26 września 2014
Odstępstwa dotyczące maksymalnego udziału nieekologicznych pasz białkowych i wprowadzania kur nieekologicznych do produkcji jaj – przedłużone do końca 2017 r.
Przygotowane przez Elżbieta Dryjańska
To bardzo ważna informacja dla polskich producentów ekologicznych, gdyż wciąż praktycznie niedostępne są u nas surowce białkowe (gotowe mieszanki paszowe są sprowadzane z zagranicy) i młode kury (z chowu ekologicznego) w większej liczbie. Przedłużenie terminu maksymalnego udziału (5%) nieekologicznych pasz białkowych oraz przedłużenie możliwości wprowadzania młodych kur nieekologicznych do produkcji jaj w wieku do 18 tygodni wnosi Rozporządzenie wykonawcze UE nr 836/2014 z dnia 31 lipca 2014 r., zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli. Przyjęte przez Komisję Europejską rozporządzenie nr 836/2014 przedłuża jedynie okresy przejściowe do końca 2017 roku. Natomiast w konsultowanym obecnie projekcie nowego rozporządzenia unijnego w sprawie produkcji ekologicznej, planowane jest zniesienie wszystkich odstępstw (w tym…
22 września 2014
Plan działania na rzecz przyszłości produkcji ekologicznej w Unii Europejskiej
Przygotowane przez Elżbieta Dryjańska
Europejska produkcja ekologiczna i system kontroli powstały w 1991 roku dla rynku niszowego, charakteryzującego się ograniczoną liczbą konsumentów i producentów. Niedawne zmiany w popycie i podaży wskazują, że nadszedł czas na dostosowanie i poprawę unijnego systemu w zakresie żywności ekologicznej i rolnictwa ekologicznego. W latach 2000-2012 całkowity obszar zajęty pod produkcję ekologiczną wzrastał średnio o 6,7% rocznie, osiągając szacunkowo 9,6 mln ha, co stanowi 5,4% całkowitej wykorzystywanej powierzchni użytków rolnych w UE. Głównym wyzwaniem na rzecz przyszłości produkcji ekologicznej w Unii Europejskiej jest rozszerzenie oraz zaspokojenie popytu, nie ryzykując przy tym utraty zaufania konsumentów do zasad rolnictwa ekologicznego oraz jakości produktów ekologicznych. W związku z tym plan działania w okresie do 2020 r. będzie się koncentrować na trzech priorytetowych dziedzinach. Pierwszą z nich jest zwiększenie konkurencyjności…
27 sierpnia 2014
VII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD
Przygotowane przez Elżbieta Dryjańska
W dniach 3-5 października 2014 r. odbędzie się najważniejsza w Polsce impreza branży produktów ekologicznych i regionalnych – VII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD. Miejsce imprezy – tereny targowe: Hala Expo-Łódź, al. Politechniki 4. Podczas NATURA FOOD swoją ofertę będą prezentować: producenci i przetwórcy żywności ekologicznej, regionalnej i tradycyjnej: wytwarzający żywność naturalną z oznaczeniami unijnymi, z oznaczeniami Krajowego Systemu Jakość-Tradycja, certyfikowanych przetwórców żywności ekologicznej, członkowie Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW, produktów naturalnych, nieprzemysłowych i o niskim stopniu przetworzenia, którym nie nadano żadnych certyfikatów jakościowych ani innych oznaczeń; rolnicy ekologiczni; hurtownie i sklepy z żywnością wysokiej jakości; jednostki certyfikujące; lokalne winiarnie, browary. Rolników ekologicznych szczególnie zachęcamy do wzięcia udziału w konferencji IFOAMU EU, gdyż…
14 sierpnia 2014
Nowe unijne regulacje dotyczące rolnictwa ekologicznego rodzą obawy wśród polskich producentów i rolników ekologicznych
Przygotowane przez Elżbieta Dryjańska
W konsultacjach prowadzonych przez polskie organizacje członkowskie IFOAM ustalono stanowisko, że projekt rozporządzenia o treści i formie przedstawionej w dniu 23 marca 2014 r. nie jest możliwy do przyjęcia. Środowisko producentów ekologicznych oczekuje jednego aktu prawnego z załącznikami w formie łatwej do zrozumienia, interpretacji i zastosowania w praktyce, a nie ponownie wielu aktów prawnych. W oświadczeniu podpisanym przez 8 organizacji, firm i stowarzyszeń zwrócono uwagę na: Brak uwzględnienia różnego stopnia rozwoju eko-rolnictwa w krajach UE. Problemy związane z zakazem łączenia dwóch typów produkcji w jednym gospodarstwie. Podczas tworzenia tego projektu nie wzięto pod uwagę różnego poziomu rozwoju rolnictwa ekologicznego w różnych krajach. Brak na rynku dostępnych ekologicznych nasion, zwłaszcza warzyw oraz wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, ekologicznych pasz białkowych, zwierząt ekologicznych może spowodować…
13 sierpnia 2014
Rolnictwo ekologiczne w nowym okresie programowania
Przygotowane przez Elżbieta Dryjańska
Wsparcie finansowe dla rolników ekologicznych od roku 2015 będzie poza Programem Rolnośrodowiskowo-klimatycznym. Rolnicy zainteresowani wsparciem finansowym do tego systemu produkcji będą mogli skorzystać z odrębnego działania: Rolnictwo ekologiczne. Podstawa prawna: art. 29 rozporządzenia EFRROW Celem działania: Rolnictwo ekologiczne jest wspieranie dobrowolnych zobowiązań rolników, którzy podejmują się utrzymać lub przejść na praktyki i metody rolnictwa ekologicznego, określone w rozporządzeniu Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych (Dz.U. L. 189 z 20.07.2007 r. z późn. zm.). Rolnictwo ekologiczne oznacza sposób gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa rolnego, oparty na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego nieprzetworzonych technologicznie. Podstawową zasadą jest zaniechanie stosowania w procesie produkcji żywności środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej. Zasada ta dotyczy wszystkich rodzajów…
28 lipca 2014
Obowiązują nowe zmienione formularze wniosków o pomoc i płatność w działaniu „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
Przygotowane przez Elżbieta Dryjańska
W związku z nowelizacją rozporządzenia dot. działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 od piątku 18 lipca 2014 r. obowiązują nowe zmienione formularze wniosków o pomoc i o płatność. Zatem prosimy przy wypełnianiu korzystać z nowego formularza. Nowy druk dostępny jest na stronie agencji: http://www.arimr.gov.pl/dla-beneficjenta/wnioski/uczestnictwo-rolnikow-w-systemach-jakosci-zywnosci.html Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Rozporządzenie zostało opublikowane w Dzienniku Ustaw 2014 r. 3 lipca 2014 r. pod pozycją 896 i weszło w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. Celem nowelizacji rozporządzenia było: zaktualizowanie podstaw prawnych dla systemu integrowanej produkcji roślin (IP), w tym wykazu podmiotów,…
02 lipca 2014
Dyskusja na temat przyszłości europejskiego rolnictwa ekologicznego trwa. Pojawiają się kolejne krytyczne głosy na temat propozycji nowego prawa
Przygotowane przez Elżbieta Dryjańska
Projektowane rozporządzenie jest zupełnie nieprzydatne do wspierania rozwoju sektora ekologicznego w Niemczech i Europie. Co więcej może wywrzeć negatywny wpływ na dalszy rozwój rolnictwa ekologicznego – ostrzega BÖLW, Niemieckie Zrzeszenie Ekologicznych Rolników, Przetwórców i Handlowców. W specjalnym oświadczeniu niemiecka organizacja przygotowała listę 11 zarzutów dotyczących proponowanych regulacji. W dokumencie czytamy: Zamiast „więcej i lepiej” dla rolnictwa i żywności ekologicznej (tymi hasłami nowe regulacje prawne promuje Komisja Europejska) zmiany będą miały odwrotny skutek, który uderzy zarówno w interesy społeczeństwa, środowiska naturalnego oraz podmiotów gospodarczych, które dobrowolnie spełniają dodatkowe wymogi ustawowe. Zagrożona może być także rola rolnictwa ekologicznego w stymulowaniu rozwoju obszarów wiejskich. Propozycje nowych regulacji Komisja Europejska przedstawiła 24 marca 2014 r. Są one dostępne…
Nowe regulacje dotyczące kontroli żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej zostały zaproponowane przez Komisję Europejską. Mają one zwiększyć zaufanie obywateli do tego rodzaju żywności, jednak producenci obawiają się biurokracji i nadmiernych wymagań. Komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Dacian Cioloş podkreśla, że produkty ekologiczne rosną w siłę i stają się coraz bardziej popularne. Ich obroty obecnie to około 20 mld euro. Od 6 lat wartość ta wzrasta o 8 procent rocznie, a popyt na tego typu produkty przewyższa dostępną podaż. Nawet coroczne dodawanie około 500 tysięcy hektarów nie jest w stanie zaspokoić szybko rosnącego zapotrzebowania na żywność ekologiczną. Zmiany, proponowane przez Komisję Europejską, zakładają między innymi obowiązkowe testy żywności. W przypadku wykazania obecności niedozwolonych substancji producenci…
30 maja 2014
Rząd przyjął projekt nowelizacji ustawy o rolnictwie ekologicznym
Przygotowane przez Elżbieta Dryjańska
Centrum Informacyjne Rządu poinformowało, że Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o rolnictwie ekologicznym. Celem nowelizacji jest wprowadzanie ułatwień dla rolników prowadzących produkcję ekologiczną. Zgodnie z proponowaną nowelizacją, minister rolnictwa zostanie upoważniony do wydania rozporządzenia wprowadzającego generalne pozwolenie na zastosowanie niektórych odstępstw od zasad produkcji ekologicznej. Oznacza to usunięcie obowiązku każdorazowego występowania o zgodę na zastosowanie danego odstępstwa. Zgodę na odstępstwo od produkcji ekologicznej można np. uzyskać, gdy wystąpiły trudności klimatyczne czy nie można było czasowo pozyskać na rynku paszy ekologicznej dla zwierząt. Przewidziano wprowadzenie uproszczeń związanych z przekazywaniem przez jednostki certyfikujące Głównemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych danych dotyczących…