypadku zapalenia błon śluzowych, w bólach podbrzusza czy biegunce. Olej lniany tłoczony na zimno otrzymywany jest z dojrzałych nasion lnu – siemienia lnianego, przeznaczonych wyłącznie dla przemysłu spożywczego. Olej lniany tłoczony na zimno posiada żółtawe zabarwienie, charakterystyczny "lniany" zapach i smak, określany niekiedy jako "orzechowy". Smak ten zmienia się w zależności od odmiany lnu, warunków…
Pleśnie i wytwarzane przez nie toksyny stają się obecnie główną przyczyną niebezpiecznych infekcji na całym świecie, w związku z czym konieczne jest podjęcie szeroko zakrojonej profilaktyki. WSTĘP W ostatnich latach coraz częściej zwraca się na bardzo realny problem pleśni (grzybów) występujących, zarówno wewnątrz pomieszczeń domowych, jak i w miejscu pracy, oraz na bardzo realne niebezpieczeństwo dla zdrowia ludzi wystawionych na ich działanie. Niniejsza praca jest prezentacją Amerykańskiej Akademii Medycyny Środowiskowej (American Academy of Envi-ronmental Medicine; w skrócie AAEM), której celem jest przedstawienie obecnej wiedzy z zakresu niekorzystnych dla zdrowia efektów wywoływanych przez pleśnie domowe. W literaturze medycznej istnieje duża liczba…