07 marca 2016

Żyj smacznie i zdrowo!

Przygotowane przez
Pod takim hasłem w Zespole Szkół w Dąbiu w dniu 3 marca 2016 roku pod kierunkiem nauczyciela biologii p. Jolanty Antkiewicz odbyło się spotkanie, którego celem była promocja zdrowego trybu życia, racjonalnego żywienia i przygotowywania smacznych potraw. Uczestniczyli w nim gimnazjaliści, ich rodzice, a także gościnnie dzieci z przedszkola. Doradczynie z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z Zespołu Doradczego w powiecie kolskim zaprezentowały wykłady dotyczące wartościowej żywności. Specjalistka ds. ekologii – Zofia Dąbrowska Żądło przedstawiła wykład: ,,Jakość żywności ekologicznej i jej wpływu na zdrowie”. Dzieci i młodzież z zainteresowaniem wysłuchali zasad rolnictwa ekologicznego, sposobów produkcji ekologicznego jedzenia oraz rozróżniania i znakowania żywności…
Ostatnio zmieniany 07 marca 2016
Kwiaty doniczkowe w naszych mieszkaniach stanowią nie tylko jako element dekoracyjny ale także źródło zdrowego powietrza i korzystnego promieniowania ujemnego. Kwiaty doniczkowe w okresie zimowym nie wymagają dużej pielęgnacji, podlewanie raz na tydzień nie potrzebują zasilania mineralnego, wyjątek stanowią storczyki które pięknie kwitną również zimą co daje możliwość dobrego poczucia w otoczeniu różnych kolorów kwiatów. Przebywając w pomieszczeniu gdzie jest dużo kwiatów poprawia się nasze samopoczucie, lepiej oddychamy, jesteśmy spokojniejsi, mniej znerwicowani. Kwiaty pochłaniają trujący dwutlenek węgla wydychany przez człowieka, a oddają życiodajny tlen. Jednocześnie przez proces parowania liści nawilża się powietrze w pomieszczeniu zamkniętym szczególnie w okresie zimowym. Kwiaty…
Wielu rolników zainteresowanych jest działaniem z PROW 2014-2020 „Restrukturyzacja małych gospodarstw”, który nabór ma ruszyć w I kwartale 2017 roku. Podstawowym pytaniem jest, do których gospodarstw skierowana jest pomoc. Rozporządzenie Ministra Rolnictw i Rozwoju Wsi z dnia 23 października 2015 r. definiuje małe gospodarstwo jako gospodarstwo, którego wielkość ekonomiczną jest mniejsza niż 10 tys. euro (wielkość ekonomiczna gospodarstwa jest ustalana na podstawie całkowitej rocznej standardowej produkcji gospodarstwa wyrażonej w euro). Aby móc skorzystać z pomocy trzeba być posiadaczem samoistnym lub zależnym gospodarstwa rolnego obejmującego co najmniej 1 ha lub prowadzić działy specjalne produkcji rolnej. Należy także podlegać ubezpieczeniu społecznemu rolników…
Ostatnio zmieniany 01 lutego 2016
11 stycznia 2016

Staropolskie nazwy miesięcy

Przygotowane przez
Przed przyjęciem chrześcijaństwa dawni Słowianie nie znali podziału roku na miesiące. Łatwiej było rozróżniać pory roku, które wyraźnie różnicowały się w naszym klimacie poprzez obserwacje przyrody. Mówiło się, że jest: babie lato, przednówek, listopad, nazimek, pozimek. Tych nazw używano obok nazw ćwierćrocznych, takich jak: zima, wiosna, lato, jesień. Wraz z kalendarzem rzymskim przyjęto w Polsce podział dwunastoczęściowy i ich łacińskie nazwy, które ustaliły się u nas na długie wieki, co zanotowano w dokumentach i w pismach średniowiecznych. Nazwy łacińskie czasami spolszczano, a niektóre przetrwały, aż do naszych czasów. Mieliśmy zatem: januarjus, februarjus, martius, apryl, maius junjus, juljus, august, september, oktober,…
Ostatnio zmieniany 11 stycznia 2016
07 stycznia 2016

Karnawałowe zwyczaje

Przygotowane przez
Karnawał świętuje się w większości krajów świata, a zwyczaj ten pochodzi jeszcze ze starożytnej Grecji. Nazwa prawdopodobnie wzięła się od słów od carne vale - "mięso żegnaj". W naszym kraju karnawał pojawił się za czasów szlachty sarmackiej, a staropolskie obchody określane były jako zapusty. Karnawał czyli staropolskie zapusty trwały od Trzech Króli do Wielkiego Postu. W Polsce bawiono się wtedy bardzo hucznie. Szczególnie popularne były kuligi oraz maskarady lub maszkary czyli zabawy polegające na zakładaniu masek. Kulig był zabawą wyłącznie stanu wyższego czyli szlachty i magnaterii. Polegał on zazwyczaj na odwiedzaniu się sąsiadów z całej okolicy. Kuligi staropolskie musiały być…
Prawidłowe żywienie człowieka polega na systematycznym dostarczaniu organizmowi około 60 składników wchodzących w skład produktów żywnościowych Warzywa stanowią grupę produktów, która powinna znaleźć się w każdym posiłku każdego dnia. Stanowią one bowiem najbogatsze źródło witamin i składników mineralnych. Stwierdza się wciąż niższe od zalecanych norm spożycie warzyw szczególnie w tym okresie zimowym .Warzywa traktowane są przez nas jako dodatek smakowy i urozmaicający posiłek. A przecież warzywa zalicza się do produktów niezbędnych w codziennym żywieniu. Skład chemiczny, a zatem wartość odżywcza warzyw, nie jest jednakowa i ze względu na przewagę jednego lub kilku składników odżywczych podzielono je na 3 grupy. Pierwszą…
W dniu 15.12.2015 w miejscowości Kiełczew gmina Koło o godzinie 18 tej odbyło się uroczyste spotkanie Pań z Koła Gospodyń Wiejskich i Zespołu Ludowego Kiełczewianki w celu kultywowania i podtrzymania tradycji wieczerzy wigilijnej. Wieczerzę rozpoczęto z pierwszą gwiazdką na niebie, która symbolicznie nawiązuje do Gwiazdy Betlejemskiej zwiastującej narodziny Jezusa. Wieczerzę rozpoczął zaproszony proboszcz parafii Wrząca Wielka i Kiełczew modlitwą czytaniem fragmentu Ewangelii Św. Mateusza dotyczącą narodzin Jezusa. Potem uczestnicy wzajemnie przełamali się opłatkiem jednocześnie składając sobie życzenia. Życzenia dla wszystkich zgromadzonych osób złożył zaproszony Wójt Gminy Koło Pan Piotr Fret i Dyrektor Szkoły Pani Halina Kujawa oraz Przewodnicząca KGW Pani…
Ostatnio zmieniany 23 grudnia 2015
Dobrostan w produkcji świń to, podobnie jak u innych zwierząt, zapewnienie i utrzymanie najkorzystniejszych dla zwierząt warunków chowu, do których zalicza się m.in. odpowiedni mikroklimat w pomieszczeniach inwentarskich, odpowiednią bazę paszową, opiekę nad zwierzętami w ramach prowadzonego system chowu, warunki techniczne budynku oraz urządzenia i maszyny stosowane w procesie technologii chowu. PODSTAWOWA OPIEKA Świnie są gatunkiem, który z racji swoich zachowań i kierunku prowadzenia chowu, wymaga „interwencji” człowieka. Są to głównie zabiegi minimalizujące agresję oraz kastracja. Świnie są zwierzętami stadnymi, chętnie przebywającymi w grupach o ustalonej hierarchii, jednakże ze względu na skłonności do „bójek”, łatwość zapadania na choroby oraz podatność…
W ramach programu działalności Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu na terenie powiatu kolskiego w gminie Dąbie prowadzono lokalną grupę dyskusyjną. W 2015 roku w ramach zadania poprawy jakości i opłacalności produkcji żywca wieprzowego prowadzono nową metodą doradczą /doradztwo grupowe/ - Lokalną Grupę dyskusyjną. Tematem wiodącym było Podsumowanie wiedzy ekonomicznej w prowadzeniu produkcji żywca wieprzowego. Zadania grupy prowadzone były metodą dyskusji ułatwiającą wymianę wiedzy pomiędzy doradcą a rolnikami z określonego obszaru produkcji rolnej –produkcji trzody chlewnej. Zdobyta w ten sposób przez rolnika wiedza pozwoliła samodzielnie rozwiązywać problemy lub wprowadzać nowości. Działalność istniejącej LGD będzie kontynuowana w 2016 roku. W 2015…