Jarmuż znany jest również pod nazwą kapusta liściasta. Pochodzi od kapusty dzikiej i jest jedną z najstarszych form użytkowania roślin kapustnych. W Polsce uprawiany jest już od końca XIV wieku. Jarmuż jest faktycznie rośliną dwuletnią a w uprawie jako warzywo użytkowe jednoroczną. W pierwszym roku uprawy tworzy silnie ulistnioną, grubą, prostą łodygę, wysokości do 110 cm. Liście stanowiące część użytkową są długie w różnym stopniu kędzierzawe o zabarwieniu zielonym lub fioletowozielonym. Ze względu na wysoką wartość odżywczą i łatwą uprawę, jarmuż zasługuje na szerszą uprawę. Ponadto liście jarmużu dostępne są do spożycia długi okres czasu bez nakładów na przechowywanie. Wartość…
Uprawa dyni makaronowej Dynia makaronowa należy do gatunku dynia zwyczajna Cucurbita pepo L. Podobnie jak wszystkie uprawiane warzywa dyniowate pochodzi ze strefy klimatu ciepłego, najprawdopodobniej z Meksyku, gdzie była już znana przed około siedmioma tysiącami lat.