Choroba szalonych krów daje o sobie znać. Choroba szalonych krów, czyli BSE ,o której było bardzo głośno na początku lat dziewięćdziesiątych zaczyna znowu się pojawiać. Amerykańskie  ministerstwo rolnictwa poinformowało o nowym przypadku wykrytym u krowy mlecznej ze stanu Kalifornia. Choroba ta prawdopodobnie przenosi się przez peszą z udziałem mączek mięsno–kostnych stosowanych  w żywieniu zwierząt. Odmianą BSE, jest choroba Creutzfeldta-Jakoba, na którą  mogą chorować  ludzie, zmarło ponad 200 osób. O problemie tym pamięta Komisja Europejska i  przypomina o sankcjach stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt gospodarskich. Według prawa  polskiego jest to przestępstwo zagrożone karą grzywny, pozbawieniem wolności do roku oraz niesie…
18 lipca 2011

KOMÓRKI SOMATYCZNE W MLEKU

Przygotowane przez
Komórki somatyczne w mleku. Przebiegające nieustannie procesy regeneracyjne i obronne, związanez aktywnością leukocytów determinują pewną (na normalnym poziomie) liczbę komórek somatycznych w mleku (LKS). Proces regeneracji tkanki gruczołowej wymienia polega na usuwaniu zużytych lub uszkodzonych komórek i zastępowaniu ich nowymi. Obumarłe komórki są wydalane wraz z mlekiem. W mleku obecne są również leukocyty (białe ciałka) przedostające się z układu krwionośnego. Z chwilą wtargnięcia bakterii chorobotwórczych organizm krowy odpiera ten atak wysyłając białe ciała krwi (,,armię żołnierzy"), które posiadają zdolność wchłaniania i niszczenia zarazków. Jakościowo dobre mleko od zdrowych krów zawiera ok. 75% komórek nabłonka wyścielającego. W mleku pochodzącym z chorego…
08 czerwca 2011

Mastitis a zdrowie człowieka

Napisane przez
Mastitis a zdrowie człowieka Zapalenia gruczołu mlekowego u krów stanowią reakcję obronną organizmu na szkodliwy czynnik, który wtargnął do tego narządu. Reakcja ta może przebiegać gwałtownie, dając objawy typowo kliniczne lub łagodne w postaci przewlekłych i podklinicznych.  Mastitis pozostaje ciągle najczęstszą chorobą dotykającą krowy mleczne, która wiąże się nie tylko z bezpośrednimi stratami produkcyjnymi, pogorszeniem jakości mleka surowego, ale również wysokimi kosztami jej zwalczania. Mastitis wymaga bardzo szybkiej reakcji na toczące się zmiany w wymieniu krowy i jest trudnym wyzwaniem zarówno dla producentów mleka, jak i lekarzy weterynarii.Stany zapalne gruczołu mlekowego prowadzą do zmian biochemicznych składu wydzieliny nie tylko w…
Schładzanie mleka , ze względu na bezpośredni wpływ na jego jakość jest niezmiennie od lat jednym z najważniejszych etapów produkcji tego surowca .Dobrze schłodzone mleko w gospodarstwie to odpowiedni surowiec dla mleczarni, producenta przetworów mlecznych oraz wymierne korzyści ekonomiczne rolnika utrzymującego stado krów mlecznych. Proces ten ma dwa główne cele : zahamowanie rozwoju bakterii powodujących obniżenie jakości mleka oraz przedłużenie czasu przechowywania mleka w gospodarstwie. Surowiec, który po udoju ma temperaturę ok. 35 o C , powinien być szybko schłodzony do temperatury nie wyższej niż 80C w przypadku codziennego odbioru ,lub nie wyższej niż 60C w przypadku rzadszego  .Z różnych względów rolnik nie ma możliwości codziennej dostawy mleka…
15 września 2010

Higiena pozyskiwania mleka

Przygotowane przez
Higiena pozyskiwania mleka. Lepiej ,,zapobiegać niż gasić”, powiedzenie to odnieść można do procesu pozyskiwania dobrego mleka od zdrowych krów .Opracowane kilkadziesiąt lat temu zasady higienicznego doju  modyfikowane w oparciu o najnowsze  osiągnięcia nauki i techniki stanowią podstawę do ujawnienia genetycznych możliwości naszego stada a tym samym zmniejszenia kosztów produkcji mleka.Jedna złotówka zainwestowana w profilaktykę daje kilka złotówek zysku. Wysoki poziom drobnoustrojów w mleku to strata dla hodowcy, przetwórcy i konsumenta. Produkcja mleka to nie tylko krowa i jej otoczenie, ale i człowiek solidnie przygotowany do wykonywania czynności związanych z dojem. Higiena rozpoczyna się od możliwie czystych i suchych legowiskach. Zastosowanie…