Dawno, dawno temu w odległej galaktyce ……… A nie, to zupełnie inna historia :)  Ale też chcę opowiedzieć o pewnym dziedzictwie kulturowym, które zaistniało dawno temu w okolicach Skulska – obecnie cichego, spokojnego miasteczka, jakich wiele w Polsce. A nie zawsze taki był… Miejscowość stała się znana na cały kraj w pierwszej połowie XIX wieku, jako główny ośrodek produkcji obrazów religijnych w postaci drzeworytu, który służył do robienia odbitek tzw. rycin na papierze. Zanim na dobre zaistniała nazwa „ochweśnik” twórcy tych obrazów podróżowali po całym kraju a potem i za granicę sprzedając swoje dzieła, które cieszyły się dużym wzięciem. Handlujących…
Ostatnio zmieniany 20 stycznia 2016
Drugi rok działalności Lokalnej Grupy Dyskusyjnej, zainteresowanej zagadnieniami dotyczącymi ochrony roślin, w powiecie konińskim, na terenie gminy Rzgów, jak zwykle nie wyczerpał wszystkich interesujących Rolników tematów. Spotkania grupy odbyły się w dniach: 9 marca, 5 maja, 20 października i 16 listopada. Priorytetem była „Racjonalizacja ochrony chemicznej roślin uprawnych”, ale tematy spotkań podsuwali sami Rolnicy, zainteresowani aktualną sytuacją na rynku. Poruszone tematy w ciągu roku to: Integrowana ochrona roślin, ze szczególnym uwzględnieniem sposobów zwalczania chwastów w ozimych roślinach uprawnych (pszenżyto, pszenica). Pozostałości środków ochrony roślin w żywności. Metody integrowanej ochrony roślin: biologiczna, agrotechniczna, hodowlana oraz ekonomiczne progi szkodliwości agrofagów. Nowości dotyczące…
Ostatnio zmieniany 22 czerwca 2016
31 grudnia 2015

Bydło rasy mięsnej

Przygotowane przez
Rasy bydła typu użytkowego mięsnego można podzielić na: rasy wymagające intensywnego żywienia i dobrych warunków utrzymania, tj.: Limousine, Piemontese, Charolaise, oraz rasy nadające się do chowu ekstensywnego, czyli dobrze wykorzystujące pastwiska gorszej jakości, zużywające mniej paszy treściwej, które przez cały rok mogą być utrzymywane poza oborą (wystarczy im szopa czy szałas). W Polsce najczęściej prowadzi się chów półintensywny. Bydło mięsne z natury ma łagodny charakter i temperament i z reguły wcześnie dojrzewa. Charakterystyczne cechy to: duża głowa, krótka szyja, tułów w kształcie prostokąta, głębokość i szerokość klatki piersiowej jednakowa na całej długości, w kłębie szerokie i wyrównane. Wymię krów mięsnych…
Ostatnio zmieniany 04 stycznia 2016
W bieżącym roku 2015 odbyły się w Sompolnie, w powiecie konińskim, cztery spotkania Lokalnej Grupy Dyskusyjnej – sadownictwo „Produkcja owoców wysokiej jakości. Pierwsze spotkanie miało miejsce 9 marca w sali konferencyjnej Urzędu Miejskiego w Sompolnie. Omówiono zagadnienia związane z ochroną sadów przed chorobami w początkowym okresie wegetacji a w szczególności ochronę przed parchem jabłoni oraz uzupełnienie niedoboru składników pokarmowych z powodu osiągniętych rok wcześniej bardzo wysokich plonów w sadach. W trakcie przypomniano o zwalczaniu nasiennicy trześniówki w uprawach drzew pestkowych - czereśni i wiśni. Przeprowadzono również wykład na temat integrowanej ochrony roślin sadowniczych: które metody można wykorzystać przy zagrożeniu wystąpieniem…
Jak pasje, małe odkrycia i pomysłowość zwykłych kobiet wpływają na tradycję i kulturę regionu było tematem Jarmarku Kulturowego Bożonarodzeniowego, który odbył się 9 grudnia br. w siedzibie Klubu Seniora w Skulsku. Celem jarmarku było pokazanie jak kobiety wiejskie łączą aspiracje zawodowe ze zobowiązaniami wobec rodziny, przy okazji samorealizując się poprzez rozwijanie zdolności artystycznych. Ten artykuł powstał także po to, żeby uczcić i docenić wielkie zaangażowanie kobiet w życie publiczne i społeczne gminy a także aktywny udział w różnych kursach, szkoleniach, pokazach i wystawach organizowanych przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Wystawa prac lokalnych twórczyń oraz pokaz rękodzieła artystycznego odbyły się pod…
Ostatnio zmieniany 14 grudnia 2015
Turystyka to jedna z dziedzin gospodarki, której rozwój charakteryzuje się ciągłym wzrostem. Wybór kierunków działania i uzgadnianie wspólnych zamierzeń dotyczących rozwoju turystyki w gminie Ślesin nigdy dotąd nie miało takiego znaczenia jak obecnie. Do lat 70-tych XX wieku była to w 90 % gmina rolnicza, ale obecnie ten trend zmienia się dynamicznie. Małe gospodarstwa rolne zaczęły szukać alternatywnych źródeł dochodu widząc duże szanse w turystyce.    Widok na marinę (zdjęcie ze strony www.youtube.com) Gmina Ślesin położona we wschodniej części województwa wielkopolskiego na terenie powiatu konińskiego wyróżnia się bardzo atrakcyjnym położeniem pośród lasów sosnowych i otoczeniem pięknych jezior polodowcowych: Ślesińskiego, Mikorzyńskiego…
Ostatnio zmieniany 11 grudnia 2015
Większość plantatorów buraka cukrowego przeprowadza zbiór liści za pomocą samojezdnych kombajnów. W wielu przypadkach technologia zbioru sprawia, że liście są rozdrobnione i pozostawione na polu. Warto by było zatem znać ich wartość nawozową. Ilość uwalnianych składników pokarmowych z liści buraków może być różna. Zależy to od czynników pogodowych (temperatura, wilgotność), terminu zbioru, ale przede wszystkim od masy liści, jaka pozostaje na polu. Ilość tych składników jest jednak duża z uwagi na to, że uprawa buraka cukrowego charakteryzuje się wysoką biomasą zarówno plonu głównego jak i ubocznego. Stosunek plonu głównego do ubocznego dla buraka cukrowego wynosi ok. 1:0,7. Mineralizacja liści następuje…
Słoma to cenny nawóz organiczny wzbogacający glebę w składniki pokarmowe. Przyorane resztki pożniwne podlegają w glebie procesom mineralizacji i humifikacji, w wyniku czego udostępniane są z nich składniki pokarmowe oraz tworzona jest próchnica glebowa. Prawidłowy przebieg uwalniania składników pokarmowych oraz tworzenia humusu, czyli próchnicy, zależny od wielu czynników środowiskowych oraz technologicznych, min. od prawidłowego postępowania po zbiorze plonu głównego. Słoma stanowi cenne źródło składników pokarmowych dla upraw następczych, ale również materii organicznej. Ma to szczególne znaczenie dla gospodarstw, w których nie jest prowadzona produkcja zwierzęca, czyli nie ma nawozów naturalnych tj. obornik, gnojowica, gnojówka. Właśnie w tych gospodarstwach powinno być…
Ostatnio zmieniany 03 sierpnia 2016
Prawidłowe pobranie i wykonanie analizy glebowej jest bardzo ważne i stosunkowo niedrogie. Najbardziej odpowiednim terminem na pobranie prób jest: okres jesieni po zbiorach, kiedy gleba jest wyczerpana ze składników pokarmowych oraz okres wczesnej wiosny tuż przed zastosowaniem nawożenia mineralnego. Pobieranie prób z pól po zastosowaniu nawożenia mineralnego czy też obornika nie ma sensu, ponieważ nie otrzymamy wiarygodnego pomiaru zasobności gleby. Aby otrzymać prawidłowe wyniki należy właściwe i w odpowiednim terminie pobrać próbki glebowe. Oto kilka wskazówek jak to zrobić: Sporządzić szkic pól przeznaczonych do pobierana próbek (można wykorzystać kopie map, które wysyła ARiMR razem z wnioskiem), ważna jest dobra znajomość…
Ostatnio zmieniany 03 grudnia 2015