W okresie lata i jesieni nasze ogrody są pełne warzyw i owoców. Wtedy również w handlu, na targowiskach są one w bardziej dostępnych cenach, co zachęca nas do obfitego spożywania w każdym posiłku. Warzywa i owoce to cenne witaminy, sole mineralne, błonnik dla naszego organizmu, ale też cenne antyoksydanty. Potrzebna jest szeroka edukacja społeczeństwa polskiego, aby antyoksydanty lub/i przeciwutleniacze były kojarzone z czymś pozytywnym dla zdrowia, czymś co skutecznie ułatwia walkę z wieloma chorobami i ich następstwami oraz przede wszystkim z tym, co można traktować jako skuteczną profilaktykę wielu dolegliwości. Antyoksydanty, inaczej nazywane przeciwutleniaczami, to związki usuwające z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. Spowalniają procesy starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Do…
Producenci domowej chemii usilnie próbują nas przekonać, że do posprzątania domu, wyeliminowania nieprzyjemnych zapachów i wypolerowania srebra potrzebujemy 20 naładowanych chemią produktów. Ale, trzeba pamiętać, że kupując laboratoryjnie wyprodukowany ‘świeży’ zapach, czy lśniące krany nie tylko napychamy portfele międzynarodowych korporacji, ale też zanieczyszczamy środowisko naturalne i narażamy swoje zdrowie na niebezpieczeństwo. A tak na prawdę, lśniący czystością dom, świeże pranie, a nawet i ulgę od ugryzienia komarów możemy osiągnąć jednym produktem, do tego dobrze nam znanym i już obecnym w naszych domach, czyli sodą oczyszczoną. Soda oczyszczona jest NIE toksyczna, czyli w pełni bezpieczna dla zdrowia i środowiska. Używamy ją…
05 grudnia 2013

Co zawierają gotowe dania w słoikach?

Przygotowane przez
Guma ksantanowa, guanylan disodowy, difosforan trisodowy – to nie frakcje ropy naftowej, ale składniki apetycznych dań w słoikach. Producenci obiadowych "gotowców" czerpią pełnymi garściami z tablicy Mendelejewa. Postanowiliśmy się przyglądnąć, czym konkretnie doprawiają swój jadłospis. Potrawy w słoikach mogą wzbudzać zaufanie. Przypominają dania znane z domowej kuchni i prezentują się bardziej zachęcająco niż gulasz z puszki czy zupka w proszku. Bywają nawet miłe w kontakcie z podniebieniem. Niestety nie tylko za sprawą receptury kulinarnej, ale również chemicznej. – Produkty wysokoprzetworzone, w rodzaju pulpetów w sosie czy sproszkowanych zup, nie obejdą się bez wzmaczniaczy smaku. Tego typu potrawy na skutek procesu…
10 czerwca 2013

Czy sól szkodzi zdrowiu?

Przygotowane przez
Niedawno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleciła zmniejszenie spożycia soli do 5 g na dobę. Polacy uwielbiają sól. Zdaniem WHO przodujemy w jej spożyciu w Europie. Potwierdzają to eksperci z Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego- spożywamy jej aż 3 razy więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia czyli ok. 15 g na dobę! Czym to grozi? Sól zatrzymuje wodę w organizmie, przez to tętnice stają się zbyt "pełne" i zaczyna rosnąć ciśnienie. Wiadomo już, że znaczne zmniejszenie codziennej porcji sodu redukuje ciśnienie tętnicze (skurczowe o 5 - 7 mm Hg, a rozkurczowe o 3 - 5 mm Hg), ryzyko zachorowania na choroby sercowo- naczyniowe…
20 maja 2013

Dobre rady na czas upałów

Przygotowane przez
Latem dostępne są prawie wszystkie zapachy i smaki. Pachnie powietrze, pachną wspaniałe owoce i warzywa.  Przygotowując posiłki,  możemy  rozwinąć swoją kreatywność, a także zaprosić do twórczych doświadczeń dzieci, wszystkich członków rodziny, a nawet znajomych przy okazji różnych letnich spotkań. Istotny jest fakt, że letnie posiłki są niezwykle kolorowe, więc i zachęcające do jedzenia. Odpowiednio dobrane i przygotowane produkty zapewnią zarówno przyjemne wrażenia smakowe, jak i dużo siły i energii. Zdrowa dieta na lato powinna być lekka (żeby w upalne dni dodatkowo nie obciążać organizmu), a z drugiej strony ma za zadanie chłodzić ciało. Zatem łączymy w jednym posiłku warzywa z…
10 stycznia 2013

Wszystko o kawie

Przygotowane przez
Każdego dnia na świecie wypijanych jest około 1,5 miliarda filiżanek kawy. Napój ten jest niewątpliwie bardzo popularny, ale czy zdrowy?  Naukowcy informują, że umiarkowane spożycie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia niewydolności serca nawet o 11 procent. W Polsce statystycznie wypijamy blisko dwie filiżanki kawy dziennie, które coraz częściej - także w domu - przyrządzamy w ekspresach do kawy. Codzienne picie czterech filiżanek kawy zapobiega zmianom chorobowym prowadzącym do niewydolności serca. Zawarte w kawie aktywne składniki, m.in. antyoksydanty, mają dobroczynny wpływ na zmniejszenie ryzyka cukrzycy. To w konsekwencji może tłumaczyć mniejsze szanse wystąpienia niedoczynności serca. W Polsce kawa jest jednym z czterech…
Już w dawnych czasach na Bliskim Wschodzie Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie, znali i szczególnie cenili sobie jedno wysokowartościowe zboże - orkisz, jako pokarm dający zdrowie, siłę, sprawność fizyczna, a nawet inteligencję. Ze względu na swoje wszechstronne właściwości wychwalany był przez średniowieczną, niemiecką mistyczkę, Hildegardę z Bingen, która przypisywała mu działanie krwiotwórcze, budujące mięśnie i rozweselające. Zalecała, aby spożywać go w każdym posiłku. Według niemieckich lekarzy systematyczne spożywanie produktów orkiszowych regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. Daje na długo uczucie sytości, jak również dobre samopoczucie. Orkisz wzmacnia ciało, jest pomocny m.in. w stanach zmęczenia, zmniejszenia wydolności organizmu, nawracających zakażeniach,…
Orkisz to najłaskawsze ze zbóż. Jest ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych. Kto je spożywa, będzie miał prawidłowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość serca. W jakiejkolwiek postaci człowiek będzie jadł, czy to w chlebie, czy też w innych potrawach, stanie się dobry i łagodny. A gdy ktoś jest chory, że przez swą chorobę nie może jeść, niech weźmie ziarna orkiszu i ugotuje je w wodzie, dodając tłuszczu i żółtka tak, aby lepiej smakowało. Podane choremu do zjedzenia, wyleczy go wewnętrznie. Orkisz powinien stanowić podstawę każdego posiłku. Najlepiej spożywać orkisz pod postacią makaronu, płatków (zamiast płatków owsianych), jako…
15 grudnia 2011

Dobre rady

Napisane przez
Dobre rady 1. Jadaj regularnie i nie zapominaj o śniadaniu Twój organizm nie będzie "robił zapasów" w postaci tłuszczu. • Zjedzenie śniadania zapobiegnie spadkom poziomu cukru we krwi, dzięki czemu unikniesz ataków głodu. • Jedz co 3-4 godziny, wtedy twoja przemiana materii będzie działała prawidłowo, a posiłek zostanie od razu strawiony, zamiast odłożyć się jako kolejna fałdka. 2. Nie jedz zbyt dużo produktów białkowych Nadmiar białka powoduje utratę wapnia z organizmu. • Dzienne zapotrzebowanie na białko pokrywają np.: 2 szklanki mleka, kefiru lub jogurtu, pół jaja i 10-12 dag mięsa i wędliny. • Gdy stosujesz dietę wysokobiałkową, musisz uzupełnić ją…