słupecki - WODR Poznań
Rozwój rodzin pszczelich w okresie wiosny uzależniony jest od wielu czynników takich jak warunki pogodowe, baza pożytkowa, zdrowotność pszczół, wiek matki, jakość matki, stan zapasów. W tym roku na terenie powiatu słupeckiego z powodu niekorzystnych warunków pogodowych w III dekadzie kwietnia i I dekadzie maja rozwój pszczół był mniejszy niż w roku poprzednim w tym samym okresie. Z powodu długo utrzymujących się chłodów nie wszystkie rodziny miały odpowiednią ilość zapasów potrzebnych do prawidłowego rozwoju. W rodzinach takich należało uzupełnić zapasy pokarmowe potrzebne do optymalnego rozwoju. Wielu pszczelarzy przekazuje, że pomimo łagodnej zimy dla pszczół bardziej niekorzystne okazały się warunki…
Galeria
- Pasieka na plantacji rzepaku Pasieka na plantacji rzepaku
- Pasieka na plantacji rzepaku Pasieka na plantacji rzepaku
- Plantacja rzepaku Plantacja rzepaku
- Plantacja rzepaku Plantacja rzepaku
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-r-z/zespol-doradczy-w-supeckim?start=72#sigProIdef8a6dbd99
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-r-z/zespol-doradczy-w-supeckim?start=72#sigProIdef8a6dbd99
Pani Sylwia Gołdych jest mieszkanką wsi Szkudłówka w powiecie słupeckim. Z wykształcenia jest kucharzem, ale prawdziwą jej pasją jest cukiernictwo. Od 10 lat przyjmuje zamówienia na różne wypieki cukiernicze. Specjalnością pani Sylwii są ciasta drożdżowe oraz torty zdobione lukrem cukrowym. Torty takie sporządza na różne okazje. Dekoracja cukrowa jest wykonywana pod indywidualne zamówienie zleceniodawcy. Dużym powodzeniem cieszą się torty sporządzane na urodziny dla dzieci. Tematy ozdób na tortach są bardzo zróżnicowane i często wymagają dużych nakładów pracy. Wypieki cukiernicze pani Sylwii możemy podziwiać i skosztować w gospodarstwie agroturystycznym „U Michaliny ” w Kochowie, nad Jeziorem Powidzkim. Pani Sylwia Gołdych taki…
Galeria
- Autorka tortu - Sylwia Gołdych Autorka tortu - Sylwia Gołdych
- Szkolenie w Słupcy Szkolenie w Słupcy
- Szkolenie w Słupcy Szkolenie w Słupcy
- Szkolenie w Słupcy Szkolenie w Słupcy
- Szkolenie w Słupcy Szkolenie w Słupcy
- Szkolenie w Słupcy Szkolenie w Słupcy
- Szkolenie w Słupcy Szkolenie w Słupcy
- Szkolenie w Słupcy Szkolenie w Słupcy
- Szkolenie w Słupcy Szkolenie w Słupcy
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-r-z/zespol-doradczy-w-supeckim?start=72#sigProIde647eab6ad
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-r-z/zespol-doradczy-w-supeckim?start=72#sigProIde647eab6ad
Wiosna to wzmożony okres wykonywania przez rolników zabiegów ochrony roślin w celu ochrony plantacji przed patogenami. Środki ochrony roślin są to substancje , które pozwalają skutecznie chronić uprawy, niestety niewłaściwie użyte mogą również szkodzić otaczającej nas przyrodzie i nam samym. Dlatego należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa podczas stosowania środków ochrony roślin - od momentu zakupu środka, poprzez jego przechowywanie, aż po moment użycia i właściwego pozbycia się opakowania po środku Zasady stosowania środków ochrony roślin: 1. Kupuj tylko środki ochrony roślin posiadające oryginalną etykietę u sprawdzonego sprzedawcy. 2.Przed zastosowaniem środka czytaj uważnie dołączoną etykietę. 3.Przygotowując ciecz użytkową stosuj objętość wody zalecaną…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-r-z/zespol-doradczy-w-supeckim?start=72#sigProId878391818b
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-r-z/zespol-doradczy-w-supeckim?start=72#sigProId878391818b
Rok 2016 był bardzo trudnym okresem dla producentów mleka. Od początku roku ceny skupu mleka spadały i tendencja spadkowa utrzymywała się w pierwszej połowie roku, średnia cena za litr mleka spadła poniżej 1,00 zł. Producenci mleka odstawiający mleko do Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców w Strzałkowie w tym krytycznym okresie nie odczuli tak drastycznie spadających cen jak w innych spółdzielniach. W najbardziej krytycznym okresie ceny skupu mleka w Strzałkowie nie spadły poniżej 1,00 zł a nawet można powiedzieć, że były jedne z wyższych w kraju. Niski poziom cen wynikał głównie z wysokiego skupu mleka, które powstało po uwolnieniu kwot mlecznych oraz z…
Pan Karol Żabierek należy do czołowych producentów mleka od krów rasy Montbeliarde w powiecie słupeckim. Jego gospodarstwo o pow. ok. 30 ha położone jest we wsi Cienin Zaborny. W płodozmianie główną pozycję zajmuje kukurydza, lucerna i trawy z przeznaczeniem na paszę dla bydła. Zdaniem hodowcy na osiągane wyniki największy wpływ ma żywienie. Stosowanie bardzo dobrych jakościowo i zebranych w optymalnym terminie pasz jest podstawą dobrej wydajności i zdrowotności stada. Nie mniej ważnym elementem w produkcji mleka jest zapewnienie zwierzętom odpowiednich warunków bytowania i opieki weterynaryjnej. Aby jednak zwierzęta wykazały się wysoką produkcją muszą posiadać wysoki potencjał genetyczny. W 2004 roku…
Za oknami widać już pierwsze oznaki wiosny. Rolniku to najwyższy czas aby dokonać oceny zdolności kiełkowania nasion pochodzących z własnej reprodukcji. Nie potrzeba do tego żadnych badań laboratoryjnych, wystarczy prosty test w warunkach domowych. Zdolność kiełkowania ziarniaków jest to procent nasion zdolnych do wykiełkowania. Ziarniaki, które chcemy wysiać powinny kiełkować na poziomie min. 90 proc. Instrukcja wykonania testu: 1. Przygotuj płaskie plastikowe lub szklane naczynie. 2.Do naczynia włóż złożony ręcznik papierowy, który najlepiej zwilż spryskiwaczem. Uwaga ręcznik powinien być wilgotny, a nie mokry. 3.Na ręczniku rozłóż próbę wcześniej przygotowanego materiału siewnego (100 oczyszczonych ziarników). Nasiona ułóż w 10 rzędach po…
Galeria
- Opisane próby ziarniaków Opisane próby ziarniaków
- Opisane próby ziarniaków Opisane próby ziarniaków
- Plastikowy pojemnik do wykonania próby Plastikowy pojemnik do wykonania próby
- Plastikowy pojemnik do wykonania próby Plastikowy pojemnik do wykonania próby
- Przygotowany do próby materiał siewny Przygotowany do próby materiał siewny
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-r-z/zespol-doradczy-w-supeckim?start=72#sigProId94326d0322
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-r-z/zespol-doradczy-w-supeckim?start=72#sigProId94326d0322
W lutym pszczelarze powinni rozpocząć w pasiece pierwsze prace mające na celu oczyszczenie dennic z osypu zimowego. Analizując szczegółowo wygląd i skład osypu możemy określić, jak zimowała rodzina pszczela. W osypie zimowym znajdują się martwe pszczoły, cząstki odkslepów woskowych, kryształki cukru i spadłe pasożyty Warrozy. Najlepiej oczyścić dennice przed lub w trakcie wykonania pierwszego oblotu przez pszczoły. Osyp powinien zostać zgromadzony do szczelnego pojemnika i później w bezpieczny sposób zagospodarowany. W gospodarstwach pasiecznych dysponujących zapasowymi dennicami istnieje możliwość zakładania w tym czasie nowych oczyszczonych i wydezynfekowanych dennic. Rozwiązanie takie jest bardzo dobre ale nie wszyscy pszczelarze posiadają na wyposażeniu…
Galeria
- Środki do dezynfekcji uli i sprzętu Środki do dezynfekcji uli i sprzętu
- Osyp zimowy z pszczołami na dennicy ula Osyp zimowy z pszczołami na dennicy ula
- Osyp zimowy z pszczołami na dennicy ula Osyp zimowy z pszczołami na dennicy ula
- Widoczne pasożyty Warrozy w osypie zimowym Widoczne pasożyty Warrozy w osypie zimowym
- Ramki wielkopolskie po oczyszczeniu i dezynfekcji Ramki wielkopolskie po oczyszczeniu i dezynfekcji
- Otwór wentylacyjny z pszczołami w powałce ula Otwór wentylacyjny z pszczołami w powałce ula
- Zgromadzony osyp zimowy w worku foliowym Zgromadzony osyp zimowy w worku foliowym
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-r-z/zespol-doradczy-w-supeckim?start=72#sigProId707126240d
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-r-z/zespol-doradczy-w-supeckim?start=72#sigProId707126240d
06 lutego 2017
Zaproszenie na spotkanie z rolnikami i mieszkańcami wsi w Wilcznej
Napisane przez ARiMR
W dniu 17 stycznia 2017 roku odbyło się szkolenie nt. żywności ekologicznej, które rozpoczęło sezon szkoleniowy w powiecie słupeckim. Na wstępie doradca ds. ROW Barbara Szykowna przedstawiła program działania na I półrocze b.r., poinformowała o planowanych szkolenia, pokazach oraz wyjazdach studyjnych.Głównym tematem szkolenia była jakość żywności ekologicznej i jej wpływ na zdrowie człowieka. Codziennie każdy człowiek, zwłaszcza kobiety zastanawiają się co przygotować do jedzenia. Chciałyby, ażeby przygotowane jedzenie było zdrowe, smaczne ale nie pracochłonne. Jak pogodzić te wszystkie wymagania ? Właśnie na takie trudne pytania można było uzyskać odpowiedzi na szkoleniu. Surowce ekologiczne w porównaniu z konwencjonalnymi zawierają zdecydowanie mniej…
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-r-z/zespol-doradczy-w-supeckim?start=72#sigProId73486f86c4
https://archiwum.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-r-z/zespol-doradczy-w-supeckim?start=72#sigProId73486f86c4