21 października 2016
Informacja dla wszystkich rolników z terenu powiatu pleszewskiego Dyrektywa Azotanowa – OSN - najlepsze praktyki rolnicze są zmiany w przepisach.
Napisane przez Danuta Matusiak
Rolnicy otrzymujący płatności bezpośrednie są zobligowani do spełniania standardów (minimalnych wymagań) określonych jako Zasada Wzajemnej Zgodności. Jako mechanizm wiążący wysokość przyznanych płatności ze spełnieniem przez rolnika wymogów z dziedziny ochrony środowiska, wymogi te mają szeroki zakres a dot. m.in. ochrony wód przed zanieczyszczeniami powodowanymi przez azotany pochodzenia rolniczego. Przestrzeganie Programów działań zatwierdzonych dla OSN od 2016 /17 do 2020 na terenie całej Polski, wchodzi w zakres kontroli wymogów wzajemnej zgodności prowadzonych przez inspektorów ARiMR. W wyniku orzeczenia Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej podjęto decyzję o zmianie sposobu realizacji w Polsce dyrektywy azotanowej, polegającej na rezygnacji z wyznaczania OSN i przyjęciu na obszarze całego kraju jednego programu działań. Efektem…
Od 2004 r. w powiecie pleszewskim prowadzone są książki rachunkowości rolniczej FADN. Polski FADN jest elementem europejskiego systemu danych rachunkowych z gospodarstw rolnych, będącego narzędziem do oceny funkcjonowania i tworzenia Wspólnej Polityki Rolnej. Zasady obowiązujące w Polskim FADN: - dobrowolne uczestnictwo rolników w rachunkowości rolnej dla potrzeb Polskiego FADN, - dane zawarte w książkach rachunkowości rolnej są ściśle tajne i bez zgody rolnika nie mogą być nikomu udostępniane, - danych zawartych w książkach rachunkowości rolnej nie można wykorzystać dla celów podatkowych. W związku z tym, nie mają prawa żądania dostępu do danych osoby postronne (m.in. pracownicy Urzędów Skarbowych). Najlepszym rozwiązaniem prowadzenia takiej rachunkowości jest bieżąca…
W dniu 29.09.2016 roku w Pleszewie odbyło się spotkanie zorganizowane przez Urząd Miasta i Gminy Pleszew. w spotkaniu udział wzięli sołtysi oraz doradcy Zespołu Doradczego w Pleszewie. Gości przywitał i otworzył spotkanie Burmistrz Miasta i Gminy Pleszew Marian Adamek. W posiedzeniu udział wzięli: Powiatowy lekarz Weterynarii Andrzej Długiewicz który przedstawił informację o Afrykańskim pomorze świń. Kierownik Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - Mateusz Bukowski który omówił temat zaliczek na poczet płatności bezpośrednich w 2016 roku oraz płatności na rzecz rolników kwalifikujących się do systemu dla małych gospodarstw, którzy trwale przekazali swoje gospodarstwo innemu rolnikowi. Przedstawiciele Zespołu Doradczego w Powiecie Pleszewskim – Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego –…
Tegoroczne Dożynki Powiatu Pleszewskiego odbyły się 4 września 2016 r. w Gminie Gizałki. Święto Plonów rozpoczęło się uroczystą mszą świętą dziękczynną odprawioną w kościele parafialnym pw. św Jana Chrzciciela w Szymanowicach. Po nabożeństwie odbył się korowód dożynkowy. Oficjalnego otwarcia Dożynek oraz powitania zaproszonych gości dokonał Wójt Gminy Gizałki Robert Łoza. Podczas dożynek Starostowie - Pani Zofia Lewicz z Wierzchów oraz Pan Dominik Kaźmierski z Toporowa - wręczyli Staroście Pleszewskiemu Maciejowi Wasielewskiemu i Wójtowi Gminy Gizałki Robertowi Łozie bochny chleba wypieczone z mąki z tegorocznych zbiorów. Zaproszonych gości również częstowano chlebem oraz mieszkańców. Wieńce dożynkowe przekazali na ręce Przewodniczącego Rady Powiatu…
Pietruszkę uprawia się na glebach kompleksów pszennego bardzo dobrego i dobrego oraz kompleksu żytniego bardzo dobrego. Pietruszka dobrze rośnie na glebach zasobnych w próchnicę. Przy wyborze stanowiska pod pietruszkę należy zwrócić szczególną uwagę na nicienie: niszczyka zjadliwego i szpilecznika baldasznika. Ich obecność w glebie może spowodować całkowity spadek opłacalności tej uprawy. Pietruszka wymaga pH zbliżonego do obojętnego. Nawożenie roślin opiera się na wynikach zasobności gleby. Z moich obserwacji wynika że, przeciętne dawki nawozów pod uprawę pietruszki wynoszą: * azot (N) 50-90 kg/ ha całą dawkę można zastosować przedsiewnie lub dzieląc na dwie (jedna 30-60 przedsiewnie, druga 20-30 do połowy lipca) *…
13 lipca 2016
Pozytywny wpływ wartościowego materiału siewnego na plonowanie
Napisane przez Barbara Skrzypniak
Przez pojęcie wartościowego materiału siewnego należy rozumieć zarówno dobrą jakość samych nasion, jak i dobór odmiany do określonych warunków klimatycznych i agrotechnicznych. Dzięki swoim właściwościom genetycznym jest jednym z najtańszych sposobów poprawienia wielkości plonów i jakości pozyskanego ziarna. Nowoczesna genetyka ogranicza wpływ niekorzystnych czynników bez istotnego obciążania środowiska tj. (nawozów sztucznych i środków ochrony roślin). Do siewu należy używać zaprawionego materiału kwalifikowalnego. Zaprawy nasienne chronią ziarno przed chorobami grzybowymi w początkowym okresie wegetacji i stanowią niezbędny element integrowanej technologii produkcji. Zaprawione siewki charakteryzują się dłuższym systemem korzeniowym, większą masą, bardziej intensywnym zielonym zabarwieniem. Zaprawa opóźnia lub zmniejsza infekcję roślin dzięki…
W dniach 18-19 czerwca 2016 roku w Centrum Edukacyjno-Wystawienniczym w Marszewie odbyły się Marszewskie Dni Pola. Przygotowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Współorganizatorami imprezy były: Powiatowe Koło Hodowców Koni i Związek Hodowców Koni Wielkopolskich. Patronat medialny objął Poradnik Gospodarski. Impreza miała na celu pokazanie i propagowanie nowych odmian zbóż. Na poletkach demonstracyjnych w niedziele odbywały się szkolenia i można było skorzystać z fachowych porad udzielanych przez doradców. Dodatkowo podczas Dni Pola miały miejsce letnie targi rolno-ogrodnicze, wystawa koni oraz pokazy strażackie i konkursy kulinarne połączone z degustacją. W czasie pokazów strażackich odbyły się 2 tury konkursu „Poprawa bezpieczeństwa przeciwpożarowego na obszarach wiejskich…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim/wiadomosci-z-powiatu?start=153#sigProId324374a560
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim/wiadomosci-z-powiatu?start=153#sigProId324374a560
Problem dużego udziału zbóż w strukturze zasiewów dotyka coraz więcej gospodarstw. Ze względu na to, że zboża w Polsce stanowią dominującą grupę roślin uprawnych, w wielu gospodarstwach ich udział w strukturze zasiewów osiągnął taki poziom, przy którym następuje obniżenie plonów. Do głównych przyczyn spadku plonów to: 1/ Choroby podstawy źdźbła/tzw. Choroby podsuszkowe/-zgorzel podstawy źdźbła, łamliwość źdźbła, fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni. Choroby te uszkadzają system korzeniowy oraz źdźbło. Strata plonu może sięgać 50 %. 2/ Wzrost zachwaszczenia-nasileniu zachwaszczenia sprzyja gorsza zdrowotność zbóż oraz przerzedzenie plonu. Występują najczęściej chwasty jednoliścienne. 3/Jednostronne wyczerpanie składników pokarmowych z gleby. 4/Pogorszenie struktury gleby i zubożenie w materię organiczną. 5/Nagromadzenie w glebie substancji…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim/wiadomosci-z-powiatu?start=153#sigProIdb077b577d1
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim/wiadomosci-z-powiatu?start=153#sigProIdb077b577d1
29 czerwca 2016
Przepisy kulinarne na potrawy przygotowane przez zespoły biorące udział w konkursie kulinarnym „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” – Stowarzyszenia Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego
Napisane przez Jolanta Pankowiak
Prezentujemy SFKPP uczestniczki konkursu kulinarnego „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski” Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ Bigos 0,5 kg świeżej, białej kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 300 g mięsa wieprzowego 40 g suszonych grzybów 200 g kiełbasy 150 g boczku 1 cebula 100g suszonych, wędzonych śliwek 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina przecier pomidorowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2 liście laurowe 2 nasiona jałowca 2 goździki sól olej do smażenia Wykonanie: Grzyby…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim/wiadomosci-z-powiatu?start=153#sigProId25f79df575
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim/wiadomosci-z-powiatu?start=153#sigProId25f79df575