24 września 2014

Najnowsze informacje z rynku mleka

Przygotowane przez
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego krajowe pogłowie bydła w grudniu 2013 roku liczyło 5589,5 tys. sztuk, tj. o 69,2 tys. sztuk więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Pogłowie bydła w Wielkopolsce w tym samym czasie wynosiło 860,3 tys. sztuk, co stanowiło 15,4% stada krajowego (III lokata w Polsce). Pogłowie krów w kraju spadło w porównaniu do analogicznego okresu 2012 roku o 26,8 tys. sztuk do poziomu 2441,9 tys. sztuk, nastąpiło jednak wyraźne osłabienie dynamiki redukcji krów mlecznych (spadek o 2%). Pogłowie krów mlecznych stanowiło 94,1% ogólnej liczby krów. W grudniu 2013 r. pogłowie krów ras mlecznych w Wielkopolsce wynosiło 272,3 tys. sztuk (94% ogólnej populacji krów w województwie). Nastąpił wzrost pogłowia krów mlecznych o 7,5%, a udział w krajowej produkcji mleka kształtował się na poziomie 14,2%. ZESTAWIENIE WYNIKÓW…
Ekonomia zmusza hodowców bydła do ciągłego zwiększania wydajności zwierząt, co często prowadzi do skrócenia okresu ich użytkowania. Nałożenie na krowę potężnej wydajności obciąża jej organizm. Są one użytkowane zbyt krótko, a dla wielu osiągnięcie drugiej, trzeciej laktacji pozostaje jedynie marzeniem właścicieli stad. Podążanie za wydajnością jest zgubne. Rentowność produkcji bydła mlecznego to nie tylko wysoka wydajność mleka, ale także koszty remontu stada uwarunkowane okresem użytkowania zwierząt oraz ich płodnością. Jednostronna selekcja w kierunku wysokich parametrów produkcyjnych może prowadzić do obniżenia długowieczności stanowiącej obecnie klucz do rentownej produkcji. Począwszy od wycielenia, główna uwaga hodowcy powinna być skierowana na dbałość o takie czynniki, jak żywienie, zdrowotność czy rozród krów. Rasa holsztyńsko-fryzyjska ze swoim wysokim…
Prawidłowy odchów cieląt, niezależnie od przyjętego systemu wychowu, decyduje o późniejszym ich użytkowaniu. od tego jak odchowamy jałóweczki będzie zależała późniejsza wydajność krów mlecznych, ponieważ odchów ma bezpośredni wpływ na efektywność produkcji i późniejsze konsekwencje hodowlane. Analizy ekonomiczne dowodzą, że większość kosztów ponoszonych przez hodowców na opiekę cieląt dotyczy pierwszych tygodni ich życia.Odchów cieląt w tym okresie nie jest łatwym zajęciem. Cechuje go pracochłonność, wynikająca z konieczności kilkukrotnego w ciągu doby odpajania nowo narodzonych cieląt. Uciążliwości związane z systematycznym odpajaniem mogą zostać zniwelowane poprzez zastosowanie (szczególnie w oborach wielkostadnych) automatycznych systemów. Przykłady takie znajdziemy w wielu gospodarstwach, między innymi w Stadninie Koni w Dobrzyniewie Spółce z o.o. Jak odchowuje się jałóweczki? Zanim urodzą się cielęta,…
Znaczny postęp w hodowli wysokomlecznego bydła rasy HF spowodował wzrost występowania chorób metabolicznych i zaburzeń poporodowych. Problemem jest nadmierna kondycja oraz duży jej spadek w krótkim czasie. Istnieje znaczny związek między takimi zmianami a występowaniem ketozy, stłuszczeniem wątroby, przemieszczeniem trawieńca i innymi chorobami przemiany materii. Prawidłowa kondycja krów świadczy o odpowiednim żywieniu i dobrym stanie zdrowia, co umożliwia zmaksymalizowanie produkcji mleka. Powszechnie stosowana tzw. punktowa ocena kondycji B C S w poszczególnych stanach fizjologicznych może w wielu przypadkach zapobiegać kłopotom związanym z cielnością, wzrostom częstotliwości chorób na tle przemiany materii jak również stanom zapalnym wymion. Każdy taki przypadek niesie ze…
12 maja 2014

Mocznik w żywieniu bydła

Przygotowane przez
Trudno wyobrazić sobie dawkę pokarmową dla krowy mlecznej bez śruty sojowej. Jednak bardzo wysokie jej ceny zmuszają hodowców do poszukiwania białka tańszego i takiego, które mogłoby zastąpić, choć w niewielkim procencie białko soi oraz pomóc w prawidłowym zbilansowaniu dawki pokarmowej. Atrakcyjnym cenowo źródłem białka dla przeżuwaczy może być mocznik, zapomniany w ostatnich latach, a stosowany jeszcze kilkanaście lat temu prawie w każdym gospodarstwie utrzymującym bydło mleczne lub opasowe. Mocznik w żywieniu bydła miał swoich zwolenników, jak i przeciwników i to zarówno wśród hodowców, jak również firm paszowych, które konkurując ze sobą skutecznie odstraszały potencjalnych jego nabywców. Zdarzało się, że poprzez…
Wzrost i rozwój biologiczny cieląt uwarunkowany jest prawidłowym pokryciem ich potrzeb pokarmowych. Pokrycie potrzeb pokarmowych cieliczek ras mlecznych w pierwszych tygodniach życia, skutkuje w przyszłym użytkowaniu krów stabilną wydajnością mleczną i zdrowotnością. Badania prowadzone w ostatnich latach wykazały, że postęp prac hodowlanych doskonalących bydło poprawił jego cechy użytkowe, ale równocześnie zmienił jego rzeczywiste potrzeby pokarmowe. Są one wyższe, niż przyjmowane w dotychczas stosowanych normach żywienia. Zmiany te obejmują między innymi także okres pierwszych tygodni życia cieląt. Potwierdzone to zostało licznymi wynikami badań, stąd potrzeba weryfikacji zasad żywienia cieląt w pierwszych tygodniach życia. Podstawową paszę płynną w wychowie cieląt stanowi pójło…
Producenci mleka przygotowują się do zniesienia kwotowania białego surowca. Decyzja już zapadła, ma to nastąpić 01.04.2015 roku. Będzie to niełatwy okres dla właścicieli stad bydła mlecznego. Rolnicy, którzy chcą sprostać konkurencji zaczęli wcześniej inwestować. Wykorzystują dobrą koniunkturę w produkcji mleka i decydują się na powiększenie stada krów, rozbudowę bądź budowę nowych obór, na zakup maszyn, urządzeń itp. Są to duże wydatki, powinny być jednak rentowne, i w ciągu kilku lat pozwolą na osiągnięcie dobrych wskaźników produkcyjnych. Zmiany czekają również przemysł przetwórczy, są mleczarnie dostatecznie uzbrojone, z nowoczesnym parkiem maszynowym. Firmy te inwestowały w potencjał produkcyjny, pomagały także swoim rolnikom rozwijać produkcję mleka. Duże i małe mleczarnie muszą też poszukiwać innych dróg by sprostać konkurencji europejskiej, same, przemyślane inwestycje nie wystarczą. Dlatego zmuszone są podejmować decyzje o połączeniach, które przynieść powinny ich wzmocnienie oraz optymalizację kosztów produkcji.…
Ocena użytkowości mlecznej prowadzona przez Polską Federację Hodowli Bydła i Producentów Mleka daje hodowcom możliwość uzyskania dużej liczby aktualnych informacji charakteryzujących stado. Federacja odpowiedzialna jest za rozwój hodowli bydła mlecznego w kraju. Zrzesza w swoich kręgach: hodowców indywidualnych, gospodarstwa państwowe, spółki Skarbu Państwa, gospodarstwa spółdzielcze oraz dzierżawione. Działa    na terenie całego kraju. Kontrolę prowadzi się na wniosek lub za zgodą  właściciela krów poddawanych ocenie oraz w zakresie i według określanej metodyki. Zawsze ocenie podlega całe stado, której celem jest gromadzenie danych umożliwiających właścicielowi rozpoznanie wartości hodowlanej danego zwierzęcia  i podejmowanie  decyzji co do wyboru na rodziców przyszłego pokolenia. Konieczne jest…
W żywieniu bydła, a szczególnie krów jednym z istotnych elementów jest zawartość suchej masy w dziennej dawce żywieniowej. Zadawana pasza o wyższej zawartość suchej masy daje możliwość pobrania przez zwierzę więcej składników pokarmowych. Zawartość suchej masy może rolnik określić we własnym gospodarstwie. Wymagane jest posiadanie czterech rzeczy: mikrofalówki, precyzyjnej wagi elektronicznej, naczynia i szklanki żaroodpornej. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy dokładnie odważoną ilość kiszonki, dla ułatwienia może to być 100g. Naczynie to wkładamy do mikrofalówki w celu odparowania wody, za każdym razem odnotowujemy uzyskany wynik po zważeniu. W kolejnych cyklach suszenia razem z naczyniem z kiszonką umieszczamy żaroodporną szklankę z wodą,…