15 września 2014
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zakończony
Przygotowane przez Aldona Jankowska
W czwartek 14 sierpnia bieżącego roku na Starym Rynku w Poznaniu odbył się regionalny finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W konkursie na najlepszy regionalny produkt żywnościowy wzięło udział 58 produktów, a o nominację do nagrody PERŁA 2014 ubiegało się 6 produktów nagrodzonych w latach wcześniejszych. W części gastronomicznej konkursu wzięło udział pięć zespołów prezentujących najlepsze wielkopolskie potrawy. Obie części konkursu zostały podsumowane przez przewodniczących komisji: na najlepszy regionalny produkt żywnościowy przez Panią Izabellę Byszewską, a na najlepsze danie przez Panią Hannę Szymanderską. Dyplomy i nagrody zwycięzcom wręczali: Pani Zofia Szalczyk, Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pan Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego. Podsumowanie wszystkich finałów wojewódzkich odbędzie się 28 września bieżącego roku w Poznaniu podczas…
13 czerwca 2014
Bezpłatne szkolenie „Wpływ procesu wędzenia wyrobów mięsnych oraz ryb i produktów rybołówstwa na bezpieczeństwo żywności”
Przygotowane przez Aldona Jankowska
Centrum Doradztwa Rolniczego Odział w Radomiu na zlecenie MRiRW realizuje projekt „Wpływ procesu wędzenia na bezpieczeństwo żywności”. W ramach projektu w każdym województwie realizowane są szkolenia „Wpływ procesu wędzenia wyrobów mięsnych oraz ryb i produktów rybołówstwa na bezpieczeństwo żywności”. Głównym celem spotkań jest przekazanie informacji dotyczącej problemu nieprzekraczania przyszłych limitów zawartości benzo(a)pirenu i sumy czterech WWA (benzo(a)pirenu, benzo(a)antracenu, benzo(b)fluroantenu i chryzenu) w mięsie wędzonym i produktach mięsnych wędzonych oraz rybach wędzonych i wędzonych produktach rybołówstwa. Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu współuczestniczy w organizacji szkolenia w Wielkopolsce. Szkolenie odbędzie się 16 lipca br. W Centrum Wystawowo-Szkoleniowym „SIELINKO”, koło Opalenicy, przy ul. Parkowej 2. Udział w szkoleniu jest bezpłatny. Uczestnikami szkolenia mogą być przedstawiciele podmiotów zajmujących się wędzeniem mięsa i produktów mięsnych…
30 maja 2014
Czekamy na zgłoszenia do regionalnego finału konkursu
Przygotowane przez Aldona Jankowska
Wielkopolski finał XIV edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbędzie się 14 sierpnia 2014r. na Starym Rynku w Poznaniu. Podobnie jak w latach poprzednich zostanie włączony w obchody Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Organizatorem centralnym konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw Rzeczypospolitej Polskiej. Jego regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego i Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Całość konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonione zostaną najlepsze produkty i potrawy regionalne. Wszystko oceniać…
Do udziału w konkursie mogą zgłaszać się uczniowie średnich szkół gastronomicznych tj. techników oraz zasadniczych szkół zawodowych kształcących w zawodach gastronomicznych, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Ocena prac konkursowych zostanie przeprowadzona dwuetapowo. Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne, specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 10 najlepszych przepisów kulinarnych. Autorzy tych przepisów zostaną zaproszeni do wzięcia udziału w ogólnopolskim finale konkursu, podczas którego na podstawie oceny potraw przygotowanych w oparciu o wyłonione w półfinale przepisy, zostaną wybrani…
16 września 2013
Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" – zakończony
Przygotowane przez Aldona Jankowska
W piątek 16 sierpnia bieżącego roku w Restauracji Waga na Starym Rynku w Poznaniu odbył się regionalny finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Do konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy zakwalifikowano 67 produktów. W części gastronomicznej konkursu wzięło udział 5 zespołów prezentujących najlepsze wielkopolskie potrawy. Obie części konkursu zostały podsumowane przez przewodniczących komisji: na najlepszy regionalny produkt żywnościowy przez Panią Izabellę Byszewską, a na najlepsze danie przez Panią Hannę Szymanderską. Nagrodzeni i wyróżnieni otrzymali dyplomy i nagrody. Nagrody zwycięzcom wręczył Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego Pan Marek Beer. Podsumowanie wszystkich finałów wojewódzkich odbędzie…
24 sierpnia 2012
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – zakończony
Przygotowane przez Aldona Jankowska
W czwartek 9 sierpnia bieżącego roku w Wadze Miejskiej na Starym Rynku w Poznaniu odbył się regionalny finał XII edycji konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Głównym organizatorem konkursu w województwie był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego. Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu był jego współorganizatorem. Doradcy Ośrodka co roku wyszukują i znajdują „nowe- stare” produkty, których wytwarzanie ma swoją tradycję i jest związane z danym regionem. Do konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy zakwalifikowano 51 produktów. Po zapoznaniu się z ich tradycją i specyfiką wytwarzania oraz degustacji jury przyznało nagrody produktom w poszczególnych podkategoriach…
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu był organizatorem Konkursu „ Domowe ciasta na Święta Bożego Narodzenia”, w którym wzięły udział Panie – członkinie 14 Kół Gospodyń Wiejskich reprezentujące 4 powiaty regionu leszczyńskiego. Każde z kół dostarczyło domowe ciasto, które zostało ocenione przez Komisję Konkursową. A oto II część przepisów na świąteczne ciasta. Sernik z rosą Ciasto: 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, 2 żółtka, 1 jajko, 10 dag margaryny,1 łyżka smalcu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić pół godziny. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyklejając dno i boki. Masa serowa: 1 kg sera…
Pyszne ciasta domowe Nie ma lepszych ciast niż domowe ciasta upieczone według tradycyjnych przepisów rodzinnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dziedzictwo kulinarne jest częścią dziedzictwa kulturowego i stanowi bardzo cenny element naszej kultury wielkopolskiej. Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu był organizatorem Konkursu „ Domowe ciasta na Święta Bożego Narodzenia”, w którym wzięły udział Panie – członkinie 14 Kół Gospodyń Wiejskich reprezentujące 4 powiaty regionu leszczyńskiego. Każde z kół dostarczyło domowe ciasto, które zostało ocenione przez Komisję Konkursową. Najwyższą ocenę i I miejsce uzyskał „Placek orzechowo – karmelowo – kawowy” KGW Radomicko. Pozostałe ciasta otrzymały wyróżnienia. A oto przepisy…
29 listopada 2011
Znaczenie i korzyści wyróżniania produktów regionalnych i tradycyjnych
Napisane przez Aldona Jankowska
Znaczenie i korzyści wyróżniania produktów regionalnych i tradycyjnych Wybieraj to co najlepsze Realizowana w Unii Europejskiej polityka wyróżniania produktów regionalnych i tradycyjnych ma na celu zaoferowanie konsumentom żywności, która da im pewność, że kupują „coś lepszego" od tego co masowo oferowane jest na rynku. Pomimo braku czasu kupując produkty żywnościowe coraz częściej patrzymy na ich skład. Wiemy, że nie wszystko co użyto do ich wyprodukowania pozostaje obojętne dla naszego organizmu. Pamiętać należy o tym, że każdego dnia spożywamy takie produkty kilka razy. Jest to zatem paliwo dla naszego organizmu przez siedem dni w tygodniu, dwanaście miesięcy w roku,…