turecki - WODR Poznań
Tereny wiejskie w naszym kraju to piękne krajobrazy, czyste powietrze, zabytki architektury, regionalna kuchnia, kultura ludowa, a także życzliwi gospodarze. Można zauważyć, że w ostatnich latach coraz więcej osób decyduje się na wypoczynek na wsi, w gospodarstwach agroturystycznych. Skutkiem takiego zainteresowania jest systematyczny wzrost bazy gospodarstw agroturystycznych. Agroturystyka jest formą wypoczynku na terenach wiejskich o charakterze rolniczym, opartą na bazie noclegowej, najczęściej również żywieniowej, oraz formą aktywności rekreacyjnej związaną z gospodarstwem rolnym i jego otoczeniem. Oferta usług agroturystycznych skierowana jest przede wszystkim do mieszkańców dużych miast, którzy poszukują bliższego kontaktu z naturą, spokoju, ciszy, zwolnienia tempa życia przy równoczesnym wzroście…
Ostatnio zmieniany 15 grudnia 2015
Z każdym rokiem przybywa nowych obiektów turystycznych w powiecie tureckim, które zyskują uznanie wśród klientów, jak również instytucji promujących turystykę w rejonie. W dniu 6 listopada 2015 roku w Restauracji Hotelu Dom Górnika w Kłodawie, powiat kolski odbyło się uroczyste podsumowanie IX edycji Konkursu na najlepszy obiekt turystyki na obszarach wiejskich w Wielkopolsce. Uczestnicy konkursu oceniani byli w trzech kategoriach: - I kategoria: gospodarstwa agroturystyczne w funkcjonującym gospodarstwie rolnym, - II kategoria: obiekt bazy noclegowej o charakterze wiejskim, - III kategoria: obiekt na terenach wiejskich o charakterze terapeutycznym, edukacyjnym, rekreacyjnym itp., wykorzystującym tradycyjne walory wsi. W tym roku do konkursu…
Ostatnio zmieniany 11 grudnia 2015
03 grudnia 2015

Wapnowanie gleb

Napisane przez
Wapnowanie gleb w znaczącym stopniu spływa na efektywność nawożenia. Trzeba pamiętać, że podstawą opłacalności nawożenia jest badanie odczynu gleby i jej zasobności w składniki pokarmowe. Głównym celem wapnowania poza jej odkwaszeniem jest: - zwiększenie przyswajalności wapnia, potasu i magnezu oraz mikroelementów przez rośliny, - ograniczenie do minimum toksycznego działania glinu i manganu, - korzystny wpływ na rozkład substancji organicznych, - poprawa właściwości fizycznych, biologicznych i chemicznych, - wspomaganie nawożenia organicznego i mineralnego, - polepszenie jakości płodów rolnych. Dawki wapna wskazane by było ustalać dopiero na podstawie wyników analizy glebowej, co pozwoli na właściwe ustalenie dawki wapna nawozowego. Przewapnowanie gleby jest…
Ostatnio zmieniany 11 grudnia 2015
Na podstawie ustawy z dnia 9 kwietnia 2015 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw, z dniem 01.01.2016 r. wchodzi w życie podatek od sprzedaży przetworzonych produktów rolnych. Podatek ten będzie liczony od przychodów ze sprzedaży przetworzonych produktów rolnych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu, z wyjątkiem przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych uzyskanych w ramach prowadzonych działów specjalnych produkcji rolnej oraz produktów opodatkowanych podatkiem akcyzowym na podstawie odrębnych przepisów, jeżeli: - sprzedaż nie jest wykonywana na rzecz osób prawnych, jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości…
08 października 2015

Z wizytą na Targach Natura Food

Przygotowane przez
W dniu 2 października 2015 r. grupa rolników z powiatu tureckiego uczestniczyła w Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Regionalnej Natura Food w Łodzi. Targi odbywały się w hali - EXPO przy Alejach Politechniki. Oprócz zwiedzania stoisk wystawowych można było uczestniczyć w Forum Bioróżnorodności i szeregu wykładach poświęconych poprawie spadku jakości żywności, znaczenia bioróżnorodności gleby, zawartości substancji organicznej i łatwo dostępnych składników pokarmowych dla roślin. Omawiano również jakie są trendy konsumenckie w ostatnich latach, jak też wskazania nauki, dotyczące wartości odżywczej płodów rolnych, możliwości biologicznej ochrony roślin i jej przyszłości. Podkreślano przy tym, że ważnym ogniwem i głównym narzędziem transferu wiedzy…
07 października 2015

Rolnicy z Turku na AGRO SHOW

Przygotowane przez
W dniu 20.09.2015 r. – 50-osobowa grupa rolników z gminy Turek przebywała na Międzynarodowej Wystawie Rolniczej AGRO SHOW 2015 w Bednarach. W trakcie zwiedzania uczestnicy mogli jak zwykle podziwiać najnowsze i najnowocześniejsze maszyny i urządzenia rolnicze prezentowane przez wystawców. Zainteresowani mogli uczestniczyć w seminariach odbywających się w Hali na terenie wystawy, pokazach pługów podczas pracy w polu. Nowością była prezentacja ciągników na pasie głównym takich marek jak: Class, Case, Kubota, New Holland, Valtra i innych. Uczestnicy mogli skorzystać z fachowego doradztwa prezentujących się na targach firm nasiennych, nawozowych, chemicznych, a także instytucji okołorolniczych. Zofia Szymańska, ZD Turek Foto Z.Szymańska
Ostatnio zmieniany 07 października 2015
28 września 2015

Z wizytą w Skierniewicach

Przygotowane przez
Tradycją stał się coroczny wyjazd na Skierniewickie Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw organizowany przez doradców z Turku. Co roku przyciąga on rzeszę osób chcących podpatrzeć i zakupić nowe odmiany roślin do swoich przydomowych ogrodów kwiatowych, warzywnych i sadów. Tegoroczne Święto również obfitowało w nowości z zakresu roślin ozdobnych, krzewów, drzewek owocowych i ziół. Z powiatu tureckiego, w sobotę 19 września 2015 r., wybrała się grupa 50 osób, która z wielkim zainteresowaniem oglądała wystawy przygotowane przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. Chętni mogli skorzystać z fachowej porady dotyczącej uprawy roślin, drzew, krzewów. Można było obejrzeć najnowsze trendy w aranżacji ogrodów i kompozycji…
Ostatnio zmieniany 28 września 2015
30 sierpnia 2015 roku w miejscowości Rzymsko BG, gmina Dobra, w gospodarstwie Państwa Krotowskich odbyło się spotkanie Producentów Kukurydzy. Głównym organizatorem imprezy był doradca z gminy Dobra Krzysztof Kwinciak, przy współpracy doradców z Powiatowego Zespołu Doradczego w Turku. Na spotkanie, pomimo upalnego dnia przybyła bardzo liczna grupa rolników, zarówno z powiatu tureckiego, jak i powiatów ościennych. Nie zabrakło również przedstawicieli władz samorządowych, między innymi burmistrza Miasta i Gminy Dobra Pana Andrzeja Piątkowskiego i Radnej Sejmiku Wojewódzkiego Pani Anny Majda. Dopisali również przedstawiciele lokalnych mediów. Gospodarze spotkania Państwo Bożena i Andrzej Krotowscy prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 126 ha. Podczas wakacji,…
25 sierpnia 2015

Najlepsze smaki z regionu tureckiego

Przygotowane przez
13 sierpnia 2015 roku na Starym Rynku w Poznaniu, w Sali Muzeum Archeologicznego odbyła się XV edycja Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Był to wojewódzki finał konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną. Z uwagi na bardzo dużą liczbę zgłoszeń, do finałów regionalnych zakwalifikowano produkty, których karty były poprawnie wypełnione, udowodniono powiązanie z regionem i specyficzny charakter produktu. Ostatecznie do konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy 2015 zakwalifikowano 48 produktów, a o nominację do nagrody PERŁA razem z nagrodzonymi produktami     w tej edycji ubiegało się 7 produktów nagrodzonych w latach…
Ostatnio zmieniany 26 sierpnia 2015