21 stycznia 2016

Dopłaty do materiału siewnego

Przygotowane przez
Dopłat z tytułu zużytego do siewu lub sadzenia materiału siewnego kategorii elitarny lub kwalifikowany udziela się w ramach pomocy de minimis w rolnictwie. Pomoc de minimis dla producenta rolnego nie może przekroczyć w okresie 3 lat podatkowych (obrotowych) 15 000 EURO . Wnioski o przyznanie dopłaty do materiału siewnego powinny być złożone w terminie od dnia 15 stycznia do dnia 25 czerwca 2016 r. Termin na składanie wniosków nie podlega przywróceniu. Dopłatami objęte są : zboża, rośliny strączkowe ,ziemniaki Minimalne ilości wysiewu na 1ha powierzchni gruntów rolnych umieszczone są w załączniku do zarządzenia nr 11/2016/Z Prezesa ARR z dnia 13…
Ostatnio zmieniany 06 lipca 2016
Na terenie gm. Miłosław już od kilku lat odbywają się spotkania Lokalnej Grupy Dyskusyjnej . Poświęcone są one jak corocznie tematyce Integrowanej Ochronie Roślin Rolniczych. Produkcja żywności wysokiej jakości z zachowaniem bezpieczeństwa produkcji roślinnej – główne przesłanki nowej ustawy o ochronie roślin z 2013 roku i wymogi prawne obowiązujące już drugi rok , tj. od 1 stycznia 2014 roku są omawiane na każdym ze spotkań . Niektóre z nich budzą ciągle kontrowersje i przy okazji spotkań jest możliwość przedyskutowania problemów , na które napotykają wszyscy stosujący środki ochrony roślin w uprawach rolniczych i sadowniczych. Rolnicy dzielą się swoimi przemyśleniami i…
Ostatnio zmieniany 23 grudnia 2015
Na temat herbat wiele się pisze i mówi dobrze i mniej dobrze i wszyscy mają rację jak z każdą używką nie należy nią przesadzić. Udowodniono naukowo że herbata ma pozytywny wpływ na układ krążenia ze względu na zawarte w niej katechiny związki spełniające rolę przeciwutleniaczy ,a również wpływa na układ pokarmowy poprzez sprawniejsze trawienie pokarmów. Herbata pochodzi z Chin ,największymi potentatami w produkcji herbaty są Chiny i Indie, ale uprawiana jest też w innych krajach azjatyckich i w Afryce. Do Europy Zachodniej przybyła w XVII wieku wraz z rozwojem handlu z Chinami a do Polski dotarła jako zioło lecznicze z…
Ostatnio zmieniany 22 grudnia 2015
Przytulne gospodarstwo u Państwa Wożniaków w sąsiedztwie Żerkowsko-Czeszewskiego Parku Krajobrazowego oferuje wypoczynek w ciszy i spokoju. Gospodarstwo Agroturystyczne u Leny, Czeszewo, Leśna 65 oferuje pokoje wyposażone w wygodne łóżka, stoliki, łazienkę , posiadające sprzyjający wypoczynkowi wystrój. Gospodarze proponują smaczne wyżywienie oraz organizacją wszelkiego typu imprezy okolicznościowe- grillowanie , spływ kajakiem , przejażdżki rowerowe. W pobliżu gospodarstwa znajdują się lasy zasobne w jagody i grzyby oraz wiele atrakcji turystycznych. Turyści, którzy tu przyjadą, mogą zwiedzić wiele ciekawych miejsc związanych z historią i przyrodą. W samym Czeszewie znajduje się zabytkowy drewniany kościół i gospoda zwana „Oberżą". W okolicach Czeszewa wytyczonych jest wiele…
Ostatnio zmieniany 21 grudnia 2015
Rzepak uprawiany jest na obszarze zachodniej, północnej i południowo-zachodniej Polski. Pochodzenie rzepaku to kontynent azjatycki, a w naszym kraju pojawił się w XVI wieku, ale od 1811 roku istnieją na jego temat dane statystyczne .Przed II wojną światową miał mniejsze znaczenie w tamtym okresie notowano większe spożycie oleju lnianego. Dopiero po wojnie produkcja rzepaku i oleju wzrosła ale rozwój uprawy to lata 70-te XX wieku. Liderem produkcji w tamtych czasach była Kanada gdzie w wyniku prac genetycznych wyprodukowano szlachetne odmiany rzepaku. W Polsce od 1990 roku uprawia się odmiany rzepaku podwójnie ulepszone. Oprócz odmian populacyjnych są także uprawiane formy mieszańcowe…
Ostatnio zmieniany 21 grudnia 2015
10 grudnia 2015

Ekologiczna soda

Przygotowane przez
SODA- nazwa zwyczajowa szeregu substancji chemicznych , których głównym składnikiem jest węglan sodu (Na2CO3 ), wodorowęglan sodu (NaHCO3 ) lub wodorotlenek sodu (NaOH ). Znana jest też pod popularną nazwą : soda oczyszczona, amoniakalna, kaustyczna, żrąca, proszek do pieczenia, a także mniej znane określenia to soda rodzima, śnieżna, krystaliczna, lekka, czy ciężka. Ma wiele zastosowań. Jest wykorzystywana jako surowiec w przemyśle hutniczym, szklarskim, spożywczym, farmaceutycznym, w laboratoriach jako odczynnik chemiczny itd. W naszym codziennym życiu jest również bardzo przydatna, choć nie zawsze doceniana. Jako środek o wielu możliwościach znana była od wielu pokoleń. Nasze babcie używały jej bardzo często. W…
Ostatnio zmieniany 10 grudnia 2015
Rada Ministrów, na posiedzeniu w dniu 01.12.2015 r. zdecydowała o zwiększeniu stawki zwrotu w 2016 r. producentom rolnym podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego z 0,95 zł/l do 1,00 zł/l. Podwyższenie stawki umożliwi zwrot w 2016 roku producentom rolnym 86,00 zł na każdy hektar użytków rolnych. Nie ulegają zmianie terminy składania wniosków: - od 1 lutego 2016 r. do 2 marca 2016 r. producenci rolni powinni złożyć odpowiedni wniosek do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta, w zależności od miejsca położenia gruntów rolnych wraz z fakturami VAT (lub ich kopiami) stanowiącymi dowód zakupu oleju napędowego w okresie od 1 sierpnia…
Znaczny rozwój fotowoltaiki, jaki obserwujemy w ostatnim dziesięcioleciu, związany jest z udoskonaleniem technologii oraz znaczącym spadkiem kosztów baterii słonecznych i falowników. Dzięki temu systemy fotowoltaiczne stały się ogólnodostępne, a ich opłacalność nieustannie wzrasta. Ogniwa słoneczne, połączone szeregowo lub równolegle, tworzą moduł fotowoltaiczny (PV). W typowych zastosowaniach do zasilania budynków mieszkalnych lub współpracy z siecią energetyczną system fotowoltaiczny składa się z jednego lub większej liczby takich modułów fotowoltaicznych połączonych szeregowo i tworzących łańcuch w celu zwiększenia sumarycznego napięcia. Wiele osób decydując się na instalację odnawialnego źródła energii, ma na uwadze tylko koszty zakupu i montażu nie myśli natomiast o kosztach eksploatacji…
Ostatnio zmieniany 08 grudnia 2015
Podstawą naszego zdrowia jest dobrze zbilansowana dieta. Dzięki niej zachowamy na długo zdrowie, młodość, dobre samopoczucie. Niewłaściwe zaś odżywianie może po latach przyczynić się do rozwoju choroby. Umiejętne łączenie jedzenia i dodawanie określonych przypraw nie jest jedynie kwestią smaku. Wiadomo, że nawet najzdrowsze produkty, połączone w nieodpowiedni sposób mogą okazać się bezwartościowe, a nawet zaszkodzić. Poniżej podaję kilka przykładów, jakich produktów nie powinno się łączyć, by nie tracić cennych właściwości każdego z nich. 1.Herbata z cytryną Często podając herbatę dodajemy do niej cytrynę, czy słusznie? Badania naukowe wykazały, że znajdujący się w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z…
Ostatnio zmieniany 24 listopada 2015