7 lutego br. podczas szkolenia pt. Rolniczy handel detaliczny – produkcja, promocja, sprzedaż żywności, zorganizowanego w Marszewie dokonano oceny możliwości podejmowania w gospodarstwie rolniczego handlu detalicznego po zmianie od 1 stycznia 2019 roku przepisów prawnych regulujących ten rodzaj działalności (Ustawa z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji). Zgodnie obszarami nadzoru stan formalno-prawny przedstawili kolejno zaproszeni wykładowcy z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Pleszewie kierownik Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku - Anna Basińska-Giza, z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Pleszewie  z-ca Powiatowego Lekarza Weterynarii - lek. wet. Ewa…
Ostatnio zmieniany 08 lutego 2019
Szanowni Państwo, dawne OSN (Obszary Szczególnie Narażone) zastąpił Program Działań -"azotanowy" obowiązujący już na terenie całego kraju. Gospodarstwa w zależności od powierzchni, skali produkcji zwierzęcej i intensywności produkcji roślinnej muszą już spełniać praktyki obowiązkowe. "Dobre praktyki rolnicze przeciwdziałające zanieczyszczeniu wód azotanami pochodzenia rolniczego" będą tematem szkolenia powiatowego, które rozpocznie się o godz 9.00, dnia 15 lutego 2019 r. ( tj. piątek) w Marszewie nr 25 - w sali konferencyjnej Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego nr 7. Zapraszam wszystkich zainteresowanych rolników do udziału w tym spotkaniu, na którym przedstawię m.in. obowiązki wynikające dla rolników z Programu działań mających na celu ograniczenia odpływu…
Ostatnio zmieniany 08 lutego 2019
    Pomidorki koktajlowe coraz częściej goszczą na naszych stołach. Warto je spożywać i doceniać ich walory zdrowotne. W swoim składzie mają dużą zawartość witaminy A, której obecność korzystnie wpływa na wzrok i wzmacnia odporność oraz dużą dawkę witaminy C. Jest ona odpowiedzialna za uszczelnianie naczyń krwionośnych i elastyczność skóry. Reguluje także poziom cholesterolu i ułatwia przyswajanie żelaza. Pomidory koktajlowe spotkały się z zainteresowaniem wielu firm nasiennych, które postanowiły promować te małe smaczne pomidorki. Na stronie firmy Syngenta spotkałam taki zapis – „Tęcza Smaku to unikalny projekt, który wychodzi poza praktykowany powszechnie schemat działania firm nasiennych. Głównym celem projektu jest promocja…
Ostatnio zmieniany 06 lutego 2019
W 2018 roku na terenie gminy Dobrzyca w miejscowości Polskie Olędry odbyły się cztery spotkania Lokalnej Grupy Dyskusyjnej o tematyce „Ochrona roślin”. Lokalną Grupę Dyskusyjną tworzą rolnicy z wyżej wymienionej miejscowości, zainteresowani zagadnieniami związanymi z integrowaną ochroną roślin.   Spotkania szkoleniowe odbywały się w następujących terminach: - 27.03.2018r prezentowane tematy dotyczyły ochrony roślin, jak również przeprowadziłem wykład pt „Nowości w rolnictwie – integrowana ochrona roślin ”, oraz Pani Lidia Spychalska przeprowadziła wykład pt „ Monitoring agrofagów – podstawa integrowanej ochrony roślin”,     - 06.06.2018r prezentowane tematy dotyczyły ochrony roślin , ponadto przeprowadziłem 2 wykłady pt „Zmiany w opodatkowaniu VAT –…
Spółdzielnia to przedsiębiorstwo członkowskie o trwałym, ponadczasowym charakterze, służące wielu pokoleniom. Jest autonomicznym zrzeszeniem osób, które zjednoczyły się dobrowolnie w celu zaspokojenia swoich wspólnych aspiracji i potrzeb ekonomicznych, społecznych i kulturalnych poprzez współposiadane i demokratycznie kontrolowane przedsiębiorstwo. Spółdzielnie opierają swoją działalność na wartościach samopomacy, samoodpowiedzialności, demokracji, równości, sprawiedliwości i solidarności. Jedną z wielu  spółdzielni funkcjonujących w Polsce  jest Spółdzielnia Kółek Rolniczych w Dobrzycy, która rozpoczęła działalność w dniu 1 lutego 1975 roku. Zebranie założycielskie odbyło się w dniu 13 stycznia 1975 roku, w którym uczestniczyli przedstawiciele 11 Kółek Rolniczych. Członkami prawnymi założycielami Spółdzielni zostały Kółka Rolnicze: Dobrzyca, Galew, Sośnica, Trzebin,…
Od kilku lat panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Miasta i Gminy Pleszew spotykają się na  imprezie pod nazwą „Jesienna spiżarnia”. Panie na takie spotkanie przywożą w słoiczkach, słojach miseczkach, karafkach wiele smacznych potraw przygotowanych z warzyw i owoców. Na pięknie przygotowanych stołach znalazła się cała gama owoców i warzyw. Były maliny, wiśnie, borówki, jeżyny, truskawki, śliwki i morele. Z warzyw dominowały ogórki o różnych smakach, patisony, pieczarki, dynie, kapusty, grzyby, szparagi. Były pyszne wiejskie chleby, sery i duża kolekcja wędlin. Przygotowano różne zupy. Dla smakoszy nalewek znalazły się takie trunki. Można było poznać tajniki przygotowania ogórków kiszonych, ogórków małosolnych,…
Ostatnio zmieniany 17 grudnia 2018
Szkodnik rzepaku – pchełka rzepakowa  Pchełka rzepakowa (Psylliodes chrysocephala L.) jest owadem występującym powszechnie na terenie całego kraju. Larwy żerują na różnych gatunkach roślin z rodziny kapustowatych takich jak: kapusta, brokuł, rzepak, gorczyca polna czy rzodkiew świrzepa. Gatunek ten w ciągu roku rozwija jedno pokolenie. Larwy zimują w roślinach rzepaku. W glebie pod koniec kwietnia do czerwca następuje przepoczwarczenie larw. Następuje wylot młodych chrząszczy, które po krótkim okresie żerowania zapadają w diapauzę aż do jesieni. Od września spotykamy chrząszcze na rzepaku ozimym, gdzie samice składają jaja w glebie na głębokość 1 – 2 cm. Młode larwy wchodzą na roślinę, wgryzają…
Ostatnio zmieniany 14 listopada 2018
Dotychczas wyznaczone były obszary szczególnie narażone na spływ azotu pochodzenia rolniczego (OSN) i na nich obowiązywały programy działań, które nie przyniosły oczekiwanej poprawy jakości wód. Dawne OSN i programy działań zastąpił tzn. „PROGRAM AZOTANOWY” tj.: Program działań mający na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu (Dz. U z 2018 r. poz.1339), który OBOWIĄZUJE JUŻ NA OBSZARZE CAŁEGO KRAJU OD 26 LIPCA 2018 ROKU. Wymagania programu azotanowego obecnie obejmują m.in. posiadanie: odpowiednich miejsc do przechowywania stałych i płynnych nawozów naturalnych, infrastruktury do składowania i przechowywania kiszonek, ewidencji zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem, planów…
Ostatnio zmieniany 06 listopada 2018
06 listopada 2018

Rodzaje sorpcji.

Napisane przez
Zdolności sorpcyjne gleb odgrywają bardzo ważną rolę w przyrodzie. Sorpcja gleby to zdolność pobierania substancji ( sorbatu) z cieczy lub powietrza przez glebę, która jest sorbentem. Znaczenie sorpcji to przede wszystkim regulacja obiegu składników       i ich ochrona przed wymywaniem. W zależności od sposobu zatrzymywania substancji przez glebę wyróżnia się 5 rodzajów sorpcji. Sorpcja mechaniczna - która polega na zatrzymaniu cząstek zawiesin w mniejszych od nich przestrzeniach glebowych. W tym przypadku gleba działa jak filtr, przepuszcza roztwór, a zatrzymuje zawarte w nim cząstki stałe. Sorpcja fizyczna – polega na zatrzymaniu na swojej powierzchni gazów, par oraz mikroorganizmów. Sorpcja ta…