czarnkowsko-trzcianecki - WODR Poznań
              Sałatka ogórkowo-paprykowa Składniki: 4 kg ogórków, ½ kg cebuli, 6 papryk czerwonych lub kolorowych Zalewa: 4 i ½ szklanki wody, 1 i ½ szklanki octu,  2 i ½ szklanki cukru, ziele angielskie, gorczyca, pieprz, Wykonanie: Ogórki umyć, pokroić  ze skórką tak jak na pikle. Dodać 9 szklanek wody, ¾ szklanki soli. Wymieszać odstawić na 3 godziny potem odcedzić. Dodać umytą i pokrojoną w podłużne kawałki paprykę  i pokrojoną w plastry cebulę. Wymieszać, włożyć do słoików (dokładnie rozłożyć do każdego przyprawy z zalewy. Następnie zalać słoiki ostudzoną zalewą i zakręcić. Gotować je 10minut. Małgorzata Nowak
Ostatnio zmieniany 26 sierpnia 2014
26 sierpnia 2014

Dożynki Gminne Połajewo 2014

Przygotowane przez
                                              „Praca na polu  uczy pokory i szacunku do Matki Natury,   która nas żywi…”                    Dnia 24 sierpnia 2014 r. w Połajewie odbyły się Dożynki Gminne. Obchody uroczystości zapoczątkowała Msza Święta Dożynkowa w kościele parafialnym pw. św. Michała Archanioła w Połajewie. Po mszy korowód dożynkowy przemaszerował na stadion w parku w Połajewie, gdzie kontynuowane były obchody Gminnego Święta Plonów. Wszystkich gości serdecznie przywitał Wójt Gminy Połajewo  Pan Stanisław Pochyluk.  W kilku słowach powiedział o tradycji dożynek i o obecnej sytuacji rolnictwa w gminie  Połajewo. Zwrócił uwagę, że coraz mniej osób decyduje się na pracę w gospodarstwie,…
Ostatnio zmieniany 26 sierpnia 2014
                Monitoring cen skupu produktów rolnych - 20 sierpień 2014r. /w załączniku/
Ostatnio zmieniany 25 sierpnia 2014
PAPRYKA PASTERYZOWANA W PRZECIERZE POMIDOROWYM                                               1kg słodkiej papryki 1 l przecieru pomidorowego Paprykę umyć , odciąć końce u nasady szypułki, przekroić wzdłuż, oczyścić z nasion, wrzucić do wrzącej wody, która powinna być lekko osolona. Blanszować ok. pół minuty, odcedzić, ułożyć w przygotowanych słoikach, zalać gorącym przecierem. Słoiki zamknąć, wstawić do garnka z ogrzaną wodą i pasteryzować ok. 50 min. OWOCE W CUKRZE Owoce w cukrze można przygotować z agrestu, wiśni , gruszek , jabłek i moreli biorąc na…
Ostatnio zmieniany 22 sierpnia 2014
                                     Kurczak z jabłkami                                                                                  (danie może być dietetyczne w zależności jakiej użyjemy śmietany)                     Składniki: 1 kg udek z kurczaka, 2 duże jabłka (starte na grubej tarce lub pokrojone), 1 cebula (pokrojona w kostkę), ziele angielskie, majeranek, liście laurowe, pieprz, 1 szklanka śmietany wymieszana z 1 łyżką mąki do sosu, 1 łyżka masła do smażenia Wykonanie: Cebulę zeszklić na maśle, dodać starte lub pokrojone jabłka i udusić.  Udka wcześniej umyć, natrzeć  solą i pieprzem.  Wyłożyć na uduszone wcześniej jabłka z cebulą.  Śmietanę dobrze wymieszać z 1 łyżką majeranku i 1 łyżką mąki. Zalać tym jabłka z cebulą i kurczaka.…
Ostatnio zmieniany 22 sierpnia 2014
20 sierpnia 2014

KULE JABŁKOWE

Przygotowane przez
                             Szybki deser –                            „kule armatnie”                    obowiązkowo z polskich jabłek             Składniki (nie podaję ilości składników ponieważ są to ilości dowolne, robiłam je nawet bez żelatyny, ale z żelatyną lepiej się trzymają) Słoik musu jabłkowego lub jabłek prażonych Żelatyna lub galaretka kolorowa Żurawina lub  rodzynki (mogą być lecz nie muszą) Wiórki kokosowe, cynamon itp.... Ciastka kruche lub biszkopty Bita śmietana w aerozolu Ciastka kruszymy na drobne kawałeczki. Mus rozgrzewamy, ale uważamy aby się nie zagotował, dodajemy dodatki wedle uznania, na gorąco wsypujemy galaretkę lub żelatynę, czekamy aż ostygnie. Następnie formujemy rękoma kule, kulki lub kuleczki, obtaczamy je we wiórkach…
         Orzeźwiający syrop  miętowy nie tylko na żniwa         Pęczek mięty (ok. 20 gałązek) zalać 1 litrem  przegotowanej letniej wody.  Wstawić na 24 godziny do lodówki.  Trzeba uważać aby nie sfermentował. Następnie odlać, wycisnąć liście mięty, dobrze przecedzić przez sito. Powinno być tego nadal 1 l. Jeżeli nie ma to uzupełnić przegotowaną wodą. Dodać 1 kg cukru i 20 g kwasku cytrynowego, dobrze wymieszać. Można trzymać na bieżące użycie, do rozrabiania z wodą albo zagotować w słoiczkach na zimę. Podawać z wodami mineralnymi, kostkami lodu lub plasterkami cytryny oraz świeżymi listkami mięty.
Ostatnio zmieniany 25 lipca 2014
        Monitoring cen skupu produktów rolnych na 23.07.2014 r.                                                                                                                                          (w załączniku)
Ostatnio zmieniany 25 lipca 2014
Jarmark Czarnków - ceny 03.06.2014  w załączniku