15 listopada 2012

Czerwona Kula,Egipski, Cylindra…

Przygotowane przez
To są tylko trzy  z wielu odmian buraka ćwikłowego. Ale niezależnie od odmiany liczy się wartość odżywcza i znaczenie w żywieniu, a także wykorzystanie w celach leczniczych.  Warto poznać walory buraka ćwikłowego, gdyż jest warzywem bogatym w wiele cennych dla organizmu składników i można go spożywać przez cały rok. Powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej   i to przyrządzany na różne sposoby. Burak ćwikłowy (100 g) – ma 38 kcal, zawiera białko, cukry, tłuszcze, sole mineralne wapnia, fosforu, magnezu, żelaza,2 rzadkie metale- rubid i cez, witaminę C - 10 mg, witaminę B1, małe ilości witaminy B2 i karotenu. Dla organizmu…
17 października 2012

Warzywa na słodko

Przygotowane przez
Jesienny sezon na przetwórstwo warzyw i owoców trwa w najlepsze. Chętni mogą wypróbować  nie tylko własne rodzinne receptury , ale także  mają okazję wzbogacić domową spiżarnię o nowe oryginalne  w smaku przetwory. Tym bardziej, że są  przepisy , które pokazują jak można z warzyw zrobić dżemy , które uraczą podniebienie. A z jakich warzyw  można zrobić dżemy? Proponuję przetwory z wykorzystaniem cukinii, dyni i marchwi. Wartości odżywcze wybranych warzyw- zawartość w 100 g Cukinia-wartość kaloryczna 15 kcal, wysoka wartość dietetyczna, zawiera wit. C, PP, B1, karoten. Owoce nie kumulują metali ciężkich, sprzyjają przemianie materii. Dynia- wartość kaloryczna 39 kcal, zawiera…
11 czerwca 2012

Błonnik

Przygotowane przez
BŁONNIK, czyli włókno pokarmowe to naturalny składnik owoców, warzyw, nasion i zbóż. Znaczenie błonnika w żywieniu jest ogromne. Okazuje się, że błonnik skutecznie pomaga obniżyć poziom cholesterolu. A skąd bierze się nadmiar cholesterolu we krwi? To wątroba produkuje 80% cholesterolu, który jest niezbędny do procesów życiowych, między .innymi do budowy błon komórkowych i komórek nerwowych. Cholesterol przekształcony w żółć przewodem pokarmowym dociera do jelit, gdzie bierze udział w procesie trawienia. Brakujące 20% cholesterolu dostarczane jest  z pożywieniem, czyli z produktami pochodzenia zwierzęcego. W organizmie człowieka funkcjonują mechanizmy, które regulują poziom cholesterolu. Kiedy      wraz z pokarmem spożyjemy za dużo produktów zwierzęcych…
11 czerwca 2012

Truskawkowe szaleństwo

Napisane przez
Jedzenie truskawek to jedna z bardzo niewielu przyjemności – jedzenia bez umiaru, czyli szalonego obżarstwa, którą można polecić każdemu- niezależnie od wieku, stanu zdrowia itd. Nawet osoby chore na cukrzycę mogą jadać truskawki, bo zawarty w nich cukier ( lewuloza) jest łatwo przyswajalny. Co zawierają truskawki? W 100 g truskawek jest około 60 mg witaminy C, aż 100 mcg witaminy B, 30 mcg witaminy B1, 100 j.m. witaminy A. Są w nich prawie wszystkie makro i mikroelementy,  głównie żelazo, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są owocami niskokalorycznymi- 100 g to 40 kcal. Sok z truskawek ma działanie bakteriobójcze, gdyż zawiera…
22 listopada 2011

Wartości odżywcze wybranych warzyw

Napisane przez
Wartości odżywcze wybranych warzyw Charakterystyka wybranych warzyw - zawartości składników podano w 100 g Warzywa surowe, czy też gotowane powinno się jeść codziennie. Ale nie zawsze pamiętamy jakie wartości odżywcze są w nich zawarte. Dlatego warto zapoznać się z charakterystykę wybranych warzyw, które są zalecane   w racjonalnym żywieniu rodziny. Marchew – wartość energetyczna to 41 kcal, zawiera  dużo karotenu,1 g białka, 0,2 g tłuszczu,2,4 g błonnika,  witaminy B1, B2,B6,PP, potas, sód, wapń oraz żelazo. Należy do warzyw  lekko strawnych. Zapobiega chorobom nowotworowym przewodu pokarmowego, ma zastosowanie w leczeniu chorób skory i oczu, anemii, reumatyzmie, cukrzycy, przeciw pasożytom przewodu pokarmowego i…
19 listopada 2011

5 razy warzywa i owoce

Napisane przez
5 razy warzywa i owoceNasze przyzwyczajenia żywieniowe  i tradycje kulinarne sprawiają, że w jadłospisie dominuje mięso, wędliny, podroby i tłuszcze zwierzęce. Szczególnie możemy to obserwować w okresie jesienno – zimowym. Dlatego tak ważne jest racjonalne ułożenie codziennej diety  uwzględniającej odpowiedni udział warzyw i owoców.Znaczenie warzyw i owoców  polega przede wszystkim na wysokiej zawartości witaminowej, mineralnej oraz występowaniu błonnika. Większość produktów żywnościowych zakwasza organizm człowieka. Jedynie warzywa, owoce i mleko zawierają składniki zasadotwórcze, które zobojętniają nadmiar kwasów w organizmie i dlatego tak ważne jest codzienne spożywanie tych produktów.Wiele problemów zdrowotnych w organizmie człowieka wynika z nieprawidłowej pracy jelit i zaburzeń w…
18 października 2011

Jak jesień to dania z dyni

Napisane przez
Jak jesień to dania z dyni Dynia trafiła do Europy po odkryciu Ameryki i od razu w wielu krajach stała się warzywem powszechnie uprawianym. W Polsce uprawiane są dwa gatunki dyni - olbrzymia i zwyczajna. Do gatunku dyni zwyczajnej należą następujące odmiany botaniczne: kabaczek, cukinia, dynia makaronowa i patison. W Polsce znaczenie gospodarcze dyni nie jest duże. Jest uprawiana głównie na działkach i w ogrodach przydomowych. Jednak w ostatnich latach zainteresowanie dynią, szczególnie dynią zwyczajną, znacznie wzrosło. Dynia jest rośliną łatwą w uprawie, daje duży plon, może być przechowywana przez kilka miesięcy –co wzbogaca asortyment warzyw świeżych w okresie późnojesiennym.…
22 lipca 2011

Kapusta - wciąż niedoceniana

Napisane przez
Kapusta jest warzywem, które powinno w naszym jadłospisie gościć jak najczęściej. Dlaczego? Ponieważ zawiera wiele cennych wartości odżywczych,a jednocześnie ma właściwości lecznicze. Pierwsze wzmianki dotyczące kapusty chwalą jej walory lecznicze. Prawdopodobnie to Celtowie byli pierwszymi, którzy zapoczątkowali uprawę kapusty i jej nazwa „brassica” wywodzi się od celtyckiego słowa „ brasic” oznaczającego kapustę. W starożytnej Grecji i Rzymie kapusta była powszechnie uprawiana. Jedno z jej leczniczych zastosowań dotyczyło usuwania skutków nadmiernego spożycia alkoholu. Pierwsze informacje o uprawie kapusty głowiastej białej w Polsce pochodzą z XV wieku, a szerzej została opisana w wieku XVII. Z rodziny kapust to kapusta głowiasta biała ma…
13 czerwca 2011

Melon

Napisane przez
A może coś nowego- uprawa melona Melon pochodzi z rejonu południowo-zachodniej Azji. Formy półszlachetne melonów były już uprawiane ponad 2000 lat temu w krajach azjatyckich, Egipcie, Grecji oraz Rzymie. Obecnie gatunek ten jest głównie uprawiany w południowej strefie umiarkowanej i w klimacie tropikalnym Melon jest rośliną roczną o silnym systemie korzeniowym i płożącej się łodydze dorastającej do 2 metrów długości; jest rośliną rozdzielnopłciową, jednopienną. Wymaga zapylenia przez owady. Kwiaty żeńskie osadzone są pojedynczo i tworzą się dopiero na pędach bocznych. Owoc melona jest jagodą rzekomą o zróżnicowanym kształcie i wielkości, którego miąższ może być biały, zielony, żółty lub pomarańczowy. W…