pleszewski - WODR Poznań
Prezentujemy następne uczestniczki konkursu kulinarnego „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski”   Koło Gospodyń Wiejskich Sławoszew Powiat: Jarociński; Gmina Kotlin ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦   Zupa ogórkowa   1 litr bulionu rosołowego 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka Vegeta, sól, pieprz do smaku 0,5 selera 4  średnie ogórki kwaszone 0,25 l śmietany 12% 1 pełna łyżka mąki   Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego bulionu, ugotować na miękko. Dodać starte na tarce na dużych oczkach…
Prezentujemy zespół KGW, uczestniczki konkursu kulinarnego „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski”   Koło Gospodyń Wiejskich Kraszewice Powiat: Ostrzeszowski; gmina: Kraszewice ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ Zupa chrzanowa z białą kiełbasą i jajkiem 1 i 1/2 litra wywaru warzywnego, mięsno-warzywnego 1 liść laurowy 5-6 kulek ziela angielskiego kilka plastrów suszonych grzybów 3-4 surowe białe kiełbasy warzywa 2 ząbki czosnku 1 cebula 2-3 łyżki świeżo tartego chrzanu (lub 1 mały słoiczek kupnego chrzanu) 1 łyżeczka majeranku Do zaciągnięcia zupy – zasmażka: 1 łyżeczka masła +…
Prezentujemy następny zespół biorący udział w konkursie kulinarnym „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski”   Koło Gospodyń Wiejskich Izbiczno Powiat: Pleszewski; Gmina: Dobrzyca ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦   Kociołek mięsno – warzywny wieprzowina (80 dag) papryka czerwona (1 sztuka) ziemniaki (2 sztuki) cebula (1 sztuka) olej (do smażenia) czosnek (2 ząbki) fasola szparagowa koncentrat pomidorowy przyprawa w płynie  ogórki konserwowe (2 sztuki) sól (do smaku) pieprz (do smaku) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki i cebulę obieramy, paprykę oczyszczamy, wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Na oleju…
Prezentujemy uczestniczki konkursu kulinarnego „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski”   Koło Gospodyń Wiejskich Kwileń Powiat: Pleszewski; Gmina: Chocz ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦   Karkówka zapiekana…   1 kg karkówki 1/2 kg pieczarek 2 papryki świeże 4 cebule 1/2 l ketchupu   Wykonanie: Karkówkę pokroić w plastry przyprawić  (sól, pieprz, zioła) odstawić do lodówki na min. 2 godz. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć karkówkę następnie pokrojoną cebulę, paprykę, pieczarki - zalać ketchupem. Piec pod przykryciem ok. 1,5 godz. w piekarniku w temperaturze 1800C…
Prezentujemy kolejne uczestniczki konkursu kulinarnego „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski”   Koło Gospodyń Wiejskich Trzebin Powiat: Pleszewski; Gmina: Dobrzyca ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦   Zupa na każdą porę   1/2 kg mięsa mielonego, 2 cebule, kukurydza w puszce, fasola czerwona w puszce, 3 ząbki czosnku, papryka kolorowa, kilka sztuk pieczarek, 1 l bulion, majeranek, Vegeta, pieprz cayenne, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy. Wykonanie: Na maśle szklimy cebule pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.…
Ostatnio zmieniany 27 czerwca 2016
W dniach 18-19 czerwca 2016 r. podczas Marszewskich Dni Pola 2016 odbyły się dwa pokazy strażackie w ramach projektu „Poprawa bezpieczeństwa przeciwpożarowego na obszarach wiejskich województwa wielkopolskiego”. Organizatorami spotkania był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa rolniczego Zespół Doradczy w powiecie pleszewskim, Wielkopolska Izba Rolnicza, Oddział Wojewódzki Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP oraz Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej reprezentowana przez Komendę Powiatową Państwowej Straży Pożarnej w Pleszewie. Ideą imprezy było poprawienie bezpieczeństwa przeciwpożarowego na terenach wiejskich i podniesienie świadomości rolników. Podczas spotkania strażacy udzielali praktycznych porady i omawiali problemy pożarowe i zagrożenia na wsi dotyczące głównie bezpiecznych żniw oraz odbyły się pokazy, które miały na celu przedstawienie technik udzielania pierwszej…
Ostatnio zmieniany 27 czerwca 2016
Prezentujemy potrawy kolejnych uczestniczek konkursu kulinarnego „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski”   Koła Gospodyń Wiejskich Powiat: Kaliski, Gmina: Koźminek ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦   Kotlety mielone z surówką mięso z królika mięso z łopatki cebulka jajka bułka czerstwa masło natka z pietruszki i lubczyku czosnek smalec   Wykonanie: Mięso przekręcamy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Bułkę namaczamy w mleku. Mięso wkładamy do miski, dodajemy przestudzoną cebulkę, jajka, odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki i liście lubczyku. Dodajemy sól i pieprz.…
Ostatnio zmieniany 27 czerwca 2016
Prezentujemy następne uczestniczki konkursu kulinarnego „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski”   Koło Gospodyń Wiejskich w  Marszewie Powiat: Pleszewski; Gmina: Pleszew ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦   Karkówka w kapuście   1 kg kiszonej kapusty 1 1/2 kg karkówki 1 główka czosnku 1 marchewka 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka pieprzu młotkowego z kolendrą 1 łyżeczka pieprzu ziołowego kminek, vegeta, olej, sól, pieprz,   Wykonanie: Karkówkę natrzeć solą, pieprzem, przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem. Zawinąć…
Prezentujemy potrawy uczestniczek konkursu kulinarnego „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” Koło Gospodyń Wiejskich w Saczynie Powiat: Kaliski; gmina: Godziesze Wielkie ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦   Siekanina: Kopytka z młodą kapustą, koprem i skwareczkami   1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 główki młodej kapusty 20 dag boczku wędzonego surowego szczypta soli, lubczyk świeży, pęczek koperku, pęczek cebuli dymki   Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Przepuścić przez prasę lub maszynkę.…
Ostatnio zmieniany 27 czerwca 2016