26 listopada 2013
INTEGROWANA METODA OGRANICZANIA SZKODNIKÓW W UPRAWIE PSZENICY
Przygotowane przez Magdalena Sowizdrzał
INTEGROWANA METODA OGRANICZANIA SZKODNIKÓW W UPRAWIE PSZENICY Integrowana ochrona pszenicy przed szkodnikami polega na wykorzystaniu wszelkich dostępnych metod zwalczania, aby do minimum ograniczyć stosowanie środków ochrony roślin. Integrowana ochrona zakłada wykorzystanie w pierwszej kolejności metod niechemicznych, takich jak: metody agrotechniczne, biologiczne, mechaniczne czy hodowlane, a dopiero gdy istnieje zagrożenie plonu pszenicy stosuje się selektywne insektycydy. Stosowanie metody integrowanej ochrony wymaga od producenta rolnego : określenia na danej plantacji najważniejszych szkodników pszenicy, wiedzy na temat biologii i ekologii szkodników oraz ekonomicznych progów ich zwalczania, określenia progów zwalczania najważniejszych szkodników, w zależności od warunków środowiskowych,…
ŚWIEŻE ZIOŁA ZIMĄ Aby przedłużyć okres użytkowania ziół jesienią i zimą warto pomyśleć o przeniesieniu ich uprawy do domu. Domowy ogródek ziołowy jest źródłem świeżych , aromatycznych przypraw. Potrawy z dodatkiem ziół, a zwłaszcza świeżych są najsmaczniejsze. Ziołowe mini ogródki nadają wnętrzom specyficzny charakter - odświeżają powietrze, przepełniając je przyjemnym zapachem, wpływającym korzystnie na nasze samopoczucie. Posadzone w ładnych pojemnikach są ozdobą kuchni. W warunkach domowych można uprawiać wiele gatunków ziół, a ich wybór zależy od naszych upodobań. Gatunki wieloletnie, takie jak melisa ,mięta, estragon, oregano, lubczyk, rozmaryn, szałwia, szczypiorek czy tymianek do uprawy w domu można pozyskać z…
Odsadzanie prosiąt, jak i kiedy ? Okres odsadzania prosiąt jest kluczowym elementem dla dalszego powodzenia tuczu świń. W efekcie ciągłego doskonalenia użytkowości rozpłodowej loch należących do ras oraz linii matecznych w wielu chlewniach uzyskuje się średnio 12-13 żywo urodzonych prosiąt w miocie. W krajach, w których uzyskano znaczny postęp w wielkości miotów u loch obserwuje się niekorzystne zjawisko zmniejszenia masy urodzeniowej prosiąt, co nie pozostaje bez wpływu na ich przeżywalność oraz masę ciała przy odsadzeniu. Najczęściej w miotach o liczebności ponad 14 prosiąt średnia masą ciała przy urodzeniu jest o 200 g niższa, aniżeli w miotach o liczebności 10-11 prosiąt.…
09 października 2013
ZWYCZAJ KISZENIA KAPUSTY W GMINIE GRABÓW NAD PROSNĄ
Przygotowane przez Magdalena Sowizdrzał
ZWYCZAJ KISZENIA KAPUSTY W GMINIE GRABÓW NAD PROSNĄ Dnia 04 października 2013 roku w Domu Strażaka w Chlewie odbyło się spotkanie ukazujące obyczaj kiszenia kapusty w ramach projektu ,, Jak to drzewiej bywało , gdy się blisko Prosny pod strzechą mieszkało.” Organizatorem tego spotkania było Stowarzyszenie Kulturalno – Edukacyjne ,, Stacja Bukownica” wspieranego przez Miasto i Gminę Grabów nad Prosną. Kiszona kapusta to nie tylko popularny przysmak, ale i cenne źródło witamin.Tym bardziej warto zrobić ją samemu by uniknąć kapusty zakwaszanej octem, która pozbawiona jest wartościowych składników odżywczych. Najlepiej do kiszenia nadają się kapusty późnych odmian. Kapusta powinna być…
WYSTAWA AGRO – SHOW 2013 BEDNARY Zespół Doradczy w powiecie ostrzeszowskim w dniu 21.09.2013 roku zorganizował wyjazd studyjny dla 43 rolników i 7 doradców na XV Międzynarodową Wystawę Rolniczą Agro –Show w Bednarach w gminie Pobiedziska. Łączna powierzchnia wystawy to 145 tys. m2 na której zaprezentowało się 740 wystawców. AGRO SHOW to jedna z największych Wystaw w Europie. Impreza organizowana jest od 1999 roku. Początkowo była Wystawą maszyn i urządzeń rolniczych. Obecnie do wystawców z branży techniki rolniczej dołączyli producenci nawozów, nasion, środków ochrony roślin oraz innych branż związanych z rolnictwem, dzięki czemu…
ZIOŁA PRZYPRAWOWE „Nie byłoby środków ponad zioła droższych, gdyby nie były takie pospolite” żalił się pod koniec XVI wieku Marcin z Urzędowa. Polska kuchnia ma ogromną i stara tradycje kulinarnego zastosowania ziół. W najstarszych polskich książkach kucharskich mnóstwo jest przepisów potraw, szczególnie mięsnych z dodatkiem : szałwii, majeranku, macierzanki, estragonu, tymianku czy trybuli. Sądzę, że i dzisiaj warto uprawiać, zbierać, suszyć i używać w kuchni jak najwięcej ziół i przyjąć zasadę najsłynniejszego dziś sklepu ziołowego na świecie, który powstał w roku 1927 w Londynie w celu „reaktywowania mody na smak zdrowych, naturalnych środków leczniczych, czystych kosmetyków oraz używania ziół…
10 września 2013
DOBÓR ROŚLIN DO MIĘDZYPLONÓW ŚCIERNISKOWYCH
Przygotowane przez Magdalena Sowizdrzał
DOBÓR ROŚLIN DO MIĘDZYPLONÓW ŚCIERNISKOWYCH Powszechnie stosowane płodozmiany zbożowe i upraszczanie agrotechniki stwarzają konieczność wprowadzenia do uprawy międzyplonów: ozimego, ścierniskowego, wsiewek poplonowych. Poplony są czynnikiem wzrostu poziomu żyzności i sprawności gleby. Resztki pożniwne poplonów zawierają dużo substancji organicznej i składników mineralnych, wzmagają aktywność drobnoustrojów , poprawiają właściwości fizyczne gleby i zwiększają efektywność nawożenia mineralnego. Uprawa poplonów przyczynia się ponadto do lepszego wykorzystania powierzchni uprawnej i znacznego zwiększenia produkcji pasz. Na terenie powiatu ostrzeszowskiego dominują płodozmiany zbożowe dlatego w swojej pracy doradczej zalecam głównie uprawę w poplonach roślin dwuliściennych z uwagi na ich znaczącą rolę fitosanitarną. Dodatkową zachętą do uprawy międzyplonów …
06 września 2013
CERTYFIKAT ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO DLA PRODUKTÓW LEŚNYCH.
Przygotowane przez Magdalena Sowizdrzał
CERTYFIKAT ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO DLA PRODUKTÓW LEŚNYCH. Nie wszyscy wiedzą, że istnieje możliwość certyfikacji jako ekologiczne produktów przeznaczonych do spożycia pochodzących z lasu typu jagoda czarna, borówka brusznica, żurawina, zioła, grzyby i itp. Na jakich zasadach to się odbywa? Jak zdobyć certyfikat? Zapraszamy do lektury Rozporządzenia, w oparciu o które pracują jednostki certyfikujące w rolnictwie ekologicznym to rozporządzenie Rady WE 834/2007 i rozporządzenie Komisji WE 889/2008. W oparciu o te rozporządzenia istnieje możliwość certyfikacji jako ekologiczne produktów przeznaczonych do spożycia pochodzących z lasu typu jagoda czarna, borówka brusznica, żurawina, zioła, grzyby i itp. Warunki, które trzeba spełnić W tym celu działalność…
30 sierpnia 2013
PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE Z WYKORZYSTANIEM WARZYW I OWOCÓW.
Przygotowane przez Magdalena Sowizdrzał
PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE Z WYKORZYSTANIEM WARZYW I OWOCÓW. Warzywa i owoce na piramidzie żywienia zajmują drugie miejsce zaraz po produktach zbożowych. Są one bowiem skarbnicą składników odżywczych, dzięki którym zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, chronią przed nowotworami i wzmacniają odporność. Ze względu na ogromne korzyści wynikające ze spożywania warzyw i owoców należy zjeść ich przynajmniej 600-700g dziennie. Powinny być dodawane do każdego posiłku, inaczej trudno będzie spożyć taką ilość jednorazowo. Świeże warzywa i owoce są źródłem wielu witamin, które trudno dostarczyć organizmowi w inny sposób. Znaczenie warzyw Warzywa i owoce na piramidzie żywienia zajmują drugie miejsce zaraz po produktach zbożowych. Są one bowiem…