18 listopada 2015

Rasa bydła Holsztyńsko-Fryzyjska

Przygotowane przez
Należy do ras dominujących na terenie Wielkopolski. Pochodzi z północno-zachodniej Europy, głównie z Danii, Holandii i Niemiec. Jest rasą o typowo mlecznym kierunku użytkowania. Występuje w dwóch odmianach barwnych: czarno-białej i czerwono-białej. Charakteryzuje się najwyższym wzrostem spośród ras bydła mlecznego. Krowy osiągają w kłębie 140-160 cm i masę ciała 600-750 kg. Sierść jest gładka i lśniąca. Sylwetka krów jest smukła, wydłużona, z płaskim, szerokim ożebrowaniem, wpisana w trójkąt. Umięśnienie jest równomierne, mięśnie są lekko wklęsłe. Głowa niezbyt długa na cienkiej szyi, bez wyraźnej fałdy na podgardlu. Łopatki dobrze przylegają do ciała, cechuje je płaskie umięśnienie. Wyrostki kręgosłupa wystają delikatnie ponad…
Ostatnio zmieniany 05 grudnia 2015
   W PROW  na lata 2014-2020 małe gospodarstwa mogą liczyć na tak długo oczekiwane wsparcie. 23 października Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej na operacje typu „Restrukturyzacja małych gospodarstw”.  Nabór wniosków z tego działania ma zostać ogłoszony w I kwartale 2016 roku. Jest więc czas aby zastanowić się czy gospodarstwo jakie posiadam może przystąpić do programu i  na co wykorzystać środki. Oto najważniejsze informacje : 1 Kto może być beneficjentem ? Pomoc przyznawana jest rolnikowi będącemu osobą fizyczną, który jest posiadaczem gospodarstwa rolnego o powierzchni co najmniej 1 ha gruntów…
Ostatnio zmieniany 18 listopada 2015
02 listopada 2015

Poznajemy szkodniki zbóż

Napisane przez
  Szkodniki upraw rolniczych wyrządzają szkody w plonach poprzez ich obniżanie a także pogorszenie jakości. Obniżka plonu może dochodzić nawet do 2 t z 1 ha w zależności od nasilenia występowania szkodników. Pojawiają się masowo na polach gdzie nie stosuje się płodozmianu, zabiegów agrotechnicznych – głównie podorywki. Obecnie stosowane wysokie dawki nawozów w tym azotowych oraz zmiany klimatyczne także przyczyniają się do zwiększenia występowania tych agrofagów. Nastąpił wzrost liczebności szkodników dotąd mniej ważnych gospodarczo, takich jak łokaś garbatek, lednica zbożowa, żółwinek zbożowy czy rolnice. Szkodniki te dotąd miały znaczenie raczej lokalne. Najważniejszymi jednak szkodnikami zbóż są: mszyce, skrzypionki, ploniarka zbożówka,…
Ostatnio zmieniany 05 grudnia 2015
01 października 2015

Rolniczki ze Słupcy w Skierniewicach

Przygotowane przez
            Tak  jak co roku Zespół Doradczy w Słupcy zorganizował wyjazd do  Skierniewic na Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw. To już po raz 38 jest zorganizowana to dwudniowa impreza o charakterze naukowo-kulturalno-handlowym. W wyjeździe studyjnym udział wzięło 48 osób, przede wszystkim pań. Tematem przewodnim wyjazdu było  poznawanie nowych technik i technologii produkcji  w ogrodnictwie. W trzeci weekend września Skierniewice – stolica nauk ogrodniczych staje się swoistą mekką dla naukowców, artystów, wystawców oraz handlowców. Oryginalne ekspozycje roślin ozdobnych, owoców i warzyw oraz fachowe poradnictwo to propozycja dla miłośników ogrodnictwa, sadownictwa, rolnictwa i szkółkarstwa. Panie z powiatu…
Ostatnio zmieniany 01 października 2015
         W dniu 06.09.2015 r. w Orchowie na Stadionie Sportowym odbyły się Dożynki Powiatowe. Organizatorem tegorocznego Święta Plonów było Starostwo Powiatowe w Słupcy i Gmina Orchowo. Uroczystości rozpoczęły się Mszą Świętą dziękczynną w kościele parafialnym w Orchowie Górnym, której przewodniczył Ks. Proboszcz Mariusz Koronowski. Po Mszy Świętej korowód dożynkowy z orkiestrą, pocztami sztandarowymi, wieńcami dożynkowymi oraz uczestnikami dożynek, prowadzony przez starostów Panią Halinę Pankros z Przybrodzina w gminie Powidz i Pana Romana Wańkowskiego z Bielska gmina Orchowo w rzęsistym deszczu  przemaszerował na Stadion Sportowy, gdzie  odbyły się dalsze uroczystości  obrzędowe. Po wysłuchaniu Hymnu Narodowego oficjalnego otwarcia dożynek dokonał Wójt Gminy…
Ostatnio zmieniany 14 września 2015
03 września 2015

I nagroda dla Tomasza Matkowskiego

Napisane przez
       W dniach 13 – 16 sierpnia w Poznaniu odbył się IX Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. W bogatym programie festiwalu znalazł swoje miejsce odbywający się po raz piętnasty konkurs ,, Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów ”, na najlepsze regionalne produkty i potrawy. W konkursie tym udział biorą gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich, oraz producenci z Wielkopolski. Konkurs ma na celu podkreślenie wartości płynącej z wielopokoleniowej tradycji lokalnych produktów oraz zademonstrowanie jak wyśmienitą i oryginalną żywność mogą zaoferować lokalni wytwórcy.  Konkurs jest organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego i przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, przy współudziale  Wielkopolskiego Ośrodka …
Miesiąc lipiec dla wielu pszczelarzy powiatu słupeckiego to okres  kończących się pożytków towarowych  w produkcji  pasiecznej.  W tym czasie w pasiekach trwają prace związane z wybieraniem miodu, ustawianiem gniazd, wymianą matek pszczelich. Już teraz na tym etapie prac można posumować uzyskane wyniki i wyciągnąć wnioski z własnych doświadczeń i spostrzeżeń. Z różnych obserwacji i rozmów z doświadczonymi pszczelarzami w obrębie terenu powiatu słupeckiego  można założyć, że będzie to udany rok. Pomimo okresowej suszy i chłodów majowych rodziny pszczele będące w dobrej kondycji optymalnie wykorzystały pożytki pszczele. Pszczelarze, którzy zdecydowali się na prowadzenie wędrownej gospodarki pasiecznej, stawiając ule z rodzinami pszczelimi…
Ostatnio zmieniany 17 lipca 2015
17 lipca 2015

Desykacja rzepaku ozimego

Przygotowane przez
 Rzepak cechuje  się długim okresem dojrzewania, często zdarza się tak, że plantacja w czasie zbioru jest  nierównomiernie dojrzała, a łuszczyny rzepaku są bardzo zróżnicowane pod względem  stopnia dojrzałości . Wiąże się to z dość dużą  wilgotnością zbieranych nasion i strat spowodowanych osypywaniem  się nasion z już dojrzałych łuszczyn. W celu zapewnienia równomiernej dojrzałości nasion i przygotowania plantacji do zbioru praktykuje się  desykację. Szczególne znaczenie ma to przy jednofazowym  zbiorze rzepaku ozimego coraz bardziej popularnym wśród plantatorów  na terenie powiatu słupeckiego.  Zabieg ten   wspomaga naturalne dojrzewanie nasion i  ogranicza straty podczas zbioru  spowodowane osypywaniem oraz zapewnia plantatorowi  dogodniejszy termin zbioru. Desykacja…
Ostatnio zmieniany 17 lipca 2015
  Fot. P.Smuszkiewicz    Otwarcie spotkania przez kierownika ZD A. Kwapicha       Sala Herbowa Starostwa Powiatowego w Słupcy  w dniu 10.02.2015r. była miejscem tegorocznego podsumowania działalności doradczej za 2014 rok Zespołu Doradczego WODR w powiecie słupeckim. Wzięli w nim udział rolnicy w tym właściciele Gospodarstw Demonstracyjnych Tomasz Pradelski i Przemysław Kozłowski, specjaliści do spraw doradztwa rolniczego z powiatu słupeckiego  oraz  goście w osobach  wicestarosty Szymona Grzywińskiego, Przewodniczącego Rady Powiatowej WIR Jerzego Kryszaka, Delegata do Walnego Zgromadzenia  Wielkopolskiej Izby Rolniczej Stanisława Plesińskiego, Kierownika  Biura Powiatowego AR i MR w Słupcy Jacka Szczapa, Kierownika Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa …