Europejska organizacja zrzeszająca rolnicze związki zawodowe i organizacje  spółdzielcze  Copa-Cogeca  bacznie  obserwuje  świat  i  jego zapotrzebowanie   na  produkty  mleczarskie.  Rosnący  popyt  przez minione  kilka lat przyczynił się do umocnienia branży  mleczarskiej. Ma być również  korzystny  w  perspektywie średnioterminowej i  wzrastać o 2,3% rocznie do 2020  roku.  Dotychczas  rolnicy reagowali  pozytywnie  na  potrzeby  rynku  i zwiększali produkcję. W 2013 roku eksport produktów mleczarskich w krajach Unii  Europejskiej wynosił  2,7 mln  ton o wartości 10mld  Euro.  Rosja, Chiny  i USA stanowiły atrakcyjny rynek zbytu dla naszych produktów, zwłaszcza ze względu na znaczny wzrost zapotrzebowania  w Chinach oraz pojawiających się możliwości do innych…
Data 01.04.2015 r. to dzień zniesienia ograniczenia limitowanej produkcji mleka. System kwotowania obowiązuje w Unii Europejskiej od 1984 roku, zatem 30 lat. Przez jednych był chwalony, przez innych mocno krytykowany, a to z tego powodu, że rolnicy chcący się rozwijać musieli za kwoty słono płacić tym, którzy postanowili zlikwidować bydło mleczne. Różne stanowiska państw UE powodowały, że terminy zniesienia kwotowania były systematycznie przesuwane o kolejne pięć lat. Wynikało to z obowiązującej klauzuli dopuszczającej zmiany stanowiska jeszcze w 2012 r. W końcu kraje o najbardziej rozwiniętej produkcji mleka przeforsowały decyzję o likwidacji kwot, która zapadła w 2008 r. Niestety przedstawiciele rządu i szefowie organizacji pozarządowych przekonywali, uspakajając polską branżę mleczarską, że kwoty są potrzebne i zostaną utrzymane. Wnoszono o okres przejściowy do roku 2020,…
Pewne jest, że od kwietnia 2015 roku rynek mleka ma regulować prawo popytu i podaży. Wielu rolników boi się zniesienia kwotowania mleka – jak mówią „bo cena mleka będzie niższa”. Stwierdzenie, że na wolnym rynku mleko będzie tańsze jest kwestią świadczącą o nieprawidłowości. Przykładem może być sytuacja na rynku w 2014 roku, kiedy nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie mieliśmy rekordowo wysoki poziom produkcji mleka, również utrzymywały się na rekordowym poziomie ceny otrzymywane przez rolników za dostarczony surowiec do skupu. Pozostawia to mieć nadzieję na przyszłość, że będziemy mieli do czynienia z kolejnymi rekordami pod względem ilości produkowanego białego surowca, lecz niekoniecznie skupowanego po niższych cenach. System kwotowania mleka i ryzyko zapłacenia kar za nadprodukcję jest…
W Polsce produkcja mleka ma największy udział w procentowej, globalnej produkcji rolniczej, a dla wielu rolników jest najważniejszym źródłem dochodów. Regularne przychody ze sprzedaży mleka mają ogromne znaczenie dla utrzymania płynności finansowej gospodarstwa.   Pod pojęciem mleka dobrej jakości należy rozumieć jego prawidłowy skład chemiczny, niską zawartość bakterii, brak pozostałości detergentów lub leków oraz małą liczbę elementów komórkowych, świadczących o należytym stanie zdrowotnym wymienia. Zapewnienie wysokiej jakości mleka surowego przeznaczonego do przerobu nie jest łatwym zadaniem, a spełnienie wymogów odnośnie zawartości komórek somatycznych w mleku przysparza producentom najwięcej problemów. Przyjmuje się, że mleko ze zdrowego wymienia zawiera w 1 ml około 100 tys. komórek somatycznych, które powstają wskutek naturalnej regeneracji tkanki gruczołowej…
27 lutego 2015

Zasady poprawnego doju

Przygotowane przez
Podstawowym warunkiem uzyskania mleka wysokiej jakości jest rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny. Mleko udojone w warunkach wątpliwej higieny otoczenia i doju krowy może zawierać setki tysięcy, a nawet miliony bakterii w 1 ml, natomiast w warunkach higienicznych niespełna kilka tysięcy. Dój ocenia się przez pryzmat jakości mleka i jego przydatności do przerobu. Na jakość mleka składa się liczba komórek somatycznych, liczba bakterii w 1 ml mleka oraz substancji hamujących. Uważa się, że zasadniczą przyczyną dużego odsetka schorzeń wymion są uchybienia natury higienicznej i zwykłych logicznych działań, niekiedy tak prostych, że często zaniedbywanych. Z badań wynika, że aż 70% ferm krów mlecznych, w których liczba komórek somatycznych w mleku jest wysoka, nie przestrzega zalecanych czynności wykonywanych w czasie…
27 lutego 2015

Zasady poprawnego doju

Przygotowane przez
Podstawowym warunkiem uzyskania mleka wysokiej jakości jest rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny. Mleko udojone w warunkach wątpliwej higieny otoczenia i doju krowy może zawierać setki tysięcy, a nawet miliony bakterii w 1 ml, natomiast w warunkach higienicznych niespełna kilka tysięcy. Dój ocenia się przez pryzmat jakości mleka i jego przydatności do przerobu. Na jakość mleka składa się liczba komórek somatycznych, liczba bakterii w 1 ml mleka oraz substancji hamujących. Uważa się, że zasadniczą przyczyną dużego odsetka schorzeń wymion są uchybienia natury higienicznej i zwykłych logicznych działań, niekiedy tak prostych, że często zaniedbywanych. Z badań wynika, że aż 70% ferm krów mlecznych, w których liczba komórek somatycznych w mleku jest wysoka, nie przestrzega zalecanych czynności wykonywanych w czasie…
20 lutego 2015

Celujmy w długowieczność

Przygotowane przez
Na efektywność produkcji mleka wpływ ma wiele czynników – nie jedynie wydajność mleczna krów, lecz także, a może przede wszystkim, płodność i długowieczność zwierząt oraz ich zdrowotność. Długowieczność to długość użytkowania krów, która nie powinna być maksymalizowana. Przyjmuje się, że długość jej produkcji nie powinna przekraczać siedem laktacji. Zarówno zbyt krótkie ich użytkowanie, czyli przez okres dwóch czy trzech laktacji, jak też nadmiernie długie do kilkunastu i więcej, jest niekorzystne z punktu widzenia efektywności ekonomicznej produkcji mleka. Przy racjonalnym chowie krów mlecznych należy brać pod uwagę następujące prawidłowości: przy odpowiednim żywieniu krów masa ich ciała rośnie do ukończenia 3 laktacji, aby w kolejnych 3 laktacjach nie ulegać zmianie i następnie…
Rozporządzenie WE dopuszcza ubój poza rzeźnią zwierząt, które uległy wypadkowi, a ich mięso na określonych zasadach może być przeznaczone do spożycia przez ludzi. Jeszcze niedawno nasze przepisy krajowe, szczególnie po wzmożonych kontrolach weterynaryjnych pod hasłem ,,Zero tolerancji”, narażały wielu rolników na dodatkowe straty. Przykładowo, krowę, która leży po złamaniu kończyny, nie można było transportować do rzeźni. Należało więc zorganizować ubój w gospodarstwie lub uśpić zwierzę. Ubite wówczas zwierzę rzeźnie nie przyjmowały ze względu na procedury z mięsem od zwierząt pourazowych. Uśpienie natomiast było znacznie łatwiejsze do wykonania, jednak w tym przypadku rolnik tracił nie tylko mięso, ale musiał dodatkowo zapłacić około 300 zł za eutanazję. Ubój z konieczności dotyczy zwierząt zdrowych, które uległy wypadkowi; nastąpiło złamanie kończyny, uszkodzenie…
Kwota krajowa przysługująca Polsce na sezon 2014/2015 wynosi 10,05508 mln ton i jest dzielona na dostawy hurtowe i sprzedaż bezpośrednią. Bieżący okres jest ostatnim, kiedy obowiązują unijne ograniczenia produkcyjne. Przekroczenia limitu dostaw raczej nie da się uniknąć. Wielu hodowców zwiększa produkcję, przygotowuje się do uwolnienia rynku od kwietnia br. Dodatkową zachętą były wysokie ceny, jakie rolnicy uzyskiwali za surowiec w poprzednim sezonie 2013/2014. na świecie notowano dobrą koniunkturę na produkty mleczarskie i niektóre mleczarnie płaciły nawet 2 zł za litr białego surowca. Agencja Rynku Rolnego podaje najnowsze dane po 6 miesiącach ostatniego roku kwotowego, z których wynika, że należy spodziewać się większego przekroczenia limitu niż to miało miejsce w poprzednim sezonie, kiedy to za każdy litr ponad przydział indywidualny trzeba…