30 maja 2014

Prozdrowotna żurawina

Przygotowane przez
Żurawina rośnie w Polsce, lecz nie cieszy się dużą popularnością. A szkoda! Bo żurawina skutecznie walczy z chorobami – od zapalenia nerek po otyłość i nowotwory. Właściwości odżywcze owocu żurawiny : szklanka soczystych jagód żurawiny dostarcza 3,2 g błonnika (tyle, ile duże jabłko), ma nawet 30 mg witaminy C, witaminę B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy. To one nadają owocom charakterystyczny cierpko-słodki smak. Żurawina zawiera też sporo kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu. Dzięki niemu zachowuje świeżość na długo po zerwaniu owoców. W lodówce przechowasz ją sześć tygodni, a w…
Osteoporoza jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Występuje u co trzeciej kobiety po 50 roku życia i u co 8 mężczyzny. W jej przebiegu kość staje się bardziej porowata i krucha. Nazywana jest "cichym złodziejem kości", ponieważ chora przez wiele lat nie jest świadoma, że choroba "okrada" ją z minerałów. Zwiększona porowatość, czyli zrzeszotnienie kości powoduje ich osłabienie i prowadzi do złamań kręgosłupa i kości kończyn. Złamania kręgów powodują deformacje sylwetki w postaci tzw. "wdowiego garbu" oraz obniżenie wzrostu. Złamania kręgosłupa nie są groźne dla życia, ale mogą powodować dolegliwości bólowe. Będące następstwem złamań deformacje klatki piersiowej upośledzają krążenie…
16 kwietnia 2014

Zarodki pszenne samo zdrowie

Przygotowane przez
W poszukiwaniu nowych naturalnych produktów wzbogacających żywność zwrócono uwagę na zarodki pszenne. Dotychczas większość zarodków pszennych w kraju była użytkowana na paszę, a tylko w niewielkim stopniu jako dodatek do chleba. Obecnie przewiduje się ich szersze wykorzystanie, przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Podczas przemiału ziarna pszenicy zarodki zostają oddzielone od bielma mącznego i duża ich ilość przechodzi do otrąb, stanowiąc wartościowy ich składnik. Zarodek jest odrębną i samodzielną częścią ziarna pszenicy. Młyn pszenny uzyskuje ich niewiele. Przy zastosowaniu specjalnych urządzeń można otrzymać co najmniej 1% zarodków. Zarodek znajduje się w dolnej części ziarna pszenicy. W jego obrębie można rozróżnić część…
16 kwietnia 2014

Otręby zbożowe dla zdrowia i urody

Przygotowane przez
Otręby – produkt powstały z przemiału zbóż pszenicy, owsa lub żyta. W skład otrąb wchodzi w głównej mierze zewnętrzna warstwa ziarna, to jest warstwa owocowo nasienna. Głównymi produktami przemiału są: mąka, kasze oraz otręby. Otręby zawierają dużą ilość błonnika, witamin i makro- oraz mikroelementów. Przyczyniają się do sprawniejszego funkcjonowania układu pokarmowego. Pomagają w profilaktyce schorzeń przewodu pokarmowego (rak jelita grubego, rak żołądka) oraz przy chronicznych zaparciach. Od pewnego czasu otręby, dzięki wspomnianym zaletom, są propagowane jako składnik zdrowej diety. Stanowią dodatek do pieczywa, także cukierniczego, płatków, musli itp. Używane są też jako swoisty „wypełniacz” dla osób stosujących diety niskokaloryczne –…
Choroba wieńcowa, miażdżyca, udary, nadciśnienie - wszystkie one zawdzięczają swe istnienie niezdrowemu trybowi życia. Upodobanie do fast foodów i żywności wysokoprzetworzonej, alkohol, papierosy, stres, brak ruchu - to tylko przykłady grzechów głównych przeciw sercu.Są osoby, których problemy z układem krążenia mają podłoże genetyczne, jednak nawet one w większości przypadków są w stanie zmniejszyć ryzyko, wprowadzając zdrowe nawyki. Jednym z ważniejszych jest odpowiednia dieta. Oto 11 smakołyków wzmacniających serce. Tłuste ryby (m. in. sardynki, łosoś, makrela)Za­wie­ra­ją cenne kwasy ome­ga-3, które za­po­bie­ga­ją sta­nom za­pal­nym na­czyń krwio­no­śnych. Cebula i czosnekOb­fi­tu­ją w wi­ta­mi­ny C i B6, selen, man­gan oraz do­bro­czyn­ne związ­ki siar­ki. Ich re­gu­lar­ne…
24 lutego 2014

Doceniajmy orzechy

Przygotowane przez
Dawniej orzechy uchodziły za symbol szczęścia i mądrości. Były przysmakiem mędrców i intelektualistów. Nie bez powodu podczas świąt Bożego Narodzenia orzechy zawsze gościły na stołach. Oprócz tego, że ładnie wyglądały, miały zapewnić domowi dobrobyt, pomyślność i mądre gospodarzenie. Orzechy ponadto są świetnym składnikiem wszelkich diet odchudzających. Orzechy, mimo że kaloryczne, przez lekarzy i dietetyków niezmiennie uznawane są za najzdrowszą z możliwych przekąsek i obowiązkowy dodatek do potraw. Niestety, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i kaloryczność boimy się po nie sięgać. To duży błąd, bo jak zapewniają naukowcy z Dana FarberCancerInstitute w Bostonie, garść orzechów w codziennej diecie nie tylko odchudza,…
11 lutego 2014

Dlaczego imbir?

Przygotowane przez
W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat, chociaż jego pochodzenie jest nieznane. Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. Portugalczycy przywieźli go do Afryki, Hiszpanie do Indii Zachodnich. To jedna z najstarszych roślin uprawnych .Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo. W polskiej kuchni, w sproszkowanej postaci, dodawała smaku flakom, pasztetowi z zająca i piernikowi.Od kiedy świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwo go kupić nawet na bazarze, wszyscy możemy…
21 stycznia 2014

Magnez pierwiastkiem życia

Przygotowane przez
Magnez jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Często nazywa się go pierwiastkiem życia. Pełni on bardzo ważną funkcję zarówno w profilaktyce, jak i w lecznictwie. Jest czynnikiem regenerującym żywe komórki, regulatorem równowagi wapniowej. Ponadto pozytywnie wpływa na procesy krzepnięcia krwi, reguluje rozwój układu kostnego, wzmaga reakcje obronne organizmu, działa profilaktycznie na zapalenie żył w sytuacjach pooperacyjnych, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Działa przeciwstresowo, przeciwanafilaktycznie, przeciwzapalnie. Obniża poziom cholesterolu, chroni przed uszkodzeniem mięśnia sercowego. Wchłanianie magnezu odbywa się w jelicie cienkim, a poziom tego pierwiastka w organizmie zależy od stanu czynnościowego układu pokarmowego oraz nerek. Zalecane dzienne spożycie magnezu dla osób…
12 listopada 2013

Zioła w profilaktyce nowotworowej

Przygotowane przez
Zioła posiadają nawet ponad 40-krotnie większe działanie przeciwutleniające niż owoce. Zalecenia spożywania 5-9 porcji warzyw i owoców dziennie na rzecz ograniczania w diecie fast-food’ów oraz produktów zawierających duże ilości tłuszczu nadal nie przyjęły się w większości domostw na świecie. Poszukuje się więc alternatywnych kierunków działań, które miałyby na celu zwiększenie spożycia produktów o właściwościach antyoksydacyjnych. Duży udział spożycia produktów o tych cechach może pełnić znaczącą rolę w profilaktyce nowotworowej. Badacze z U.S. Departament of Agriculture twierdzą, że zioła posiadają większą aktywność przeciwutleniającą niż owoce i warzywa, a także niektóre przyprawy. Właściwość ta oznacza, że mogą one wspomagać naturalne mechanizmy obronne…