pleszewski - WODR Poznań
W tym roku ARiMR będzie wypłacać zaliczki dotyczące płatności bezpośrednich. Będą one wypłacane od 16 października do 30 listopada 2015 r. w celu złagodzenia niekorzystnych skutków suszy. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjął działania umożliwiające wypłatę w 2015 r. zaliczek na poczet płatności bezpośrednich. Mówi się , że płatności zaliczkowe otrzyma ok. 82% rolników, ubiegających się o płatności bezpośrednie w roku 2015.  Zaliczki przyznawane będą z urzędu, bez dodatkowych formalności, na terytorium całego kraju. Rolnicy nie będą dostawali decyzji w sprawie przyznania płatności zaliczkowych, informacja będzie podawana w tytule przelewu zaliczki na poczet płatności bezpośrednich. Zaliczki, w wysokości 50%, będą…
Uprawa pożniwna. Spośród narzędzi biernych najlepsze efekty wymieszania rozdrobnionych resztek pożniwnych z glebą można osiągnąć kultywatorem o zębach sztywnych lub agregatem podorywkowym, którego jednym z elementów roboczych będą zęby sztywne. Zaletą tych narzędzi jest również duża odległość ramy od powierzchni pola (około 70 cm), co ogranicza ryzyko ich zapychania się przy pracy na polach z dużą ilością resztek pożniwnych. Odległość między zębami zależy od szerokości gęsiostopki i może wynosić od 25-30 cm do 40-45 cm przy gęsiostopkach skrzydełkowych. W przypadku uprawy pola po zbiorze kukurydzy na ziarno, gdzie plon słomy zazwyczaj jest duży, lepiej jest stosować kultywatory o szerszym rozstawie…
Ostatnio zmieniany 15 października 2015
  Wielkopolska Izba Rolnicza oraz Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich „Gospodyni” podsumowała konkurs kulinarny na najsmaczniejszą zieloną zupę. Podsumowanie odbyło się 4 października na Targach AGROMARSZ w Marszewie. Celem konkursu była, m.in. popularyzacja tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej, prezentacja umiejętności kulinarnych uczestników konkursu oraz promowanie społecznej aktywności mieszkańców Wielkopolski. Komisja konkursowa wyłaniając laureatów oceniała przede wszystkim oryginalność przepisu, dobór składników, atrakcyjność potrawy i jej tradycyjny charakter, pomysłowość podania oraz sposób przeprowadzenia degustacji. Wyłonieni laureaci zaprezentowali swoje danie 4 października br. na targach w Marszewie. Powiat pleszewski reprezentowało Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego które  znalazło się wśród dziesięciu laureatów z całej Wielkopolski. Panie na podsumowaniu…
Ostatnio zmieniany 13 października 2015
Przedstawiamy Państwu następnych uczestników w konkursie „Dziedzictwo Kulinarne Potrawy z ziemniaków” Jest to młodzież z pleszewskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Pleszewie. W konkursie wziął udział dwuosobowy zespół uczestników pleszewskiego Centrum w składzie Roksana Rachwalska i Dawid Mielcarek. Osoby te na co dzień kształcą się w zawodzie kucharza. Potrawy wykonane zostały pod nadzorem kadry pleszewskiego Centrum: Żanety Pawlak, Iwony Kapałki i Katarzyny Pływaczyk. Przygotowano następujące potrawy: Zupa ziemniaczana: Ziemniaki, Seler, Pietruszka, Por, Marchewka, Natka pietruszki, Śmietanka 30%, Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, czosnek, majeranek, koperek. Wykonanie: 1.Przyrządzamy wywar mięsno-warzywny. 2.Do wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę. 3.Doprawiamy…
Ostatnio zmieniany 29 września 2015
25 września 2015

UPRAWKI PRZEDSIEWNE

Napisane przez
Wykonanie jednej uprawki (czyli zabiegu przy użyciu jednego narzędzia do uprawy gleby) zazwyczaj nie spełnia wszystkich wymagań związanych z uprawą. Poszczególne uprawki wykonuje się często dopiero po upływie pewnego czasu. Podczas tych przerw w glebie zachodzą różne procesy biologiczne (np. rozwój drobnoustrojów, kiełkowanie chwastów itp.) lub fizyczne (np. osiadanie gleby, tworzenie agregatów pod wpływem mrozu, podsiąkanie wody itp.). Celem zespołów uprawek jest doprowadzenie gleby do sprawności, zapewnienie warunków wilgotnościowych dla wschodów nasion, zniszczenie chwastów, zmieszanie z glebą nawozów itp. Częściej stosowane zespoły uprawek w gospodarstwie szkółkarskim są następujące: zespół uprawek przedsiewnych (lub przed szkółkowaniem) jesienią, zespół uprawek przedzimowych, zespół uprawek…
25 września 2015

ORKA GLEBY

Napisane przez
Orka – zabieg uprawowy odwracający wykonywany pługami lemieszowymi lub talerzowymi, mający na celu odwrócenie i pokruszenie uprawianej warstwy roli.   Pod względem terminu wykonania wyróżnia się następujące rodzaje orek: podorywka – orka płytka rozpoczynająca zespół uprawek pożniwnych, wykonywana latem bezpośrednio po zbiorze roślin, orka siewna – orka zasadnicza wykonywana na średnią głębokość rozpoczynająca zespół uprawek przedsiewnych pod rośliny ozime, orka przedzimowa (ziębla) – głęboka orka wykonywana jesienią na polach przeznaczonych pod rośliny jare, wiosenna, wykonywana wiosną pod rośliny jare; uznawana jest za zabieg z reguły szkodliwy, powodujący nadmierne przesuszenie roli   Ze względu na głębokość orkę dzieli się na: płytką, 5–10 cm;…
Ostatnio zmieniany 25 września 2015
Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Andrzej Gross ogłosił termin przyjmowania wniosków o przyznanie pomocy oraz zasady udzielania wsparcia na operacje typu "Modernizacja gospodarstw rolnych"  finansowanego z budżetu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020. Wnioski o przyznanie pomocy będzie przyjmowała Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa od 19 października do 17 listopada 2015 r. Wsparcie będzie  można otrzymać na inwestycje związane z: rozwojem produkcji prosiąt - maksymalne dofinansowanie wynosi 900 tys. zł ; rozwojem produkcji mleka krowiego - wysokość wsparcia może wynieść 500 tys. zł; rozwojem produkcji bydła mięsnego - wypłacona pomoc nie może przekroczyć 500 tys. zł…
Przedstawiamy przepisy Koła Gospodyń Wiejskich  w Michałowie Drugim  gmina Opatówek. Zupa ziemniaczana z chrzanem 1 litr bulionu z kurczaka,   5 średnich ziemniaków, 2 cebule,                                                                                                                                                          1 ząbek czosnku,                                                                                                                                 łyżka oleju,                                                                                                                                                  1 łyżka tartego chrzanu,                                                                                                                                           Sól, pieprz, sok z cytryny,                                                                                                                  Śmietanka. Wykonanie: Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki.  Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną  w kostkę cebulę i pocięty w plasterki czosnek. Podsmażamy aż cebula się zeszkli, dodajemy do gotujących się ziemniaków. Gotujemy aż ziemniaki zaczną się rozpadać. Doprawiamy śmietanką, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chrzanem.  Przelewamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Można…
Ostatnio zmieniany 18 września 2015
11 września 2015

Obornik - bezcenny nawóz organiczny

Przygotowane przez
Obornik  - bezcenny nawóz organiczny   Obornik jest doskonałym nawozem naturalnym, stanowi źródło substancji organicznej i próchnicy.  Obornik jest mieszaniną kału i moczu zwierząt oraz ściółki. Jest nawozem wszechstronnym i uniwersalnym, gdyż  zawiera wszystkie niezbędne w żywieniu roślin składniki pokarmowe, a ponadto substancję organiczną oraz bogatą mikroflorę, która pozytywnie wpływa na rozwój korzystnej flory bakteryjnej. Znaczenie obornika i innych nawozów organicznych znacznie wzrosło ze względu na wysokie ceny nawozów mineralnych. Mimo, że obornik nie działa tak szybko jak nawozy mineralne to może znacznie zmniejszyć nawozowe nakłady na produkcję, gdyż jest najtańszym nawozem. Najlepiej go stosować jesienią. Coraz częściej obornik jest…