08 sierpnia 2014

Pyszne maliny

Przygotowane przez
Najwięcej witamin mają świeże owoce i dlatego warto sięgać po nie w czasie sezonu jak najczęściej. Sezon na maliny w pełni i jest okazja, żeby wykorzystać ich właściwości odżywcze i zdrowotne. Jedzmy je jako świeże, ale każdy z nas lubi odmianę i można przygotować dla rodziny atrakcyjne desery z malinami. Co zawierają maliny? 100 g owoców to 29 kcal, źródło witaminy C, beta-karotenu, witamin E, B1, cukry (fruktoza, glukoza, sacharoza) – łatwo przyswajane przez organizm, dużo potasu – poprawia jędrność skóry, dużo żelaza i miedzi – ważne w przypadku niedokrwistości, zawierają wapń, fosfor, flawonoidy, źródło błonnika – reguluje pracę układu pokarmowego, zawierają pektyny i kwasy organiczne – oczyszczają organizm z toksyn. Maliny zwiększają odporność organizmu i chronią przed infekcjami. Łagodzą…
11 lipca 2014

Marchew trochę inaczej

Przygotowane przez
Targowiska i sklepy mają bogatą ofertę świeżych warzyw zarówno krajowych, jak i z importu. Jest w czym wybierać, żeby przygotować smaczne i wartościowe potrawy. Z pewnością warto w codziennym jadłospisie uwzględnić potrawy z marchwi, która ma wiele cennych składników odżywczych. O wysokiej jej wartości odżywczej decydują przede wszystkim zawarte witaminy i sole mineralne. Na szczególną uwagę zasługuje najwyższa wśród warzyw zawartość witaminy A (beta karoten). Może ona dochodzić, w zależności od odmiany, nawet do 20 mg w 100 g świeżej masy. Marchew – wartość kaloryczna 41 kcal – zawiera: 1 g białka, 0,2 g tłuszczu, 8,7 g węglowodanów ogółem, w tym 2,4 g błonnika, witaminy A, C,B1, B2,B6,PP, E, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan. Marchew jest warzywem lekko strawnym. Zapobiega…
05 maja 2014

Szparag - niedoceniane warzywo

Przygotowane przez
W tym roku zbiory szparagów rozpoczęły się szybko, bo już na początku kwietnia, ale pełnia sezonu przed nami. Szparag zasługuje na uwagę, gdyż pojawia się jako jedno z najwcześniejszych warzyw gruntowych. Jest to bardzo wyjątkowe warzywo, które warto spożywać na świeżo w okresie kwiecień – czerwiec. Na straganach widać pęczki szparagów białych , a coraz częściej i zielonych. Jakie szparag ma zalety? Jest uważany za warzywo antyrakowe,  a dzięki zawartości asparaginy traktowany jest jako warzywo lecznicze. Zalecany jest przy chorobach naczyniowo – krążeniowych, w schorzeniach nerek i pęcherza moczowego. Pomaga w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu, a także wpływa na zwiększenie…
Zielony i zdrowy, czyli polubić szpinak To właśnie szpinak jest cennym warzywem liściastym bogatym w witaminy i sole mineralne. Należy się tylko do niego przekonać. A jaka jest wartość odżywcza szpinaku? 100 g szpinaku to 20 kcal i zawiera: białko 2,29 g węglowodany 1,4 g tłuszcze 0,4 g witaminy –A, C , E, K, z grupy B (B1, B2, PP) składniki mineralne: duże ilości potasu, które są wskazane dla osób z anemią żelazo dla osób z anemią mangan, sole magnezu, wapnia, fosforu, krzemu , miedzi, jodu kwas foliowy, szczególnie zalecany kobietom w ciąży, gdyż zapobiega chorobom układu nerwowego płodu Zawarte…
Zielony i zdrowy, czyli polubić szpinak To właśnie szpinak jest cennym warzywem liściastym bogatym w witaminy i sole mineralne. Należy się tylko do niego przekonać. A jaka jest wartość odżywcza szpinaku? 100 g szpinaku to 20 kcal i zawiera: białko 2,29 g węglowodany 1,4 g tłuszcze 0,4 g witaminy –A, C , E, K, z grupy B (B1, B2, PP) składniki mineralne: duże ilości potasu, które są wskazane dla osób z anemią żelazo dla osób z anemią mangan, sole magnezu, wapnia, fosforu, krzemu , miedzi, jodu kwas foliowy, szczególnie zalecany kobietom w ciąży, gdyż zapobiega chorobom układu nerwowego płodu Zawarte…
13 marca 2014

Owoce jagody goja

Przygotowane przez
Owoce jagody goja W rodzinie suszonych owoców pojawiają  się nowości. Jedną z ostatnich są owoce jagody goja. Trafiły do nas z Azji, gdzie ich dobroczynne właściwości są znane i cenione od tysięcy lat. Owoce goji  to owoce kolcowoju( Lycium)- krzewu, który w Polsce jest znany jako roślina ozdobna. Natomiast w Chinach owoce goji są cenione ze względu na właściwości lecznicze i odżywcze. W kuchni chińskiej wykorzystuje się również liście i korzenie. Najzdrowsze są owoce świeże, ale w wersji suszonej też są bardzo wartościowe. A co zawierają owoce goji? Owoce goji są koloru czerwonego, podłużne- około 2 cm, bogate w (…
04 października 2013

Potrawy z cukinii, kabaczka, patisona

Przygotowane przez
Jesienny sezon na przetwórstwo warzyw i owoców trwa w najlepsze. Chętni mogą wypróbować nie tylko własne rodzinne receptury , ale także mają okazję wzbogacić domową spiżarnię o nowe oryginalne przetwory. Tym bardziej, że są przepisy , które pokazują jak można z warzyw przygotować smaczne potrawy , które uraczą podniebienie. Proponuję dania i przetwory z wykorzystaniem cukinii, dyni , kabaczka. Potrawy  z cukinii, kabaczka, patisona Zupa krem z cukinii 1kg cukinii, 2 łyżki oleju, 1l bulionu, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, ½ szklanki śmietany, sól, pieprz Cukinię należy dokładnie umyć, pokroić w sporą kostkę i podsmażyć na oleju,…
03 lipca 2013

Dziki bez czarny

Przygotowane przez
Inne polskie nazwy to bez lekarski, bez dziki, bez czarny, hyćka, hyczka. Dziki bez czarny jest rośliną pospolitą w Europie i środkowo- wschodniej Azji. Rośnie dziko na brzegach lasów  i nieużytkach. Jest to krzew, rzadziej drzewo , od 3 do 10 m wysokości i specyficznym niemiłym zapachu. Kwitnie w maju i czerwcu, a kwiaty ma drobne, białe lub kremowe, o mocnym usypiającym zapachu. Kwiaty  tworzą spłaszczone baldachy, a ich smak jest korzenny i gorzki. Nadają się do zbioru, gdy kwiaty brzeżne są rozwinięte, a środkowe jeszcze nie. Chcąc przygotować susz należy ściąć całe kwiatostany, luźno ułożyć w cieniu, w przewiewnym…
31 stycznia 2013

Jedzmy warzywa i owoce

Przygotowane przez
Na nasz organizm działają niekorzystne czynniki: stres, przepracowanie, zmęczenie, hałas, choroby, używki (alkohol, papierosy), które atakują układ  odpornościowy. Również z wiekiem maleje nasza odporność i jesteśmy narażeni na ataki bakterii, wirusów, pasożytów. Dlatego tak ważne jest dbanie o układ odpornościowy, a szczególnie jego wzmocnienie. Jak możemy to osiągnąć? Chcąc wzmocnić  organizm powinniśmy sięgnąć po warzywa i owoce, które mają dobroczynne właściwości i jeść je codziennie pod różnymi postaciami. A jest  w czym wybierać. Wybrane warzywa – zawartość składników w 100 g Brokuł- wartość energetyczna to 27 kcal, zawiera białko, witaminę C – 100 mg,B1, B2,B6, A, K, PP, sole mineralne…