pleszewski - WODR Poznań
30 grudnia 2014
JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie
Przygotowane przez Izabela Grzesiak
Właściwości jabłek znane są nie od dziś. Anglicy mówią, że zjedzenie jednego jabłka uchroni cię od częstych wizyt u lekarza. Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek na dobę – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Najcenniejsze w jabłkach jest to co przeważnie wrzucamy czyli gniazdo nasienne i skórka, ponieważ w nich znajduje się najwięcej pektyn. Pektyny z kolei mają tę zaletę, że oczyszczają organizm z substancji trujących, gdyż podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są następnie wydalane z organizmu. Czyli osoby palące oraz mieszkańcy dużych miast powinni pamiętać o jedzeniu jabłek.…
Topinambur czyli słonecznik bulwiasty, to roślina blisko spokrewniona ze słonecznikiem zwyczajnym. Jest to roślina uprawna należąca do roślin astrowatych. Jej nazwa wywodzi się od nazwy plemienia Indian Tupinamba, którzy żyli na terenach Ameryki Północnej. Do Europy został sprowadzony przez Krzysztofa Kolumba. Topinambur- roślina uprawna, wysoka na 2-4 m. Ma szerokie, ponad dwudziestocentymetrowe, owalno-sercowate liście i rozległy system korzeniowy, zakończony bulwami różnego kształtu i koloru. W Polsce zarejestrowane są dwie odmiany: Albik, o białych, maczugowatych bulwach i Rubik, wytwarzający nieregularnie owalne bulwy barwy fioletowej. Od koloru bulw topinamburu zależy ich zastosowanie. Ludzie wykorzystują do celów kulinarnych bulwy żółtawobiałe, czerwone służą…
To już ostatnia część przepisów prezentowanych na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Opatówku, gm. Opatówek: Zupa – Kociołek z Opatówka Składniki na kulki mięsne1 l rosołu warzywnego,0,5 kg mięsa mielonego,2 cebule,2 jajka,bułka tarta,trochę masła,sol, pieprz i inne przyprawy wg uznania. Wykonanie:Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Do mielonego mięsa dodać podsmażoną cebulę, jajka, bułkę tartą, sól , pieprz, przyprawy i wyrobić. Uformować małe kulki i gotować 10 min.…
NAJSERDECZNIEJSZE ŻYCZENIA SZCZĘŚLIWYCHI RADOSNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIAORAZ WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI I SUKCESÓWW NADCHODZĄCYM NOWYM 2015 ROKU SKŁADA: KIEROWNIK ZESPOŁU DORADCZEGOW POWIECIE PLESZEWSKIM WRAZ ZE WSPÓŁPRACOWNIKAMI
To już przedostatnie przepisy prezentowane na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Stowarzyszenie „POMOST" w Koźminku, gm. Koźminek: Kapuściana pokusa½ główki białej kapusty,3 ogórki,2 pomidory,2 cebule,2 papryki,30dag kiełbasy, 25dag pieczarek ,Sól, pieprz, maggi, oliwa do smażenia Przygotowanie:Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kapustę szatkujemy, solimy dusimy15 min na oliwie. Pomidory myjemy. Ogórki obieramy. Papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Pieczarki oczyszczamy. Warzywa i pieczarki kroimy w kostkę. Wsypujemy do kapusty…
Lokalna Grupa Dyskusyjna została utworzona w powiecie pleszewskim na terenie gminy Dobrzyca, w miejscowości Polskie Olędry w 2013 roku, i jej działalność była kontynuowana w 2014 roku. Lokalną Grupę Dyskusyjną tworzą rolnicy z wyżej wymienionej miejscowości, zainteresowani zagadnieniami związanymi z integrowaną ochroną roślin.Odbyły się cztery spotkania szkoleniowe w terminach : 28.03.2014r, 24.06.2014r, 11.09.2014r, 20.11.2014r, których priorytet brzmiał: „Racjonalizacja ochrony chemicznej roślin uprawnych". Tematem przewodnim spotkań Lokalnej Grupy Dyskusyjnej była integrowana ochrona roślin, ze szczególnym uwzględnieniem : sposobów zwalczania chwastów, szkodników, chorób w roślinach uprawnych, zasad integrowanej ochrony roślin, metod ochrony roślin takich jak: biologiczna, agrotechniczna, hodowlana, fizyczna, oraz ekonomiczne progi…
A oto kolejne przepisy prezentowane na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzycy, gm. Dobrzyca: BIGOS WIELKOPOLSKI • 1 kg kapusty kiszonej,• 30 dag wędzonego boczku,• 30 dag kiełbasy,• 40 dag mięsa wieprzowego,• 1 łyżka koncentratu pomidorowego,• 1 średnia cebula,• 5 suszonych grzybków,• 5 suszonych śliwek,• 1 łyżka smalcu• sól, czosnek,• majeranek,• pieprz. Wykonanie:Boczek ugotować i odcedzić. Wywarem zalać kapustę. Gotować do miękkości. Mięso wieprzowe najlepiej karkówkę pokroić w kostkę…
Definicja opłat brzmi następująco: jest to świadczenie bezzwrotne, o charakterze przymusowym, odpłatnym, jednostronnym. Opłaty są pobierane przez władze publiczne z tytułu określonych czynności urzędowych oraz świadczonych usług sektora publicznego. Według teorii finansów publicznych opłatę można podzielić na: opłaty związane z czynnościami organów władzy publicznej, opłaty z tytułu wytwarzanych przez jednostki sektora publicznego [Głuchowski i in., 2005.]Opłata targowaKonstrukcja opłaty targowej została określona w art.15, 16 i 19 ustawy z dnia 12 stycznia 1991r. o podatkach i opłatach lokalnych.Opłata targowa jest ściśle związana ze sprzedażą towarów i usług na targowisku, jest to podatek uproszczony typu przychodowego związany z działalnością polegającą na…
W dalszym ciągu przepisy prezentowane na tegorocznych Jesiennych targach Rolno-Ogrodniczych „AGROMARSZ" w Marszewie na konkursie kulinarnym „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo". Biorące udział zespoły prezentowały potrawy oraz przepisy promujące warzywa i owoce oraz ich wartości odżywcze.Poniżej przepisy prezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kuźni, gm. Chocz: Tradycyjne prażuchy 1 kg ziemniaków, 10 łyżek mąki pszennej, 20 dkg boczku (świeży lub wędzony), łyżka smalcu, cebula, sól. Wykonanie:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Następnie odlewamy nadmiar wody, powinno nam zostać około szklanki wody w ziemniakach. Na wierzch sypiemy mąkę i parujemy jeszcze około 10 minut na małym…