Rolnictwo Ekologiczne - WODR Poznań
Z dumą przyjęliśmy informację, że po raz kolejny wśród laureatów finału krajowego konkursu na „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne” znaleźli się rolnicy z naszego województwa. Gratulujemy Pani Elżbiecie Reitzig i Państwu Alinie i Sylwestrowi Janikom. W VII edycji konkursu ogłoszonego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne” w kategorii: „Ekologiczne gospodarstwo towarowe” drugie miejsce zajęło gospodarstwo Pani Elżbiety Reitzig ze Stefanowa, a w kategorii „Ekologia-środowisko” gospodarstwo Państwa Aliny i Sylwestra Janików zajęło trzecie miejsce. Konkurs został przeprowadzony dwuetapowo. W wyniku weryfikacji wojewódzkie komisje konkursowe wyłoniły do etapu krajowego po jednym, najlepszym gospodarstwie ekologicznym z każdej z dwóch kategorii. Łącznie do etapu krajowego zgłoszono 30 gospodarstw. Komisja powołana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod przewodnictwem prof. Józefa Tyburskiego wyłoniła laureatów krajowych. Należy podkreślić fakt,…
10 października 2014

Polski rynek żywności ekologicznej

Przygotowane przez
Wartość polskiego eko rynku wynosi 600-650 mln zł  – to szacunkowa kwota prezentująca wartość polskiego rynku żywności ekologicznej, co stanowi tylko 0,3% całego rynku spożywczego. Według prognoz największego polskiego dystrybutora produktów BIO – spółki Bio Planet, popyt na produkty z eko certyfikatem będzie w następnych latach wzrastać w tempie ok. 20% rocznie. Oznacza to, że jest to jeden z najdynamiczniej rozwijających się sektorów w branży spożywczej. Eko żywność w budżecie przeciętnego Polaka to wciąż element marginalny. Według danych zawartych w raporcie The World Of Ogranic Agriculture, na produkty BIO wydajemy średnio 3 Euro (czyli ok. 12 zł) rocznie. Od Szwajcarów (189 E), Duńczyków (159 E) i mieszkańców Luksemburga (143 E) dzieli nas przepaść. Liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce na dzień 31 grudnia 2012 roku wynosiła 25 944 gospodarstw…
W dniach 3-5 października 2014 r. odbędzie się najważniejsza w Polsce impreza branży produktów ekologicznych i regionalnych – VII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD. Miejsce imprezy – tereny targowe: Hala Expo-Łódź, al. Politechniki 4. Podczas Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD swoją ofertę będą prezentować: producenci i przetwórcy żywności ekologicznej, regionalnej i tradycyjnej. Ponadto odbędą się: konferencja i forum ekobranży poświęcone rolnictwu ekologicznemu, zmianom w prawodawstwie UE w rolnictwie ekologicznym, marketingowi produktów ekologicznych. Konferencja IFOAM EU odbędzie się piątek, 3 października 2014 r. w sali konferencyjnej A w godz. 12.30-14.00 nt. Nowe rozporządzenia dotyczące rolnictwa ekologicznego w Europie Środkowej i Wschodniej. Dyrektor EU IFOAM Marco Schlüter wyjaśni główne zmiany w prawodawstwie UE i nowego planu działania UE w rolnictwie ekologicznym,…
Zmiany polegające na  wprowadzeniu obowiązku produkcji  i sprzedaży dotyczą rolników podejmujących zobowiązania rolnośrodowiskowe począwszy od 2014 r. na mocy przepisów rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju z dnia 12 marca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Program rolnośrodowiskowy” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 (Dz. U. z dnia 14 marca 2014 r, poz. 324). Wytworzenie produktów rolnictwa ekologicznego (§ 10 pkt 2 lit. aa), w rozumieniu zarówno produktów pochodzących z okresu konwersji jak i po tym okresie, jest warunkiem przyznania płatności w Pakiecie 2. Rolnictwo ekologiczne z wyłączeniem wariantu…
Od lat maleje zaufanie polskich konsumentów do żywności produkowanej metodami przemysłowymi. Konsumenci z niepokojem odnoszą się do chemicznych środków ochrony roślin czy modyfikacji genetycznych. Z drugiej strony rośnie rzesza świadomych konsumentów, poszukujących żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi. Polski rynek żywności ekologicznej jest obecnie wart ok. 700 mln zł – wg szacunków Organic Farma Zdrowia (OFZ). Obserwuje się jego dynamiczny rozwój. W ubiegłym roku sprzedaż firmy Organic Farma Zdrowia wzrosła o 8,5 proc., mimo że dla branży spożywczej to był trudny okres. Dobry początek roku 2014 pozwala liczyć na ożywienie. Zdaniem prezesa spółki Organic Farma Zdrowia rok 2013 był dla branży spożywczej…
Informujemy, że w okresie od 15 stycznia do 25 czerwca 2014 można ubiegać się o dopłaty z tytułu zużytego do siewu lub sadzenia materiału siewnego kategorii elitarny lub kwalifikowany mającej charakter pomocy de minimis w rolnictwie, dotyczące materiału siewnego - zbóż ozimych i jarych, roślin strączkowych i ziemniaka - zakupionego i zużytego do siewu lub sadzenia w terminie od dnia od 15 lipca 2013  do 15 czerwca 2014. W 2014 roku obowiązuje NOWY WZÓR WNIOSKU (Wersja: 7.0 z dnia 14.01.2014). Wniosek jest już dostępny na stronie www.arr.gov.pl w zakładce „Materiał siewny”.Wnioskodawca, aby otrzymać dopłatę do materiału siewnego zobowiązany jest do…
Sektor rolnictwa ekologicznego będzie miał szansę na wspieranie inicjatyw wzrostu poziomu innowacyjności. Promowane będą formy współpracy, zawiązywanie grup operacyjnych i zwiększanie transferu wiedzy z sektora uczelni wyższych do praktyki rolnej. Sukces prawidłowego funkcjonowania struktur partnerstw na rzecz innowacji w ramach European Innovation Partnership (EIP) zależeć będzie od różnorodnych czynników charakterystycznych dla poszczególnych krajów Unii Europejskiej. Polskie rolnictwo charakteryzuje się wieloma silnymi stronami, jak i słabymi. Proponowane przez Komisję Europejską narzędzia w ramach EIP, takie jak grupy operacyjne, klastry czy sieci współpracy/partnerstwa, dają bardzo szerokie możliwości wzmacniania potencjału produkcyjnego oraz eksportowego produktów i usług krajowych. Polski sektor rolnictwa wyróżnia się dużymi…
Obecny system dopłat do rolnictwa ekologicznego, jak też zbyt skomplikowane przepisy dotyczące przetwarzania i sprzedaży żywności nie sprzyjają produkowaniu ekologicznej żywności - wynika z raportu Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN. Autorzy raportu zwracają uwagę na to, że większość rolników posiadających ekologiczny certyfikat nie koncentruje się na produkcji żywności, ale całą działalność podporządkowują otrzymaniu maksymalnej stawki dopłat. Naukowcy dodają również, że niekorzystne jest znaczące zróżnicowanie wsparcia ze względu na rodzaj upraw. Raport został zaprezentowany w 25.11.2013 podczas konferencji nt: ROLNICTWO EKOLOGICZNE CZYNNIKIEM ROZWOJU LOKALNEGO. Jego autorami są: dyrektor biura w kancelarii Prezydenta RP Jakub Jasiński, dr Sylwia Michalska oraz dr…
Rolnicy, gospodarujący w poszanowaniu praw przyrody i zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego, 6 listopada 2013 roku, spotkali się na dorocznej sesji ekologicznej. Po raz kolejny w gościnnym gospodarstwie agroturystycznym „Pasieka” w Grzegorzewie. Państwo Gwiaździńscy otworzyli dla ekologów nie tylko swe wrota ale i serca, wspomagając organizatorów w ciepłym przyjęciu wszystkich uczestników sesji. Sesję zorganizował Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu - Dział Ekologii i Ochrony Środowiska. W programie sesji ekologicznej znalazło się wiele wykładów: „Reforma WPR – co czeka rolników od 2015 roku”; „Zarys programu rolnośrodowiskowo-klimatycznego w PROW 2014-2020”; „Rolnictwo ekologiczne w nowej perspektywie finansowej”; „Rola płodozmianu w utrzymaniu żyzności…