Zwalczanie chorób pszczół i poprawa jakości miodu – między innymi takie efekty przyniosła unijna pomoc dla sektora pszczelarskiego w latach 2007-2011. Firma Deloitte Consulting oceniła, że pomoc UE dla tej branży m.in. w Niemczech, Grecji i Hiszpanii była skuteczna. Autorzy raportu podsumowali wyniki badań przeprowadzonych w państwach członkowskich, w szczególności u największych producentów miodu w UE: w Niemczech, Grecji, Hiszpanii i na Węgrzech - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA). W latach 2007-2011 na pomoc branży pszczelarskiej Unia przeznaczyła ok. 120 mln euro. Kolejne 120 mln euro współfinansowania pochodziło ze środków krajowych. Najlepsze efekty przyniosła pomoc w zwalczaniu warrozy…
Nostrzyk niegdyś bardzo popularny na naszych polach jest dziś prawie nieznany. Jest to roślina bardzo wartościowa, będąca również doskonałym pożytkiem pszczelim. Nostrzyk swego czasu uprawiany na zieloną masę, dostarczał cennej paszy zawierającej dużo białka. Skarmiany był w formie zielonki, kiszonki, siana, suszu paszowego. Stanowił nieodłączny element płodozmianów rolniczych tak na żyznych, jak i bardziej ubogich glebach. Obecnie areał tej rośliny strączkowej uległ znacznemu zmniejszeniu w porównaniu areałem sprzed 30–40 lat. W Polsce uprawiany jest nostrzyk biały i żółty, zwany też lekarskim.  Nostrzyk biały jest wysokowydajną rośliną pastewną, dorastającą do wysokości 2 m. Ma małe wymagania klimatyczne, glebowe i uprawowe. Posiada…
14 marca 2014

Manuka - roslina miododajna

Przygotowane przez
Co to za roślina? Wiecznie zielony, pięknie biało kwitnący krzew, porastający terytoria głównie Australii i wyspy Nowej Zelandii. Roślina kwitnie od 30 do 60 dni. W Australii krzew manuka znany jest jako drzewo herbaciane, ponieważ pierwsi osadnicy zaparzali liście manuka zamiast liści herbaty. Krzew manuka osiąga wysokość od 2 do 5 m. Zielone części krzewu  były używane przez wiele pokoleń nowozelandzkich Maorysów jako swego rodzaju suplement diety, zaś wywar z kory do gojenia schorzeń skóry, oparzeń. Drewno manuka jest tak twarde oraz trwałe, że służy do wyrobu trzonków do narzędzi, natomiast dym z jego spalania nadaje swoisty smak wędzonemu mięsu…
Badania strat rodzin pszczelich za pomocą ankiety "COLOSS- Badanie strat rodzin pszczelich" zostały zebrane z 22 krajów UE w tym z Polski i poddawane są wspólnej analizie. Dotychczas sformułowane wnioski są następujące Ogólne straty pszczół w kraju w okresie zimowli wynoszą  ok. 16 %,  co określono na średni poziom strat (Norwegia-do 31%). Największe straty zanotowano w  województwie łódzkim i lubelskim (22,0%), a najniższe w pomorskim – 6,4%. W województwie wielkopolskim straty wyniosły -17%. Właściciele pasiek do 50 pni utracili procentowo więcej rodzin, niż właściciele pasiek większych.  Wyraźnie widać, że sami pszczelarze odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia pszczół. Niezbędna jest…
Apimondia  jest to Międzynarodowa Federacja Krajowych Związków Pszczelarskich i wszelkich innych organizacji zajmujących się pszczelarstwem. Jej celem jest przede wszystkim promowanie naukowych, technicznych, ekologicznych i ekonomicznych postępów w dziedzinie pszczelarstwa we wszystkich krajach świata oraz współpraca pszczelarskich związków w tym zakresie. Obecnie Apimondia ma ponad 70 członków. W Apimondii istnieje 7 tzw. stałych Komisji, są to: - Ekonomia pszczelarstwa - Biologia pszczół - Zdrowie pszczół - Zapylanie i flora miododajna - Technologia pszczelarstwa - Apiterapia - Pszczelarstwo drogą do rozwoju wsi. Pierwszy Międzynarodowy Kongres Pszczelarski odbył się w 1897 roku w Brukseli. Brało w nim udział 650 Belgów i ok.…
08 marca 2013

Warunki hodowli pszczół

Przygotowane przez
Właściwe wypełnianie funkcji spoczywających na pszczelarzu jest bardzo odpowiedzialnym zadaniem. Wymaga ono znajomości i połączenia wielu różnych aspektów tej pięknej, a zarazem społecznie i gospodarczo niezbędnej działalności. Sztuka pszczelarzenia staje się coraz trudniejsza, dlatego celowym wydaje się przypomnieć o podstawowych zasadach obowiązujących w hodowli pszczół. Prowadzenie pasieki: 1. Każdy właściciel pszczół z tytułu posiadania i użytkowania zwierząt oraz wytwarzania produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego i sprzedaży produktów pszczelich ma obowiązek uprzedniego  zgłoszenia takiego zamiaru do Powiatowego  Lekarza Weterynarii celem objęcia go nadzorem weterynaryjnym: - zgłoszenie pasieki do rejestru prowadzonego przez PLW skutkuje nadaniem jej    weterynaryjnego nr identyfikacyjnego. Zgłoszone gospodarstwo powinno spełniać…
25 lutego 2013

Wosk pszczeli – jaki to produkt?

Przygotowane przez
I. Miód – jaki to produkt? „Miód jest naturalnym słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera poprzez łączenie z własnymi specyficznymi substancjami nektaru roślin  lub wydzielin żywych części roślin lub wydalin owadów ssących soki żywych części roślin, składowanym, odparowywanym i pozostawionym do dojrzewania w plastrach”. Surowcami służącymi pszczołom do wytworzenia miodu są nektar i spadź.  Pszczoły zbierając nektar z poszczególnych gatunków kwitnących roślin, np. z rzepaku, akacji, lipy czy gryki dostarczają nam miód nektarowy, zwany też odmianowym (miód rzepakowy, akacjowy, lipowy). Natomiast miód spadziowy jest pochodną rosy miodowej, która jest wydzieliną mszyc, czerwców i miodówek, występujących u nas na takich…
Przygotowanie rodzin do zimy Wskazówki: 1. Zimujemy tylko  silne rodziny, ponieważ jak wskazują czeskie badania: wiosną rodzina o  sile 3 kg pszczół wychowuje więcej o 33% czerwiu, niż zazimowana rodzina o sile 1 kg pszczół. Pszczoły wychowane w słabych rodzinach żyją o15% krócej i 15% mniej znoszą  miodu - mniej intensywnie pracują. Zimujemy  silne rodziny gdyż: - zbyt słabe nie radzą sobie z czynnikami chorobotwórczymi (oziębienie i niedożywienie, to przyczyna spadku odporności pszczół), - silne rodziny (pszczoły) mają bariery ochronne przed czynnikami  chorobotwórczymi w postaci: chitynowej okrywy ciała, włosków pokrywających ciało, jelita mają wyściółki chitynowe utrudniające dojście patogenom oraz  silne…
I. Miód – jaki to produkt? „Miód jest naturalnym słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera poprzez łączenie z własnymi specyficznymi substancjami nektaru roślin  lub wydzielin żywych części roślin lub wydalin owadów ssących soki żywych części roślin, składowanym, odparowywanym i pozostawionym do dojrzewania w plastrach”. Surowcami służącymi pszczołom do wytworzenia miodu są nektar i spadź.  Pszczoły zbierając nektar z poszczególnych gatunków kwitnących roślin, np. z rzepaku, akacji, lipy czy gryki dostarczają nam miód nektarowy, zwany też odmianowym (miód rzepakowy, akacjowy, lipowy). Natomiast miód spadziowy jest pochodną rosy miodowej, która jest wydzieliną mszyc, czerwców i miodówek, występujących u nas na takich…