Kiedyś powszechnie siane były rośliny motylkowate (dziś bobowate). Uprawiane były w czystym siewie lub w mieszankach głównie z roślinami zbożowymi. Ta grupa roślin stanowiła główne źródło białek roślinnych stosowanych w żywieniu zwierząt. Niestety rodzime gatunki zostały szybko wyparte poprzez soję (poekstrakcyjną śrutę sojową), która w większości jaka jest dostępna na naszym rynku pochodzi z importu. W celu zmniejszenia importu białka paszowego został ustanowiony przez Radę Ministrów w 2011 roku pięcioletni program „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach”. Program, na który to przeznaczono kwotę 35 mln zł pochodzącą z budżetu państwa, jest realizowany przez…
Strączkowe mocno w górę. Miłą niespodzianką dla rolników uprawiających rośliny strączkowe czy motylkowe jest tegoroczna stawka płatności z tego tytułu. Planowane 719,43 zł/ha to zdecydowanie najwięcej w dotychczasowej historii tej dopłaty w Polsce. Za hektar łubinu czy grochu, bez wsparcia ONW można otrzymać prawie 1700 zł. W tym roku ta specjalna płatność przysługiwała do: bobu, bobiku, ciecierzycy, fasoli zwykłej i wielokwiatowej, grochu siewnego i cukrowego, soczewicy jadalnej ,soi, łubinów, peluszki, seradeli, wyki siewnej w czystym siewie lub rośliną podporową, koniczyn, komonicy zwyczajnej, esparcety siewnej, lucerny oraz mieszanek wymienionych roślin strączkowych i motylkowych drobno nasiennych. Grzegorz Baier WODR Poznań Źródło :…