pleszewski - WODR Poznań
29 czerwca 2016
Przepisy kulinarne na potrawy przygotowane przez zespoły biorące udział w konkursie kulinarnym „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” – Koło Gospodyń Wiejskich ze Sławoszewa
Napisane przez Jolanta Pankowiak
Prezentujemy następne uczestniczki konkursu kulinarnego „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” Koło Gospodyń Wiejskich Sławoszew Powiat: Jarociński; Gmina Kotlin ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ Zupa ogórkowa 1 litr bulionu rosołowego 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka Vegeta, sól, pieprz do smaku 0,5 selera 4 średnie ogórki kwaszone 0,25 l śmietany 12% 1 pełna łyżka mąki Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego bulionu, ugotować na miękko. Dodać starte na tarce na dużych oczkach…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProId9dd6e60a01
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProId9dd6e60a01
29 czerwca 2016
Przepisy kulinarne na potrawy przygotowane przez zespoły biorące udział w konkursie kulinarnym „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” – Koło Gospodyń Wiejskich z Kraszewic
Napisane przez Jolanta Pankowiak
Prezentujemy zespół KGW, uczestniczki konkursu kulinarnego „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” Koło Gospodyń Wiejskich Kraszewice Powiat: Ostrzeszowski; gmina: Kraszewice ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ Zupa chrzanowa z białą kiełbasą i jajkiem 1 i 1/2 litra wywaru warzywnego, mięsno-warzywnego 1 liść laurowy 5-6 kulek ziela angielskiego kilka plastrów suszonych grzybów 3-4 surowe białe kiełbasy warzywa 2 ząbki czosnku 1 cebula 2-3 łyżki świeżo tartego chrzanu (lub 1 mały słoiczek kupnego chrzanu) 1 łyżeczka majeranku Do zaciągnięcia zupy – zasmażka: 1 łyżeczka masła +…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProId9030e503b0
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProId9030e503b0
27 czerwca 2016
Przepisy kulinarne na potrawy przygotowane przez zespoły biorące udział w konkursie kulinarnym „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” – Koło Gospodyń Wiejskich z Izbiczna
Napisane przez Jolanta Pankowiak
Prezentujemy następny zespół biorący udział w konkursie kulinarnym „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” Koło Gospodyń Wiejskich Izbiczno Powiat: Pleszewski; Gmina: Dobrzyca ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ Kociołek mięsno – warzywny wieprzowina (80 dag) papryka czerwona (1 sztuka) ziemniaki (2 sztuki) cebula (1 sztuka) olej (do smażenia) czosnek (2 ząbki) fasola szparagowa koncentrat pomidorowy przyprawa w płynie ogórki konserwowe (2 sztuki) sól (do smaku) pieprz (do smaku) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki i cebulę obieramy, paprykę oczyszczamy, wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Na oleju…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProIdd5aa0f6469
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProIdd5aa0f6469
27 czerwca 2016
Przepisy kulinarne na potrawy przygotowane przez zespoły biorące udział w konkursie kulinarnym „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” – Koło Gospodyń Wiejskich z Kwilenia
Napisane przez Jolanta Pankowiak
Prezentujemy uczestniczki konkursu kulinarnego „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” Koło Gospodyń Wiejskich Kwileń Powiat: Pleszewski; Gmina: Chocz ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ Karkówka zapiekana… 1 kg karkówki 1/2 kg pieczarek 2 papryki świeże 4 cebule 1/2 l ketchupu Wykonanie: Karkówkę pokroić w plastry przyprawić (sól, pieprz, zioła) odstawić do lodówki na min. 2 godz. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć karkówkę następnie pokrojoną cebulę, paprykę, pieczarki - zalać ketchupem. Piec pod przykryciem ok. 1,5 godz. w piekarniku w temperaturze 1800C…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProId7a0e755790
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProId7a0e755790
27 czerwca 2016
Przepisy kulinarne na potrawy przygotowane przez zespoły biorące udział w konkursie kulinarnym „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” – Koło Gospodyń Wiejskich z Trzebina
Napisane przez Jolanta Pankowiak
Prezentujemy kolejne uczestniczki konkursu kulinarnego „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” Koło Gospodyń Wiejskich Trzebin Powiat: Pleszewski; Gmina: Dobrzyca ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ Zupa na każdą porę 1/2 kg mięsa mielonego, 2 cebule, kukurydza w puszce, fasola czerwona w puszce, 3 ząbki czosnku, papryka kolorowa, kilka sztuk pieczarek, 1 l bulion, majeranek, Vegeta, pieprz cayenne, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy. Wykonanie: Na maśle szklimy cebule pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProIdd0a53b7c80
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProIdd0a53b7c80
27 czerwca 2016
Pokaz strażacki „Poprawa bezpieczeństwa przeciwpożarowego na obszarach wiejskich województwa wielkopolskiego” w powiecie pleszewskim
Napisane przez Izabela Grzesiak
W dniach 18-19 czerwca 2016 r. podczas Marszewskich Dni Pola 2016 odbyły się dwa pokazy strażackie w ramach projektu „Poprawa bezpieczeństwa przeciwpożarowego na obszarach wiejskich województwa wielkopolskiego”. Organizatorami spotkania był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa rolniczego Zespół Doradczy w powiecie pleszewskim, Wielkopolska Izba Rolnicza, Oddział Wojewódzki Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP oraz Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej reprezentowana przez Komendę Powiatową Państwowej Straży Pożarnej w Pleszewie. Ideą imprezy było poprawienie bezpieczeństwa przeciwpożarowego na terenach wiejskich i podniesienie świadomości rolników. Podczas spotkania strażacy udzielali praktycznych porady i omawiali problemy pożarowe i zagrożenia na wsi dotyczące głównie bezpiecznych żniw oraz odbyły się pokazy, które miały na celu przedstawienie technik udzielania pierwszej…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProId16e08a2cc9
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProId16e08a2cc9
27 czerwca 2016
Przepisy kulinarne na potrawy przygotowane przez zespoły biorące udział w konkursie kulinarnym „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” – Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Koźminek
Napisane przez Jolanta Pankowiak
Prezentujemy potrawy kolejnych uczestniczek konkursu kulinarnego „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” Koła Gospodyń Wiejskich Powiat: Kaliski, Gmina: Koźminek ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ Kotlety mielone z surówką mięso z królika mięso z łopatki cebulka jajka bułka czerstwa masło natka z pietruszki i lubczyku czosnek smalec Wykonanie: Mięso przekręcamy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Bułkę namaczamy w mleku. Mięso wkładamy do miski, dodajemy przestudzoną cebulkę, jajka, odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki i liście lubczyku. Dodajemy sól i pieprz.…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProId7431c92206
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProId7431c92206
27 czerwca 2016
Przepisy kulinarne na potrawy przygotowane przez zespoły biorące udział w konkursie kulinarnym „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” – Koło Gospodyń Wiejskich z Marszewa
Napisane przez Jolanta Pankowiak
Prezentujemy następne uczestniczki konkursu kulinarnego „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” Koło Gospodyń Wiejskich w Marszewie Powiat: Pleszewski; Gmina: Pleszew ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ Karkówka w kapuście 1 kg kiszonej kapusty 1 1/2 kg karkówki 1 główka czosnku 1 marchewka 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka pieprzu młotkowego z kolendrą 1 łyżeczka pieprzu ziołowego kminek, vegeta, olej, sól, pieprz, Wykonanie: Karkówkę natrzeć solą, pieprzem, przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem. Zawinąć…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProId6e85a90d7c
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProId6e85a90d7c
27 czerwca 2016
Przepisy kulinarne na potrawy przygotowane przez zespoły biorące udział w konkursie kulinarnym „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” – Koło Gospodyń Wiejskich z Saczyna
Napisane przez Jolanta Pankowiak
Prezentujemy potrawy uczestniczek konkursu kulinarnego „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” Koło Gospodyń Wiejskich w Saczynie Powiat: Kaliski; gmina: Godziesze Wielkie ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ Siekanina: Kopytka z młodą kapustą, koprem i skwareczkami 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 główki młodej kapusty 20 dag boczku wędzonego surowego szczypta soli, lubczyk świeży, pęczek koperku, pęczek cebuli dymki Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Przepuścić przez prasę lub maszynkę.…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProId5e54448168
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim?start=162#sigProId5e54448168