„Świat to słonecznik płaski, A myśl – pszczoła kosmata Ugrzęzła w kwiecie świata” Człowiek od zarania dziejów zawsze był związany z przyrodą i utrzymywał z nią naturalny kontakt. Dzisiejsza wiedza jaką dysponuje współczesna nauka wskazuje więc na trwałe związki człowieka z otaczająca go przyrodą i dowodzi bezspornie, iż człowiek zawsze żył w otoczeniu roślin i zwierząt, starając się podporządkować je własnym potrzebom. Ludzie nauki, zgłębiający tę zadziwiającą „krainę pszczół”, zawsze podkreślają w życiu i zachowaniu pszczół te cechy, które wyróżniają je spośród innych istot żywych i sprawiają, że człowiek otacza je wyjątkowym pietyzmem. Osoba stykająca się bliżej z pszczołami potrafi…
Rozwój technologiczny uwolnił ludzkość od wielu chorób, ale jednocześnie stworzył zagrożenie ze strony tzw. chorób cywilizacyjnych. Większość tych chorób  ma podłoże w niewłaściwym żywieniu i stylu życia. Nic więc dziwnego, że WHO (i spora część lekarzy) kładzie coraz większy nacisk na profilaktykę, w tym właściwą dietę. Naczelną zasadą staje się „utrzymać przy zdrowiu” zamiast „leczyć”. Powstało więc wiele specyfików zwanych „suplementami” żywieniowymi, a przy ich wytwarzaniu produkty pszczele znalazły poczesne miejsce. Dzieje się tak dlatego, że produkty pszczele, dzięki zawartości wszystkich składników  niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego mogą znakomicie wzbogacić naszą często zbyt ubogą i jednolitą dietę, podnosić sprawność…
Już od kilku lat na całym świecie obserwuje się znikanie i wymieranie całych populacji pszczół. W USA zniknęła ich już 1/3, w Chinach istnieją miejsca, w których pszczoły zniknęły całkowicie. Coraz więcej naukowców wiąże ten problem z chemizacją rolnictwa. Dziś w tej sprawie zabrali głos również przedstawiciele Komisji Europejskiej. Komisja Europejska ogłosiła dziś (01.02.2012), że zamierza skonsultować z przedstawicielami krajów członkowskich możliwość zaostrzenia regulacji dotyczących stosowania w Unii Europejskiej niektórych pestycydów, z powodu ich szkodliwego wpływu na pszczoły. Działania Komisji są efektem ostatnio ogłoszonego stanowiska EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności). W ubiegłym tygodniu EFSA poinformował, że trzy najczęściej stosowane…
21 listopada 2012

Poznaj tajemnice miodu

Przygotowane przez
1. Miód – jaki to produkt? Rozporządzenie  Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi formułuje definicję miodu w następujący sposób: „Miód jest naturalnym słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera poprzez łączenie z własnymi specyficznymi substancjami nektaru roślin  lub wydzielin żywych części roślin lub wydalin owadów ssących soki żywych części roślin, składowanym, odparowywanym i pozostawionym do dojrzewania w plastrach”. Surowcami służącymi pszczołom do wytworzenia miodu są nektar i spadź.  Pszczoły zbierając nektar z poszczególnych gatunków kwitnących roślin, np. z rzepaku, akacji, lipy czy gryki dostarczają nam miód nektarowy, zwany też odmianowym (miód rzepakowy, akacjowy, lipowy). Natomiast miód spadziowy jest pochodną rosy miodowej,…
Zimowla  pszczół trwa od ostatnich oblotów jesiennych (listopad) do pierwszego oblotu wiosennego (marzec). Ten czas to 4-6 miesięcy  bez możliwości lotów pszczół, chociaż czasami występują częściowe lub całkowite obloty śródzimowe. W czasie zimowli pszczoły w ulu tworzą tzw. kłąb zimowy – kłąb uwiesza się w dolnej części ula, na plastrach wolnych od pokarmu, naprzeciw wylotu, mając nad sobą zapasy zimowe. W miarę spożywania zapasów kłąb przesuwa się bardziej do góry. Pozostające w kłębie pszczoły  nie zapadają w sen, żyją nadal normalnie będąc w spoczynku – ich czynności są zwolnione i osłabione. Oto warunki właściwego przebiegu zimowli: 1 – dostateczna ilość…
08 października 2012

Pyłek to element, nie składnik miodu

Przygotowane przez
Komisja Europejska proponuje bardziej przejrzyste zasady dotyczące statusu pyłku w miodzie. Komisja Europejska postanowiła zmienić przepisy dotyczące miodu, a w szczególności wyjaśnić status prawny pyłku, w zgodzie z wyrokiem Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości. Zmiany pozostają w zgodzie z międzynarodowymi standardami wyznaczonymi przez WTO. Zgodnie z nimi pyłek zostanie zakwalifikowany jako naturalny element miodu, a nie jako jego składnik. Kwestia to pojawiła się w kontekście sprawy niemieckiego pszczelarza, kiedy stwierdzono w jego miodzie obecność pyłku kukurydzy MON 810. Niemiecki Trybunał przekazał sprawę do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości o wydanie orzeczenia prejudycjalnego. W dniu 6 września 2011 r. Europejski Trybunał Sprawiedliwości wydał wyrok w…
Czym jest pyłek kwiatowy ? Pyłek kwiatowy jest dla pszczół głównym źródłem białka, witamin i minerałów. Spożywają go zarówno larwy jak i osobniki dorosłe pszczół. Przynoszony jest do gniazda przez zbieraczki w postaci obnóży pyłkowych, będących zbitą grudką pyłku , w koszyczkach znajdujących się na trzeciej parze odnóży pszczoły. Zbieraczka może być samoczynnie obsypana pyłkiem lub podejmuje jego zbiór. Robotnica taka scala ze sobą ziarna pyłku śliną, nektarem lub miodem, który ma w wolu wylatując po pożytek, a następnie formuje obnóże pyłkowe. Kształt i masa obnóży pyłkowych Kształt obnóży oraz barwa zależy od gatunku rośliny pyłkodajnej, np. z gorczycy obnóża…
Każdy właściciel pszczół z tytułu posiadania i użytkowania zwierząt oraz wytwarzania produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego i sprzedaży produktów pszczelich ma obowiązek uprzedniego  zgłoszenia do Powiatowego  Lekarza Weterynarii celem objęcia go nadzorem weterynaryjnym: - zgłoszenie pasieki do rejestru prowadzonego przez PLW skutkuje nadaniem jej    weterynaryjnego nr identyfikacyjnego. Zgłoszone gospodarstwo powinno spełniać szczegółowe warunki weterynaryjne związane z produkcją i wprowadzaniem na rynek zwierząt, czyli rojów oraz produktów spożywczych pochodzenia pszczelego. - sprzedaż bezpośrednia produktów pszczelich zobowiązuje pszczelarza do zgłoszenia do PLW celem wpisania danego gospodarstwa pasiecznego do rejestru zakładów prowadzących działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej. Zgłoszenie…
30 sierpnia 2012

Miód spadziowy - czy znam ten produkt?

Przygotowane przez
Pochodzenie Pierwotnymi surowcami do produkcji miodu są nektar i spadź.  Miód nektarowy produkowany jest przez pszczoły z nektaru roślin wytworzonego z soku roślinnego przez nektarniki. Pszczoły zbierając nektar z poszczególnych gatunków kwitnących roślin, np. z rzepaku, akacji, lipy czy gryki dostarczają nam miód nektarowy, zwany też odmianowym (miód rzepakowy, akacjowy, lipowy). Natomiast miód spadziowy wytwarzany jest ze spadzi produkowanej przez mszyce, czerwce i miodówki. Owady te przebijają skórkę liści, szpilek lub inne części rośliny i pobierają sok roślinny. Od pobranego soku owady oddzielają  i pobierają białko, a resztę wydzielają na zewnątrz. Ta wydzielina (rosa miodowa) jest właśnie podstawowym surowcem do…