22 czerwca 2015

Zdrowie w kaszy

Przygotowane przez
Według  Piramidy Zdrowego  Żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia  ilość węglowodanów  w codziennej diecie  człowieka powinna być zbilansowana na poziomie około 60%. Wśród produktów o największej zawartości węglowodanów wymienia się  pieczywo, ryż, makarony, …i kasze, które nie tylko maja działanie prozdrowotne, ale  również lecznicze. Znamy wiele rodzajów kasz na naszym rynku ,chociażby : kasza jęczmienna, jaglana, gryczana, pęczak, manna, etc. W naszej diecie powinny być  stosowane wszystkie rodzaje kasz, jednak najlepszą kaszą jest ta, która w jest najmniej poddawana procesowi oczyszczania i rozdrabniania. W polskiej kuchni od dawna zawsze była stosowana kasza jęczmienna, która występuje w zależności od frakcji…
Według raportu „Nowotwory złośliwe w Wielkopolsce w 2011 r.” region nasz zajmował drugie miejsce w kraju pod względem zachorowalności na tego typu odmiany raka wśród mężczyzn i piąte wśród kobiet. Klinika Chirurgii Głowy, Szyi i Onkologii Laryngologicznej poznańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Wielkopolskie Centrum Onkologii wraz z Samorządem Województwa Wielkopolskiego rozpoczęły realizację programu profilaktyki nowotworów głowy i szyi. Program opracował prof. Wojciech Golusiński w oparciu o wytyczne Polskiej Grupy Badań Nowotworów Głowy i Szyi oraz EHNS (European Head & Neck Society) i jest pionierskim przedsięwzięciem również na skalę europejską. Jak podkreśla prof. Wojciech Golusiński, są to pierwsze tak duże badania profilaktyczne w kraju poświęcone tym nowotworom. W Wielkopolskim Centrum Onkologii (WCO) w Poznaniu, które zajmuje się koordynacją tego programu, zainaugurowano 2 września 2014 r. regionalny program…
13 marca 2015

Czas na zdrowe „zimowe szparagi”

Przygotowane przez
Skorzonera, wężymord, czarny korzeń (Scorzone – oznacza czarnego jadowitego węża) – gatunek rośliny warzywnej z rodziny astrowatych. Pochodzi z południowej Europy, najprawdopodobniej z Hiszpanii oraz z części Azji (Syberia Zachodnia, Kaukaz). Ludwik XVI nakazał uprawianie skorzonery na masową skalę, ponieważ był przekonany, że leczy ona „zniszczony żołądek”. I to on sprawił, że w Europie nastąpiła moda na jej jedzenie, zwłaszcza że w tamtych czasach wypijano ogromne ilości kawy, słodząc ją właśnie skorzonerą. Nawet konserwatywna wiktoriańska Anglia pokochała ją całym sercem. Zanim zaczęto w Polsce spożywać skorzonerę, używano ją jako lekarstwo na ukąszenie żmii, stąd też jej inna nazwa „wężymord”. W Polsce pojawiła się za czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, ale popularność zyskała dopiero…
18 lutego 2015

Zdrowa żywność ekologiczna

Przygotowane przez
„Produkować, nie niszcząc ziemi – żywić, nie szkodząc społeczeństwu” to podstawowe cele producentów żywności ekologicznej. Wiadomo, że wśród chorób cywilizacyjnych aż 60% ma związek ze sposobem żywienia, dlatego bardzo istotna w profilaktyce zdrowotnej jest zmiana postępowania żywieniowego. Badania naukowe prowadzone na całym świecie przekonują, że płody rolne pochodzące z produkcji ekologicznej służą zdrowiu. Żywność ta może przyczynić się do poprawy zdrowia dzięki wartościom odżywczym i właściwościom antyoksydacyjnym występujących w niej związków biologicznie czynnych. Charakteryzuje ją niższy poziom azotanów i jednocześnie wyższy poziom witaminy C i związków fenolowych obejmujących bardzo liczną i ważną grupę związków (kwasy fenolowe, flawonoidy, stilbeny i ligniny) o właściwościach przeciwutleniających – ma to szczególne znaczenie dla zdrowia, ponieważ hamują one powstawanie…
03 lutego 2015

Dynia receptą na długie życie

Przygotowane przez
Już 500 lat p.n.e. Hipokrates powiedział: Twoje pożywienie będzie Twoim lekarstwem. Natura sama oferuje wspaniałe dary, pożywienie, lekarstwa i źródła sił życiowych! Medycyna w dzisiejszych czasach dysponuje szeroką gamą leków, które są skuteczne w walce z różnymi chorobami, ale mimo wszystko najlepszym lekarstwem dla nas jest odpowiednie, racjonalne żywienie oparte na takich produktach naturalnych, po które można zawsze łatwo sięgnąć, bo są łatwo dostępne. Takimi niedocenianymi, znanymi od lat warzywami są dyniowate, które powinny znajdować się w diecie każdego, kto dba o zdrowie. Dynia przypłynęła w XV w. na statkach Kolumba – on sam zresztą odnotował w swoim pamiętniku dzień, w którym po raz pierwszy ujrzał to niezwykłe olbrzymie warzywo. Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę,…
13 listopada 2014

Jedz kiszonki, bo to samo zdrowie

Przygotowane przez
Wiadomo, że żywność jest najlepszym lekarstwem dla naszego organizmu, to co spożywamy daje w konsekwencji prawidłowy rozwój i utrzymanie w dobrym zdrowiu. Układ pokarmowy to centrum naszego ciała i od zdolności wchłaniania substancji odżywczych z pożywienia zależy nie tylko nasza zdolność przeżycia, lecz również jakość naszego życia. Czy preferujesz dania typu „fast food“, żywność „przeładowaną“ tłuszczami i całkowicie pozbawioną błonnika? Jeśli tak, to cierpisz na niedobory błonnika. Błonnik to składnik ważny dla prawidłowej funkcji zdrowego jelita. Błonnik występuje w dużych ilościach w roślinach strączkowych (fasola, bób, groch, soja, ciecierzyca), w pełnych ziarnach zbóż (owies, pszenica, jęczmień, żyto, orkisz), w niełuskanym ryżu, kaszy gryczanej, w warzywach, owocach, w siemieniu lnianym itp. Jeśli spożywamy wystarczającą ilość warzyw, takich…
24 października 2014

Cenione przyprawy w profilaktyce zdrowotnej

Przygotowane przez
Zioła są najcenniejszym darem natury, to źródło dla wspomagania zdrowia i urody, ale również znajdowanie wyjątkowych smaków i aromatów. Świeże zioła są najbardziej wartościowe. Są bogate w antyoksydanty, witaminy i minerały, dlatego należy je spożywać właśnie w takiej postaci. Medycyna naturalna doceniła pewne zioła właśnie za obfitość przeciwutleniaczy, czyli takich substancji, które odpierają atak wolnych rodników na organizm, chroniąc tym samym od przedwczesnego starzenia się organizmu, chorób krążenia i nowotworów. Najbardziej cenionymi z powodu wysokiej zawartości antyoksydantów są: oregano, bazylia, szałwia, rozmaryn, majeranek, tymianek, mięta, cząber, czarnuszka. Czarnuszka Przybyła z Azji południowo-zachodniej i krain basenu Morza Śródziemnego. Ma czosnkowy aromat. Zaleca się je w stanach skurczowych układu pokarmowego jako środek rozluźniający oraz w infekcjach dróg…
Jeżeli mówimy o podnoszeniu świadomości raka piersi, to zawsze pamiętamy marsze „Różowej wstążki”, które odbywają się w październiku i przypominają wszystkim kobietom, szczególnie tym po 50-tym roku życia, o zgłoszeniu się na bezpłatne badania mammograficzne. Złota polska jesień to doskonała pora roku na przemyślenia i zmiany. Narodowy Fundusz Zdrowia na terenie całego kraju finansuje bezpłatne badania mammograficzne dla kobiet w wieku 50-69 lat. Co roku wykrywa się około 1600 przypadków raka piersi u Wielkopolanek. Pod względem umieralności to drugi – po raku płuc – nowotworowy zabójca w regionie. Co roku umiera na niego ok. 500 kobiet, a wcale tak być nie musi. Rak piersi jest najczęstszym nowotworem wśród pań, dużo rzadziej, ale zdarza się także, że dotyczy panów.…
Rukola, zwana też rokiettą siewną to bardzo miłe ziółko. Doda smaku każdej mieszance sałat liściastych. Jest również przepyszna doprawiona tylko oliwą i octem balsamicznym lub sokiem cytrynowym. A wymieszana z radicchio, roszponką i świeżymi ziołami, doprawiona również oliwą i octem, to doprawdy coś, co wielu wprawi na dłuższą chwilę w błogi stan. Ma przyjemny, orzechowy, lekko gorzkawy smak i oryginalny aromat, coraz częściej gości na naszych stołach, choć jeszcze jest mało popularna. Rukola, pochodzi z krajów Śródziemnomorskich, ale bez problemu można ją uprawiać również w Polsce. Należąca do rodziny kapustowatych,  rukola, ma około 40 cm długości i wąskie, soczyście zielone liście, które układają się…