czarnkowsko-trzcianecki - WODR Poznań
09 października 2014
Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa
Przygotowane przez Elżbieta Górska
Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa PLACUSZKI Z MARCHWI Składniki: - 40-50 dag startej marchwi - 4 jajka - 2 ząbki czosnku - posiekany zielony koperek - ¼ szklanki mąki - ¼ szklanki bułki tartej - pieprz mielony - olej do smażenia Do startej marchwi dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, mąkę, koperek i jajka. Przypraw pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżkę masy marchwiowej i formuj placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano. JABŁKOWIEC Z KASZĄ JAGLANĄ Składniki: - 1,5 kg jabłek - 30 dag kaszy jaglanej - 5 dag żurawiny suszonej Jabłka…
08 października 2014
Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa
Przygotowane przez Elżbieta Górska
Pory duszone z jabłkami Składniki: 2 pory, 2 jabłka, tłuszcz lub olej do duszenia, przyprawy sól, majeranek, cukier, pieprz ziołowy, Pory oczyścić dobrze umyć, pokroić w plastry i udusić na tłuszczu. Jabłka umyć, obrać posiekać lub zetrzeć na tarce warzywnej, dodać do uduszonych porów i jeszcze trochę poddusić, przyprawić. Podawać do grzanek, ryżu lub ziemniaków Pomidory faszerowane … np. serem twarogowym Składniki: 4 pomidory, kostka twarogu, śmietana, olej, sól, pieprz, papryka mielona Pomidory dokładnie umyć i wydrążyć. Ser rozetrzeć z solą, pieprzem i papryką. Dodać pozostałe z wydrążenia pomidory ale bez ziaren pokrojone w grubsze kawałki. Napełnić tak przygotowaną masą…
Monitoring cen skupu produktów rolnych (w załączniku)
Pobierz załącznik:
- Kopia_Powiat___monitoring_kada_roda.xls (2537 Pobrań)
PASTA POMIDOROWA - OSTRA 2 kg przecieru pomidorowego, 0,7 l przecieru z jabłek ½ szklanki cukru, ½ selera, 3 cebule 1 pietruszka, papryka sproszkowana łagodna i trochę ostrej 2 łyżki soli, 4 ząbki czosnku, goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier Utrzeć na drobnej tarce seler i pietruszkę, wsypać do rondla, dodać przeciery oraz drobno posiekaną cebulę, podgrzewać, mieszając ok. 30 min. Przyprawić do smaku. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez 20 minut. DŻEM Z JABŁEK 2 kg jabłek, 1,5 szklanki cukru Jabłka umyć. Połowę porcji jabłek pokroić w ćwiartki, zalać kilkoma łyżkami wrzącej wody, rozgotować, a następnie przetrzeć przez…
Spotkanie Środowiskowe w dniu 12 września 2014 r. w Powiatowym Centrum Rolniczym w Czarnkowie Kierownik ZD w powiecie czarnkowsko-trzcianeckim Pan Tadeusz Pertek przywitał zaproszonych gości i doradców z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego. Wśród przybyłych gości byli: Wicestarosta Powiatu Czarnkowsko - Trzcianeckiego, przedstawiciel Biura powiatowego ARiMR w Czarnkowie, pracownik Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej, Kierownik Powiatowego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, przedstawiciel Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie, przedstawicielka Banku Spółdzielczego w Czarnkowie, Pani Prezes LGD, Przewodniczący Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Czarnkowie oraz zaproszeni rolnicy z całego powiatu. W swoim wystąpieniu Pan Tadeusz Pertek mówił na temat „Potrzeb doradczych rolników i mieszkańców obszarów wiejskich powiatu czarnkowsko –…
15 września 2014
Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa
Przygotowane przez Elżbieta Górska
Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 3 kg czerwonej kapusty 1 kg jabłek 1 kg pomidorów50 kg cebuli Zalewa szklanka octu 10-proc. 9 szklanek wody kilka goździków 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 6 łyżek cukru 3-4 łyżki soli Sposób wykonania: Kapustę poszatkować i posypać płaską łyżką soli, Cebulę pokroić w plasterki, posypać łyżeczką soli, odstawić na 24 godziny. Następnie warzywa odcisnąć, zalać gorącą zalewą i gotować 45 minut. Pomidory włożyć na 5 minut do gorącej wody. Po czym wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki. Pod koniec gotowania do kapusty dodać pokrojone na cząstki…
03 września 2014
Cykl artykułów promujących polskie owoce i jabłka
Przygotowane przez Elżbieta Górska
KONFITURY Z JABŁEK 1 kg obranych i oczyszczonych jabłek 1,5 kg cukru 1,5 szklanki wody Z wody i cukru ugotować syrop. Jabłka pokroić w paski lub kostkę. Pokrojone jabłka wrzucić do wrzącej wody, po czym odcedzić i smażyć we wrzącym syropie. Po kilku minutach odstawić, po 1 godzinie dosmażyć, aż jabłka staną się lekko przezroczyste. Odszumować, odstawić z ognia, podczas stygnięcia kilkakrotnie wstrząsnąć garnkiem. Przełożyć do wysterylizowanych słoików i pozakręcać. POWIDŁA Z WĘGIEREK 5 kg śliwek węgierek 50 dag cukru Śliwki umyć, usunąć pestki, odrobinę podlać wodą, rozgotować. W czasie gotowania mieszać kilkakrotnie, aby się nie przypaliły. Garnek z rozgotowanymi…
„PROW - RYBY 2007-2013” w Trzciance Park Ryb Słodkowodnych powstały nad jeziorem Sarcz w Trzciance zaprasza do zwiedzania. Atrakcją Parku są wyglądające jak żywe tylko wielokrotnie większe modele ryb zamieszkujące okoliczne jeziora. Park zlokalizowany przy ścieżce pieszo-rowerowej. Zwiedzających wita sporej wielkości węgorz. Można zobaczyć też lipienia, jazia, karpia, suma, szczupaka razem 10 modeli ryb. Przy modelach ryb ustawiono tablice edukacyjne z których można się dowiedzieć wszystko o rybach z ich walorami kulinarnymi. Obiekt w Trzciance jest jednym tego typu Parkiem w Polsce. Zwiedzanie jest bezpłatne. Projekt zrealizowany został w ramach działania „Wody Pełne Ryb” wdrożonego przez Nadnotecką Grupę Rybacką.…
26 sierpnia 2014
Cykl artykułów promujących polskie owoce i warzywa
Przygotowane przez Elżbieta Górska
Ogórki w sosie pomidorowym Składniki: 4 kg ogórków, 2 słoiki przecieru pomidorowego, 1 słoik keczupu, ½ szklanki octu, ½ szklanki cukru, ½ szklanki oleju, 2 łyżki soli, 1 kg cebuli, pieprz do smaku. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać, pokroić w ½ cm plastry. Cebulę pokroić na półkrążki. Dodać sól, razem wymieszać, odstawić na 2 godziny. Przecier, keczup, ocet, cukier, olej, sól, pieprz dobrze wymieszać. Dodać do ogórków i cebuli, jeszcze raz wymieszać, następnie spakować do słoików, zakręcić i gotować 15 minut.