Zwyczaje i obrzędy bożonarodzeniowe w różnych krajach   Pierwsza wzmianka o Bożym Narodzeniu pochodzi z 354 roku, a zamieszcza ją rzymski kalendarz. Różne były w przeszłości terminy obchodów świąt Bożego Narodzenia. Świętowano w styczniu, marcu, kwietniu, a nawet w maju. Ostatecznie wybrano datę 25 grudnia - dzień przesilenia zimowego. Chrześcijanie ze słońcem utożsamiali Chrystusa, nazywając go "Słońcem Sprawiedliwości". Tajemnica Bożego Narodzenia polega na tym, że druga Osoba Boska stała się człowiekiem, aby w ciele ludzkim dokonać zbawienia rodzaju ludzkiego za grzechy. Jako Bóg jest wieczny, nieskończony, wszechobecny i wszechmocny, jako człowiek jest ograniczony czasem, przestrzenią i mocą.  Zwyczaj ubierania choinek narodził się…
Ostatnio zmieniany 08 grudnia 2014
02 grudnia 2014

Żywność ekologiczna

Przygotowane przez
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA Pod pojęciem żywności ekologicznej rozumiemy żywność uzyskiwaną z produktów roślinnych lub zwierzęcych, które wytwarzane są w gospodarstwach ekologicznych.Żywność ekologiczna oznacza żywność produkowaną w sposób zbliżony do naturalnego, bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów, przy zachowaniu żyzności gleby oraz bioróżnorodności. Gospodarstwa i przetwórnie ekologiczne, poddawane są ścisłej kontroli przynajmniej raz w roku i spełniają kryteria określone w ustawie o rolnictwie ekologicznym. Jeśli dane gospodarstwo (przetwórnia) spełnia wszystkie kryteria, otrzymuje certyfikat upoważniający do obrotu produktami rolnictwa ekologicznego.Najwięcej żywności produkowanej w ten sposób stanowią owoce miękkie i warzywa, a najmniej nabiał i wędliny. 30% całej produkcji ekologicznej odbywa się w Polsce…
Ostatnio zmieniany 02 grudnia 2014
Ostanie dni na stosowanie nawozów naturalnych Zgodnie z obowiązującymi przepisami od 1 grudnia do końca lutego będzie każdego rolnika obowiązywał trzymiesięczny zakaz stosowania nawozów naturalnych. To ostatni moment na wywiezienie na pole nadwyżki wyprodukowanych w gospodarstwie nawozów naturalnych (obornik, gnojówka, gnojowica). Nawożenie naturalne możemy wykonać tylko do końca tygodnia, później będzie obowiązywać ustawowy zakaz ich stosowania. Warto przed zimą opróżnić ich miejsca składowania. Zabiegi nawozowe będzie można wznowić (o ile warunki na to pozwolą) dopiero 1 marca. Za niedotrzymanie tych terminów rolnik może otrzymać karę w postaci sankcji nałożonej przez ARiMR z tytułu nieprzestrzegania wymogów wzajemnej zgodności. Dodatkowo nawozów naturalnych…
Ostatnio zmieniany 26 listopada 2014
25 listopada 2014

Otyłość i nadwaga u dzieci

Przygotowane przez
Otyłość i nadwaga u dzieci                                                                 Otyłość i nadwaga u dzieci staje się palącym problemem. Według badań Instytutu Żywności i Żywienia odsetek dzieci i młodzieży z nadwagą i otyłością w Polsce w 1995 r. wynosił niecałe 9 proc., a w 2000r. już ponad 11 proc. W kolejnych latach systematycznie wzrastał. Obecnie wynosi niemal 16 proc. Z dorosłymi nie jest lepiej. Aż co drugi boryka się z nadmiarem kilogramów. Badanie…
Ostatnio zmieniany 25 listopada 2014
Szkolenie z zakresu stosowania środków ochrony roślin  w ZD Ostrzeszów W ramach realizacji projektu FAPA „Szkolenia z zakresu stosowania środków ochrony roślin z uwzględnieniem zasad integrowanej ochrony roślin w  województwie wielkopolskim” w dniu 27.10.2014 r. w gminie Kobyla Góra odbyło się pierwsze  z  zaplanowanych  do realizacji we wszystkich gminach powiatu ostrzeszowskiego spotkanie z rolnikami, posiadaczami opryskiwaczy, dotyczącymi aktualizacji wiedzy w zakresie stosowania środków ochrony roślin oraz integrowanej ochrony roślin. Są to szkolenia bezpłatne. Szkolenia prowadzone są przez  pracowników WODR w Poznaniu, trwało1 dzień . Wykładowcami na szkoleniu byli pracownicy ZD w Ostrzeszowie w osobach; Jan Kałużny , Maria Jeziorna oraz…
Ostatnio zmieniany 17 listopada 2014
Zakres kontroli PIORiN odnośnie integrowanej ochrony roślin Obowiązek stosowania zasad integrowanej ochrony roślin przez wszystkich profesjonalnych użytkowników środków ochrony roślin w Polsce oraz pozostałych państwach członkowskich UE, począwszy od dnia 1 stycznia 2014 r. wynika z zapisów ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin (Dz.U. poz. 455), art. 35, ust. 3 oraz postanowień art. 14 dyrektywy 2009/128/WE oraz rozporządzenia nr 1107/2009. Inspektorzy PIORiN będą nie tylko sprawdzali dokumenty, ale również przeprowadzali kontrolę pól w celu weryfikacji przestrzegania przez rolnika zasad integrowanej ochrony. Przeprowadzane kontrole będą dotyczyły: czy stosowany jest płodozmian - inspektor zapisze jakie gatunki i…
Ostatnio zmieniany 17 listopada 2014
SPOTKANIE ŚRODOWISKOWE  ZESPOŁU DORADCZEGO  W OSTRZESZOWIE Spotkanie środowiskowe Zespołu Doradczego w Ostrzeszowie odbyło się 15 września 2014 roku w Sali UMiG w Ostrzeszowie. Na spotkanie zaproszono między innymi: Krzysztofa Lamka - Powiatowego Lekarza Weterynarii w Ostrzeszowie , Justynę Wejerowską – Zastępcę kierownika KRUS Oddziału Terenowego w Ostrzeszowie, Monikę Buchner Kierownika PIORiN w Ostrzeszowie, Władysława Karnickiego – Kierownika Wydziału Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa Starostwa Powiatowego w Ostrzeszowie, Wiolettę Janicką – przedstawiciela Banku Pekao oraz delegatów Wielkopolskiej Izby Rolniczej, doradców z Zespołu Doradczego w powiecie ostrzeszowskim, jak również przybyłych rolników. Wszystkich obecnych powitał  kierownik Zespołu Doradczego w Ostrzeszowie – pan Jan…
Ostatnio zmieniany 14 listopada 2014
Jedzmy warzywa i owoce to bardzo dobre antyoksydanty Czym więc są te dobroczynne związki? Antyoksydanty to substancje chemiczne występujące naturalnie między innymi w żywności, które niwelują działanie wolnych rodników, związków odpowiedzialnych za degradację ludzkiego DNA, starzenia się organizmu oraz powstawanie chorób takich jak choroby układu sercowo – naczyniowe, choroby układu oddechowego, nowotwory, cukrzyca. Antyoksydanty przyłączają brakujące elektrony do cząsteczek wolnych rodników dzięki czemu działają ochronnie na komórki ludzkiego organizmu. Choroby układu sercowo – naczyniowego oraz choroby nowotworowe stanowią główne przyczyny zgonów w krajach rozwiniętych ekonomicznie. Czynnikami wpływającymi na rozwój tych chorób są: czynniki genetyczne, styl życia w tym aktywność fizyczna…
Ostatnio zmieniany 06 października 2014
Wyjazd  studyjny  doradców i rolników z powiatu ostrzeszowskiego W dniach  01-02.07.2014 roku został zorganizowany wyjazd studyjny doradców i rolników z powiatu  ostrzeszowskiego  do gospodarstw agroturystycznych i ekologicznych położonych w województwie świętokrzyskim i małopolskim. Jednym z odwiedzanych gospodarstw było gospodarstwo ekologiczne Pana Krzysztofa Bednarza  położone w miejscowości Leszczków /powierzchnia gospodarstwa 14,66 ha/ ukierunkowane w produkcji warzyw gruntowych i ziół –powierzchnia upraw  9,66 ha-uprawa selera, poru, buraczków ćwikłowych i kapusty. Wszystkie warzywa sprzedawane są  do Niemiec. Gospodarstwo  jest również w sieci  gospodarstw demonstracyjnych  i prowadzi  także działalność szkoleniową, bardzo chętnie udziela wszelkich informacji dotyczących zasad produkcji ekologicznej. Pan Krzysztof Bednarz  jest pionierem…
Ostatnio zmieniany 24 września 2014