Dużymi krokami zbliżamy się do najważniejszych uroczystości chrześcijańskich, czyli do Świąt Wielkanocnych. Jest to bardzo ważne przeżycie duchowe, a zarazem duże wydarzenie kulinarne. Wszystkie tradycje jakie kojarzą nam się z Wielkanocą, takie jak malowanie pisanek, ozdabianie koszyczka świątecznego, pierwsze wiosenne bazie czy lany poniedziałek, każdemu są dobrze znane. Jednak gdy spojrzymy od strony kulinarnej, czy tak samo można powiedzieć o świątecznych potrawach? Otóż dla każdego regionu naszego kraju, gospodynie nie wszędzie przygotowują takie same tradycyjne posiłki. Wielkanoc każdemu z nas kojarzy się z jajkami z majonezem oraz z tymi słodkimi jajkami z czekoladą, za którymi przepadają nie tylko dzieci. Na wielkopolskim stole w tych ważnych dniach, w każdym prawie domu króluje żur na zakwasie i barszcz biały.…
23 września 2016
Konkurs na regionalny placek ziemniaczany BAMBRZOK
Przygotowane przez Aldona Jankowska
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz Fundacja Ochrony Dziedzictwa Kultury Wsi i Rolnictwa organizuje konkurs kulinarny na najlepszy placek ziemniaczany pod nazwą „bambrzok”. Celem konkursu jest promowanie tej potrawy regionalnej, upowszechnianie wiedzy o tradycji spożywania wyrobów z ziemniaków na terenie Wielkopolski oraz przypominanie receptur przekazywanych dawniej z pokolenia na pokolenie, a obecnie w dużej mierze zapomnianych. W konkursie mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia, osoby indywidualne, szkoły oraz punkty prowadzące działalność gastronomiczną. Warunkiem udziału w konkursie jest dostarczenie potrawy w dniu 9 października 2016 roku do godz. 12.00 do Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, ul. Dworcowa 5. Potrawa zgłoszona do konkursu powinna być dostarczona w nieoznakowanym opakowaniu do stoiska muzealnego w zielonym namiocie na placu głównym, oznaczonego napisem „Konkurs kulinarny BAMBRZOK”. Na miejscu po wypełnieniu karty…
W dniach 24-27 września 2016 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbędą się targi SMAKI REGIONÓW. Jest to święto miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Wydarzenie to, które odbywa się w połączeniu z targami POLAGRA FOOD oraz POLAGRA GASTRO w Poznaniu, z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej. Honorowy patronat nad wydarzeniem objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prezydent Miasta Poznania. Organizatorzy tego wydarzenia – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP – zaprosili do współpracy wszystkie regiony Polski. Wystawcami są tutaj poszczególne województwa naszego kraju, które na swoich stoiskach zaprezentują ofertę producentów win, chlebów, ciasta, serów, wędlin i innych przetworów regionalnych. Targom towarzyszyć będzie wiele atrakcji dla dzieci i dorosłych, w tym m.in.:…
23 września 2016
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zakończony
Przygotowane przez Aldona Jankowska
W piątek 12 sierpnia bieżącego roku odbył się regionalny finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Do konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy zgłoszono 54 produkty, a o nominację do nagrody PERŁA 2016 ubiegało się 6 produktów nagrodzonych w latach wcześniejszych. W części gastronomicznej konkursu wzięły udział dwa zespoły prezentujące najlepsze wielkopolskie potrawy. Obie części konkursu zostały podsumowane przez przewodniczących komisji na Starym Rynku – na najlepszy regionalny produkt żywnościowy przez Panią Izabellę Byszewską, a na najlepsze danie przez Panią Aleksandrę Swulińską-Katulską. Dyplomy i nagrody wręczył zwycięzcom Pan Merek Beer Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego. Podsumowanie wszystkich finałów wojewódzkich odbędzie się 25 września 2016 r. w Poznaniu, w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych POLAGRA FOOD. Wtedy najlepsze polskie…
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie: pokroić w plastry i ułożyć na talerzu, na to wycisnąć przez praskę czosnek i posmarować ułożone pomidory, rozrobić sos włoski z małą ilością oliwy i polać na wierzch, na to zetrzeć żółty ser, przykryć folią i włożyć do lodówki, trzymać w lodówce ok. 0,5 godz. Smacznego!
06 maja 2016
Czekamy na zgłoszenia do regionalnego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Przygotowane przez Aldona Jankowska
Wielkopolski finał XVI edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbędzie się 12 sierpnia 2016 r. na Starym Rynku w Poznaniu. Podobnie jak w latach poprzednich zostanie włączony w obchody Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Organizatorem centralnym konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw Rzeczypospolitej Polskiej. Jego regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Całość konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonione zostaną najlepsze produkty i potrawy regionalne. Wszystko oceniać będą dwie komisje konkursowe. Pierwsza oceni regionalne produkty żywnościowe, druga regionalne dania i potrawy.…
W niedzielę 20 września 2015 r. o godzinie 13.00, w czasie targów „Smaki Regionów” odbył się finał XV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty oraz dania otrzymały statuetkę „Perła 2O15”. W XV edycji konkursu nominowano 72 produkty z 15 regionów Polski. Przyznanych zostało 46 „Pereł”. W konkursie nominowanych zostało również 12 regionalnych potraw z 12 regionów. Jury wyróżniło „Perłą” 10 z nich. W Wielkopolsce przyznano cztery takie nagrody. W kategorii produkt otrzymali ją: Lila Nowaczyk za twaróg tradycyjny z mleka krowiego, Jan Vogt za keks angielski, PPHU Vitacorn za olej rzepakowy wielkopolski. W kategorii potrawa za najlepszą uznano „ślepe ryby” z borowikiem oraz pieczoną perliczkę w ziołach z jęczmienną kaszą i burakami z restauracji HOT_elarnia HOTEL & SPA. Zostały również wręczone „Klucze do Polskiej Spiżarni” – prestiżowa nagroda…
Lokalna Grupa Działania „Puszcza Notecka” ogłasza konkurs na „NALEWKĘ Z PUSZCZY NOTECKIEJ 2014” Domowe nalewki to wspaniałe alkoholowe wyciągi z owoców, kwiatów lub ziół, dlatego chcemy przypomnieć tradycje wytwarzania tych wspaniałych trunków oraz promować twórców. Zgłaszamy nalewki samodzielnie wytworzone na własne potrzeby. Nalewki zgłaszają osoby pełnoletnie zamieszkałe na obszarze LGD „Puszcza Notecka”. Nalewki zgłaszamy (przynosimy) do biura LGD w Międzychodzie przy ul. Piłsudskiego 17, tel. 95 717 35 24. Termin do 6 listopada 2014 r. Dokładnych informacji należy szukać: http://puszczanotecka.org
W niedzielę 29 września 2014 r. o godzinie 13.00 w czasie targów „Smaki Regionów” odbył się finał XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Celem konkursu jest wyłonienie najlepszych regionalnych i lokalnych produktów żywnościowych oraz dań i potraw. W uroczystości wziął udział Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki. W kategorii – najlepsze produkty regionalne wręczono 32 kulinarne Perły, a w kategorii – najlepsze potrawy regionalne 18 kulinarnych Pereł. Wielkopolsce przyznano trzy takie nagrody. W kategorii produkt otrzymali ją: Stefan Słociński – Rzeźnictwo-Wędliniarstwo za kiełbasę szynkową i Jan Vogt – Cukiernictwo Piekarnictwo Tomasz Grażyna Jan Vogt Sp. j. za lody waniliowe na jajach. W kategorii potrawa za najlepszą uznano krem szparagowy z prażonymi migdałami oraz roladki „młynkowskie” faszerowane na zielonej fasolce z pyzami z gospodarstwa…