Charakterystyczną cechą rolnictwa ekologicznego jest wzajemne powiązanie; gleba - roślina – zwierzę i jest prowadzone w cyklu zamkniętym. Jest to taki system gospodarowania, w którym nie stosuje się w uprawie roślin syntetycznych nawozów, pestycydów, regulatorów wzrostu, a w produkcji zwierzęcej syntetycznych dodatków paszowych. W rolnictwie ekologicznym nie uprawia się roślin genetycznie modyfikowanych oraz nie stasuje się pasz z roślin genetycznie modyfikowanych (GMO). Dąży się, aby gospodarstwo było samowystarczalne, a cele ekologiczne były nadrzędne nad ekonomicznymi. Status gospodarstwa ekologicznego i produkty tam wytwarzane muszą posiadać certyfikat zgodny z Ustawą o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. z 2009 r. Nr 116, poz975) i…
W dniach 4-5.06.2013. odbyła się w Państwowym Instytucie Weterynarii PIB w Puławach kolejna, już XVIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa dotycząca produkcji i ochrony zdrowia świń pt. ” Zdrowe świnie = konkurencyjna produkcja”. Największym echem odbił się temat zapaści polskiej hodowli świń i produkcji żywca wieprzowego. ”Od wielu lat nasze Państwo nie ma wizji rozwoju sektora trzody chlewnej” – powiedział prof. Zygmunt Pejsak. Prof. mówił nawet mocniej – „nikt nie miał i nikt nie ma takiej wizji, nie chcę powiedzieć, że nikogo to nie interesuje, ale nie ma wizji. Zawsze swoim wykładem kończyłem konferencję, jednak tym razem postanowiłem przedstawić go na jej…
17 kwietnia 2013
Strategia odbudowy i rozwoji produkcji trzody chlewnej w Polsce do 2030 roku
Przygotowane przez Michał Bartz
Nareszcie doczekaliśmy się profesjonalnego opracowania dotyczącego rynku wieprzowiny w Polsce. Opracowanie powstało z inicjatywy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS" przy współudziale Konsorcjum, w ramach zadania finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. W skład Konsorcjum, obok „POLSUS”, weszły następujące organizacje branżowe: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Krajowa Rada Izb Rolniczych, Związek Polskie Mięso, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Powyższe organizacje rekomendowały swoich ekspertów do pracy nad projektem, co zapewniło pełny obiektywizm i szerokie spojrzenie na branżę. Przy projekcie, oprócz „POLSUS” jako lidera konsorcjum, współpracowali przedstawiciele m.in. Instytutu Zootechniki, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (dawny IPMiT), Banku…
Osiągnięcie dobrych wyników produkcyjnych w produkcji trzody chlewnej zależy w dużej mierze od prawidłowego żywienia, a więc od pokrycia zapotrzebowania zwierząt na energię, białko, witaminy i związki mineralne. Czynnikiem, który w naszych warunkach najczęściej ogranicza wydajność zwierząt jest niedobór białka lub poszczególnych aminokwasów w paszach. W ogólnym bilansie surowców paszowych wytwarzanych w Polsce występuje znaczny niedobór komponentów białkowych, który jeszcze bardziej pogłębił się po wprowadzeniu w 2005 roku zakazu stosowania mączek zwierzęcych produkowanych ze zwierząt stałocieplnych. Głównymi wysokobiałkowymi surowcami paszowym w mieszankach paszowych są obecnie: śruta poekstrakcyjna sojowa i rzepakowa, niewielkie ilości śruty arachidowej, palmowej. Problemem są jednak bardzo wysokie…
18 lipca 2012
Enzymy i zakwaszacze stanowią niewielki komponent mieszanki pasz, jak je zastosować?
Napisane przez Jan Sarnowski
Zachodzi pytanie w jaki sposób dodać enzymy do paszy sporządzanej we własnym zakresie? Enzymy jako dodatki paszowe są specjalnie rozcieńczane, które mogą być dodawane w ilości 2 – 2,5 kg na tonę paszy. To rozcieńczenie ma ułatwić prawidłowe wymieszanie enzymów z pozostałymi składnikami paszy. W pierwszej kolejności sporządzamy tzw. przedmieszkę, polega to na tym, że zaplanowane 2 kg enzymu mieszamy w małym pojemniku z innym komponentem np. ze śrutą zbożową, aby rozcieńczyć enzymy. Następnie do napełnionego mieszalnika w ilości 1/3 do 1/2 jako bazy dodajemy enzymy w postaci przdmieszki. W dalszej kolejności dodajemy pozostałe składniki paszy pełnoporcjowej. Podobnie postępujemy z…
Enzymy są to w większości białka, które działają jak katalizatory przyspieszające przebieg reakcji chemicznej w organizmie. Działanie enzymów paszowych w procesie trawienia polega na hydrolizie czyli rozkładowi związków złożonych na związki proste. Np. Skrobia jest hydrolizowana ( rozkładana) do glukozy, białko do aminokwasów, tłuszcz do kwasów tłuszczowych. Musimy sobie uświadomić, że organizm zwierzęcia odżywia się związkami prostymi. Tylko w takiej formie związki mogą przenikać przez ściany jelita. W następnej kolejności krwią są transportowane do wszystkich komórek organizmu. Enzymy poprawiają strawność i jakość paszy. Dzięki działaniom enzymów paszowych, pasza jest w większym stopniu rozłożona do związków prostych. A tym samym jest…
Rośliny strączkowe uprawiane w naszym klimacie na nasiona z przeznaczeniem na paszę dla świń to przede wszystkim groch siewny, peluszka, bobik oraz słodkie łubiny (biały, żółty, wąskolistny). Nasiona roślin strączkowych, jako pasza mają wiele cech wspólnych: stosunkowo dużą zawartość białka ogólnego, podobny skład aminokwasowy (wysoka zawartość lizyny i niska metioniny), obecność substancji tzw. antyżywieniowych pogarszających wykorzystanie składników pokarmowych. Jednak między składem i wartością pokarmową poszczególnych gatunków istnieją znaczne różnice (Tab.2,3.). Tab.2.Zawartość wybranych składników pokarmowych w nasionach roślin strączkowych Zawartość w suchej masie (%) Gatunek Bobik Groch Łubin biały Łubin żółty Łubin wąskolistny Białko ogólne 30,4 23.8 33,6 44,3…