Trudna sytuacja pogodowa obniży przychody gospodarstw. Nie będzie to jedyny czynnik zmniejszający dochody. Kary za przekroczenie limitu mlecznego, przy niedoborach pasz objętościowych zachwieje niektórymi gospodarstwami o mlecznym profilu produkcji. Nawet najlepszemu doradcy nie uda się złagodzić tej sytuacji bez zaleceń ograniczenia ilości utrzymywanych zwierząt i produkcji. Manewrowanie między zyskiem i stratą wydaje się być już codziennością w naszych gospodarstwach. Rolnicy z gminy Damasławek w swoich deklaracjach odnośnie zazieleninia (dotyczy gospodarstw powyżej 15 ha) najczęściej deklarowali międzyplon ścierniskowy, w następnej kolejności rośliny bobowate i poplony ozime. Poplony ścierniskowe, których termin siewu upłynął 20 sierpnia były przyczyną wielu telefonów odnośnie sensu wysiewu…
W ostatnich latach coraz bardziej popularna staje się uprawa współrzędna roślin okrywowych z warzywami. Spełniają one wtedy rolę tzw. żywych ściółek. Rośliny wykorzystywane jako wsiewki powinny charakteryzować się: - małą konkurencyjnością w stosunku do warzyw, - krótkim okresem wschodów, zdolnością szybkiego i dokładnego okrywania powierzchni gleby oraz niskim wzrostem, - przy jednoczesnym niewielkim zapotrzebowaniu na wodę, składniki pokarmowe, - dobrze znoszące zacienienie. Najbardziej przydatnymi do tego celu są: koniczyna biała, wyka ozima i życica trwała. Koniczynę białą i życicę trwałą wysiewa się w ilości 5g/m2 nasion, natomiast norma wysiewu dla wyki ozimej wynosi 10g/m2 . Nasiona roślin przeznaczonych na żywe…
W bieżącym roku w gminie Mieścisko został przeprowadzony ciekawy projekt polegający na upowszechnieniu przyzagrodowej hodowli gęsi. Realizacje tego projektu odbyła się z inicjatywy wójta gminy Mieścisko Pana Andrzej Banaszyńskiego przy wsparciu finansowym Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie „Doliny Wełny”, działającej na terenie powiatu wągrowieckiego. Główny cel tego projektu to zachęcenie mieszkańców gminy do przyzagrodowego chowu gęsi, która ma bardzo dobre i zdrowe mięso. Posiada duże walory smakowe a tłuszcz z gęsi chowanych w warunkach ekologicznych zawiera cenne jedno- i wielonasycone kwasy tłuszczowe. Poprzez realizacje tego projektu chciano również przypomnieć o starym zwyczaju, który miał miejsce w Mieścisku a mianowicie w przeddzień…
W połowie listopada bieżącego roku nastał trudny okres dla hodowców trzody chlewnej w gminie Skoki. Cena skupu tuczników obniżyła się do poziomu netto 3,20 zł/kg wagi żywej. Cena skupu wybrakowanych macior obecnie nieco ponad 2 zł/kg. Wszystko to stawia pod znakiem zapytania dalsze perspektywy produkcji tuczników. Wielu rolników pyta jakie będą w najbliższym okresie ceny skupu ? Czy jeszcze będą niższe czy teraz już zaczną wzrastać ? Od tego uzależniają dalszy rozwój chowu trzody chlewnej. Jest to również trudny okres dla doradztwa rolniczego – bo co możemy pomyślnego przekazać rolnikom ? Trudno jest przekonywać rolnika, że taki poziom cen skupu…
18 listopada 2015
GOŁANIECKIE KULINARNE DZIEDZICTWO - PRODUKT REGIONALNY - 2015r.
Przygotowane przez Lidia Rybińska
29 sierpnia 2015 r. odbył się konkurs „Nasze gołanieckie kulinarne dziedzictwo – produkt regionalny – 2015”. Do konkursu przystąpiło 25 Kół Gospodyń Wiejskich gminy Gołańcz. Panie przygotowały 125 blach różnego rodzaju słodkości, które na dożynkach gminnych w Gołańczy były prezentowane i zachwycały podniebienia nawet najbardziej wybrednych odbiorców. Cele konkursu to: promowanie regionalnej żywności, wskazanie możliwości i inspirowanie na rzecz rozwoju jej produkcji i sprzedaży, oddziaływanie kulturowe i gospodarcze na mieszkańców gminy, popularyzacja nowoczesnych rozwiązań z zakresu tradycyjnych technologii, unikatowych surowców, wyjątkowego smaku, pobudzanie aktywności społecznej poprzez integrację mieszkańców obszarów wiejskich, wyłonienie regionalnego produktu. Komisja oceniająca została wybrana w drodze…
18 listopada 2015
Dożynki gminne – konkurs na „Najpiękniejszy wieniec dożynkowy”2015 r
Przygotowane przez Lidia Rybińska
W dniu 30.08.2015r. odbyły się gminne dożynki w Gołańczy. Jednym z punktów programu był konkurs na „Najpiękniejszy wieniec dożynkowy”. W skład komisji weszły przewodniczące KGW wybrane w drodze losowania w dniu 14.07.2015r. na posiedzeniu Gminnej Rady Kobiet. Przewodniczącą komisji została Wanda Berka, a członkowie to: Bojarczuk Maria, Paradowska Wioletta, Chojnacka Renata, Wleczyk Maria . Obsługa techniczna konkursu to: Rybińska Lidia, Kabacińska Anna, Gawłowski Michał. W swojej pracy komisja przyjęła następujące kryteria oceny: - wkład włożonej pracy w wytwór wieńca - nawiązanie do tradycji - ogólny wyraz artystyczny Po niezwykle trudnej ocenie wieńców komisja przyznała:…
18 listopada 2015
Konkurs wojewódzki „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Przygotowane przez Lidia Rybińska
W dniu 13.08.2015 r. w Poznaniu na dziedzińcu Muzeum Archeologicznego przy Starym Rynku odbył się konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Wydarzenie odbyło się pod patronatem honorowym Marka Woźniaka, Marszałka Województwa Wielkopolskiego. Ideą konkursu była identyfikacja produktów regionalnych, promocja regionalnej żywności oraz zachęcenie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Organizatorami konkursu na szczeblu centralnym była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP, a w regionach samorządy województw wraz z ośrodkami doradztwa rolniczego. Nagrody ufundował Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego. W konkursie oceniane były IV kategorie podstawowe oraz podkategorie: - produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego: produkty…
16 listopada 2015
Szkolenie informacyjne na temat wdrażania działań PROW 2014-2020
Przygotowane przez Dorota Antczak
W środę dnia 14 października 2015 roku w Sali widowiskowej w Łeknie, ul. Polna7 na terenie gminy Wągrowiec odbyło spotkanie z rolnikami poświęcone tematyce wdrażania działań PROW 2014 - 2020. Spotkanie otworzył oraz powitał wszystkich zgromadzonych gości oraz rolników przewodniczący Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Wągrowcu pan Bogdan Fleming. Po przywitaniu wszystkich, głos zabrał Dyrektor Wielkopolskiego oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Pan Piotr Łykowski, który przedstawił realizację działań w ramach PROW 2007-2013 oraz propozycję finansową na lata 2014 -2020. Następnie kierownik Zespołu Doradczego w Wągrowcu Pani Dorota Antczak przedstawiła wykład na temat „Rola publicznego doradztwa rolniczego w…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-r-z/zespol-doradczy-w-wagrowieckim/wiadomosci-z-powiatu?start=72#sigProId9416bdebcf
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-r-z/zespol-doradczy-w-wagrowieckim/wiadomosci-z-powiatu?start=72#sigProId9416bdebcf
29 października 2015
Demonstracja – Prośrodowiskowe technologie w gospodarstwie rolnym – zastosowanie pożytecznych mikroorganizmów w produkcji zwierzęcej.
Przygotowane przez Beata Mączyńska
Demonstracja została przeprowadzona u Pawła Krawieckiego zam. Rąbczyn gm. Wągrowiec i miała na celu uszlachetnienie obornika w pryzmie z zastosowaniem preparatu pro biotycznego ProBio EmówTM. Zastosowanie preparatu miało za zadanie zmniejszyć uciążliwości nawozu wobec środowiska naturalnego i podnieść jakość nawozu organicznego. Preparat zastosowany do przeprowadzenia demonstracji ProBio EmyTM wytwarzany jest w naturalnym procesie fermentacji na bazie Kultur Matecznych i zwiera bardzo szerokie spektrum pożytecznych probiotycznych mikroorganizmów – bakterie kwasu mlekowego, bakterie fotosyntezujące, grzyby fermentujące, promieniowce, drożdże. ProBio EmyTM zastosowane w demonstracji zawierają zwiększoną ilość szczepów bakterii fotosyntezujących, dzięki czemu są szczególnie skuteczne w kompostowaniu materii organicznej tj. obornika, resztek kuchennych…