kolski - WODR Poznań
13 maja 2015
Zaproszenie na IX Krajowe Święto Kwitnącego Rzepaku
Przygotowane przez Krzysztof Langiewicz
W dniu 17 maja 2015 roku w siedzibie Kutnowskiej Hodowli Buraka Cukrowego w Straszkowie, odbędzie się IX z kolei Święto Kwitnącego Rzepaku. Jest to okazja do zapoznania się plantatorów rzepaku z najnowszymi wiadomościami o jego uprawie. Szczegóły na www.khbc.pl SERDECZNIE ZAPRASZAMY Krzysztof Langiewicz ZD w powiecie kolskim
Piątego Marca 2015r w Miejsko - Gminnym Ośrodku Kultury w Przedczu odbyło się podsumowanie działalności Zespołu Doradczego w powiecie kolskim. Kierownik Zespołu doradczego w Kole – Krzysztof Prusiński (fot. K Langiewicz) Na wstępie Kierownik ZD Koło Krzysztof Prusiński przywitał przybyłych gości: pana dr. Tadeusza Przybeckiego Kierownika Działu Technologii Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu , panią Dorotę Józefowicz kierownika Biura Powiatowego ARiMR w Kole, pana Radosława Namyślaka Powiatowego Lekarza Weterynarii, panią Ewę Lewicką Dyrektor Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Kole, pana Jacka Jaworka i Andrzeja Bilińskiego przedstawicieli Powiatowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Kole, przedstawicieli urzędów gmin, radnych powiatowych…
Zegarmistrzostwo to sztuka tworzenia czasomierzy, a zegarmistrz to rzemieślnik zajmujący się urządzeniami mierzącymi czas. Zabytkowy zegar z kukułką Dawniej zegarki były bardzo żywotne, przechodziły z ojca na syna. Każdy miał jeden, góra dwa zegarki (ten drugi do kościoła i na większe okazje). Były to zegarki mechaniczne, które posiadały ,,duszę”. Należały do dóbr luksusowych. Zegarmistrz miał sporo pracy, aby taki zegar ustawić, wyregulować, czy naprawić lub dorobić zużyty element, bo każda część była dorabiana ręcznie. Obecnie zegary zamiast ,,duszy” posiadają baterie. Zegarów kwarcowych nie trzeba nakręcać, ustawiać i naprawiać. Bardziej precyzyjnie mierzą czas, są odporne na wstrząsy i mniej wymagające w…
31 grudnia 2014
Tucz zbożowy oparty na paszach własnych z udziałem krajowych pasz białkowych.
Przygotowane przez Krzysztof Langiewicz
Na początku tego artykułu trzeba powiedzieć, że importowana śruta sojowa jest podstawowym źródłem białka w żywieniu zwierząt . Jej wysoka cena powoduje jednak poszukiwania przez rolników innych źródeł białka. Najczęściej są to śruta rzepakowa, śruta słonecznikowa oraz białka roślin strączkowych. Praktycznie nie zawsze te surowce mogą w pełni zastąpić śrutę sojową, mogą jedynie ograniczyć jej zastosowanie w produkcji mieszanek paszowych. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa może być znaczącym zamiennikiem śruty sojowej ze względu na zbliżony poziom aminokwasów. Jednak śruta rzepakowa posiada mniejszą wartość pokarmową, ze względu na mniejszą zawartość białka ogólnego i energii oraz większą ilość włókna surowego. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa i…
W systemie uczestniczyć mogą rolnicy, którzy: złożą w roku 2015 wniosek o dopłaty bezpośrednie w ramach systemu jednolitej płatności obszarowej spełniają minimalne wymogi w zakresie powierzchni (1 ha)lub kwoty wsparcia (200 EUR) spełniają warunki określone dla pozostałych płatności, o które wnioskują w roku 2015 (JPO, zazielenianie, młody rolnik, wsparcie powiązane z produkcją) zadeklarują we wniosku zamiar uczestnictwa w systemie lub nie sprzeciwią się automatycznemu włączeniu do systemu: 1. SUMAdopłat nie przekracza 1250EUR – podleganie automatyczne (z możliwością rezygnacji przez rolnika) 2. SUMA dopłat przekracza 1250EUR - przystąpienie dobrowolne tylko w 2015 roku (wniosek do 9.06.2015) nie stworzyli, po…
17 grudnia 2014
Obowiązkowa praktyka zazielenienia – Obszary proekologiczne (EFA)
Przygotowane przez Krzysztof Langiewicz
Wszyscy rolnicy uprawnieni do jednolitej płatności obszarowej zobowiązani będą do realizacji zazielenienia. W zależności od ilości posiadanych w gospodarstwie gruntów ornych oraz udziału trwałych użytków zielonych, rolnicy będą zobowiązani do przestrzegania: > jednej, > dwóch, > trzech praktyk zazielenienia, chyba, że spełniają warunki wykluczenia. Praktyki zazieleniania to: 1.Dywersyfikacja upraw (dotyczy gospodarstw od 10 ha GO) . 2.Utrzymywanie trwałych użytków zielonych (TUZ) (dot. gosp. posiadających TUZ-y) 3.Utrzymywanie obszarów proekologicznych (EFA) (dotyczy gospodarstw ponad 15 ha GO) Ad.3. Obszary proekologiczne (EFA). Planuje się, że do 2016 roku włącznie utrzymanie obszarów proekologicznych (EFA)dotyczyć będzie gospodarstw o powierzchni powyżej 15 ha gruntów ornych, które…
16 grudnia 2014
„Technologia uprawy komonicy zwyczajnej w gospodarstwach ekologicznych”
Przygotowane przez Krzysztof Langiewicz
Produkcja komonicy zwyczajnej w gospodarstwach ekologicznych z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt jest alternatywnym rozwiązaniem produkcji wysokobiałkowych pasz na glebach słabszych. Do uprawy komonicy najodpowiedniejsze są gleby średnie, o odczynie zasadowym, ale znosi też nieznaczne zakwaszenie i gleby o niższej bonitacji. W czasie kiełkowania i początkowego rozwoju komonica znosi dobrze niskie temperatury, ale przy wyższej temperaturze kiełkuje szybciej i mniej się zachwaszcza. Komonica odznacza się dobrym zimowaniem. Doskonale znosi okresowe spadki temperatury do -25oC nawet przy braku okrywy śnieżnej. 1. Wybór stanowiska Po podjęciu decyzji uprawy komonicy zwyczajnej należy dokonać wyboru stanowiska pod jej uprawę. Okres użytkowania plantacji wynosi od…
Ogólne wymagania dotyczące zdrowia zwierząt od których pozyskuje się mleko surowe zawarte są w Rozporządzeniu WE853/2004, załącznik III, sekcja IX. Surowe mleko powinno pochodzić od zwierząt które, nie wykazują żadnych objawów chorób zakaźnych przenoszonych na człowieka przez mleko. Zwierzęta znajdują się w ogólnie dobrym stanie zdrowia, nie wykazują objawów choroby, która mogłaby skutkować zanieczyszczeniem mleka, a zwłaszcza nie cierpią na żadną infekcję dróg rodnych objawiającą się wydzieliną. Nie wykazują zapalenie jelit z objawami biegunki i gorączką, czy na rozpoznawalny stan zapalny wymion. Nie posiadają na wymionach żadnych ran, które mogłyby niekorzystnie wpływać na produkt jakim jest mleko. Nie otrzymywały żadnych…
13 listopada 2014
Szydełkowanie – sposób na spędzanie długich jesiennych i zimowych wieczorów!
Przygotowane przez Krzysztof Langiewicz
Szydełkowanie to nie tylko relaksujące zajęcie na długie zimowe wieczory - może stanowić również praktyczne hobby. Na szydełku można zrobić czapkę lub serwetkę, a nawet przygotować ozdoby choinkowe. Bardzo popularne są szydełkowe aniołki, bombki, czy dzwoneczki. Ostatnio modna jest również biżuteria. Własnoręcznie robione korale, kolczyki i bransolety są powodem do dumy. szydełkowa biżuteria Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia, a książki i gazetki z tej dziedziny mogą ją tylko podsycać. Niektórzy sądzą, że jest to zajęcie dla ,,starszych pań”, albo nawet babć, ponieważ potrzebne jest sporo czasu i cierpliwości. Takie dzierganie można potraktować jako świetną terapię, ponieważ wycisza, uspokaja i jest lekarstwem…