czarnkowsko-trzcianecki - WODR Poznań
Ciasta Gospodyni Małgorzaty Nowak z Brzeźna
Pobierz załącznik:
- przepisy_gospodyni_Magorzaty_Nowak_z_Brzena.docx (2592 Pobrań)
Monitoring cen skupu produktów rolnych z dnia 26 lutego 2014 roku
Pobierz załącznik:
- Powiat___monitoring_5.xls (2647 Pobrań)
Szkolenie w Lubaszu W dniu 07.02.2014 r. w sali sesyjnej Urzędu Gminy w Lubaszu, odbyło się szkolenie, które organizował nowy pracownik WODR Paweł Kopaniarz wraz z Kierownikiem Zespołu Doradczego w powiecie czarnkowsko – trzcianeckim Panem Tadeuszem Pertkiem. Na zebranie przybyła czterdziestoosobowa grupa rolników. Spotkanie otworzył Pan Tadeusz Pertek. Powiedział kilka słów wprowadzających, przypomniał rolnikom o roli WODR, że każdy doradca ma przypisaną daną specjalizację. Pierwszy wykład prowadziła Pani Dorota Wielgosz (ZD w powiecie czarnkowsko- trzcianeckim specjalizująca się w zakresie trzody chlewnej). Temat wykładu brzmiał: „Mykotoksykozy – zapobieganie i sposoby detoksykacji pasz”. Pani Dorota w sposób zrozumiały i wyczerpujący wyjaśniła…
Uwaga Rolnicy! Kursy dla operatorów kombajnów /w załączniku/
Pobierz załącznik:
- kurs_operatora_kombajnu.docx (2570 Pobrań)
30 stycznia 2014
Monitoring cen skupu zbóż, żywca wieprzowego i wołowego oraz mleka
Przygotowane przez Elżbieta Górska
Monitoring cen skupu zbóż, żywca wieprzowego i wołowego oraz mleka z dnia 29.01.2014 r. /w załączniku/
Pobierz załącznik:
- Powiat___monitoring_4.xls (2688 Pobrań)
Ciastka cynamonowe z lukrem Składniki: 25 dkg mąki, 10 dkg masła, 12 dkg cukru pudru, 1 jajko, 1 dkg cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji: Lukier , Orzechy brazylijskie lub inne Przesiej mąkę przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane masło, cukier puder, jajko i cynamon. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wycinaj foremkami (w dowolnym kształcie – byle nie za duże) ciasteczka. Piecz ok. 8 minut w temperaturze nagrzanym do 160 st C. Upieczone ciasteczka cynamonowe trzeba ostudzić, polukrować i udekorować połówkami orzechów. Elżbieta górska
Piernik na piwie (porcja na długą formę keksową) Składniki: 35-40 dkg mąki 7,5 dkg masła 17,5 dkg cukru i 17,5 dkg miodu 3 jajka (z białek na końcu ubijamy sztywną pianę) 5 szklanki ciemnego piwa 1 przyprawa do piernika 1 dkg sody, można też zrobić trochę rozczynu z drożdży i cukru Bakalie różne według upodobania: rodzynki, orzechy, owoce kandyzowane itp. Cukier puder i sok z cytryny (na lukier) Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę dodając z przerwami po 1 żółtku, potem dodajemy miód, piwo i na końcu mąkę i mieszamy. Dalej dodajemy przyprawę do piernika, sodę i rozczyn…
Przyjmujemy zgłoszenia na Świąteczny Kiermasz! UWAGA !!! Jeśli jesteś twórcą i chciałbyś zaprezentować ręcznie robione przedmioty - oczywiście możesz Przyjdź do nas ! 14 grudnia br. na Placu Wolności w Czarnkowie odbędzie się kolejny Świąteczny Kiermasz Produktu Lokalnego. Kiermasz skupia ludzi przyjaznych, nastawionych na dzielenie się swoją pasją, zapałem oraz artystyczną…
Monitoring cen skupu produktów rolnych z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego z dnia 13 listopada 2013 r. (w załączniku)
Pobierz załącznik:
- Powiat___monitoring_3.xls (2719 Pobrań)