słupecki - WODR Poznań
Rozwój rodzin pszczelich w okresie  wiosny uzależniony jest od wielu czynników takich jak warunki pogodowe, baza pożytkowa, zdrowotność pszczół, wiek matki, jakość matki, stan zapasów. W tym roku na terenie powiatu słupeckiego z powodu niekorzystnych  warunków pogodowych w III dekadzie kwietnia i I dekadzie maja rozwój pszczół był mniejszy niż w roku poprzednim w tym samym okresie. Z powodu długo utrzymujących się chłodów  nie wszystkie rodziny miały odpowiednią ilość zapasów potrzebnych do prawidłowego rozwoju. W rodzinach  takich należało uzupełnić zapasy pokarmowe  potrzebne do optymalnego rozwoju.        Wielu pszczelarzy  przekazuje, że  pomimo łagodnej zimy dla pszczół bardziej niekorzystne okazały się warunki…
Ostatnio zmieniany 31 maja 2017
Pani Sylwia Gołdych jest mieszkanką wsi Szkudłówka w powiecie słupeckim. Z wykształcenia jest kucharzem, ale prawdziwą jej pasją jest cukiernictwo. Od 10 lat  przyjmuje zamówienia na różne wypieki cukiernicze. Specjalnością pani Sylwii są ciasta drożdżowe oraz torty zdobione lukrem  cukrowym. Torty takie sporządza na różne okazje. Dekoracja cukrowa jest wykonywana pod indywidualne zamówienie zleceniodawcy. Dużym powodzeniem cieszą się  torty  sporządzane na urodziny dla dzieci. Tematy ozdób na tortach są bardzo zróżnicowane i często wymagają dużych nakładów pracy. Wypieki cukiernicze pani Sylwii możemy podziwiać i skosztować w gospodarstwie agroturystycznym „U Michaliny ” w Kochowie, nad Jeziorem Powidzkim. Pani Sylwia Gołdych taki…
Wiosna to wzmożony okres wykonywania przez rolników zabiegów  ochrony roślin w celu ochrony plantacji przed patogenami. Środki ochrony roślin są to substancje , które pozwalają skutecznie chronić  uprawy, niestety niewłaściwie użyte  mogą również szkodzić otaczającej nas przyrodzie  i nam samym. Dlatego należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa podczas stosowania środków ochrony roślin - od momentu zakupu środka, poprzez  jego przechowywanie, aż po moment użycia i właściwego pozbycia się opakowania po środku Zasady stosowania środków ochrony roślin: 1. Kupuj tylko środki ochrony roślin posiadające oryginalną etykietę  u sprawdzonego sprzedawcy. 2.Przed zastosowaniem środka czytaj uważnie dołączoną etykietę. 3.Przygotowując ciecz użytkową stosuj objętość wody zalecaną…
31 marca 2017

Sytuacja na rynku mleka.

Przygotowane przez
Rok 2016 był bardzo trudnym okresem dla producentów mleka. Od początku roku ceny skupu mleka spadały i tendencja spadkowa utrzymywała się w pierwszej połowie roku, średnia cena za litr mleka spadła poniżej 1,00 zł. Producenci mleka odstawiający mleko do Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców w Strzałkowie w tym krytycznym okresie nie odczuli tak drastycznie spadających cen jak w innych spółdzielniach. W najbardziej krytycznym okresie ceny skupu  mleka w Strzałkowie nie spadły poniżej 1,00 zł a nawet można powiedzieć, że były jedne z wyższych w kraju. Niski poziom cen wynikał głównie z wysokiego skupu mleka, które powstało po uwolnieniu kwot mlecznych oraz z…
Ostatnio zmieniany 03 kwietnia 2017
Pan Karol Żabierek należy do czołowych producentów mleka od krów rasy Montbeliarde w powiecie słupeckim. Jego gospodarstwo o pow. ok. 30 ha położone jest we wsi Cienin Zaborny. W płodozmianie główną pozycję zajmuje kukurydza, lucerna i trawy z przeznaczeniem na paszę dla bydła. Zdaniem hodowcy na osiągane wyniki największy wpływ ma żywienie. Stosowanie bardzo dobrych jakościowo i zebranych w optymalnym terminie pasz jest podstawą dobrej wydajności i zdrowotności stada. Nie mniej ważnym elementem w produkcji mleka jest zapewnienie zwierzętom odpowiednich warunków bytowania i opieki weterynaryjnej. Aby jednak zwierzęta wykazały się wysoką produkcją muszą posiadać wysoki potencjał genetyczny. W 2004 roku…
Za oknami widać już pierwsze oznaki wiosny. Rolniku to najwyższy czas aby dokonać oceny zdolności kiełkowania nasion pochodzących z własnej reprodukcji. Nie potrzeba do tego żadnych badań laboratoryjnych, wystarczy prosty test w warunkach domowych. Zdolność kiełkowania ziarniaków jest to procent nasion zdolnych do wykiełkowania. Ziarniaki, które chcemy wysiać powinny kiełkować na poziomie min. 90 proc. Instrukcja wykonania testu: 1. Przygotuj płaskie plastikowe lub szklane naczynie. 2.Do naczynia włóż złożony ręcznik papierowy, który najlepiej zwilż spryskiwaczem. Uwaga ręcznik powinien być wilgotny, a nie mokry. 3.Na ręczniku rozłóż próbę wcześniej przygotowanego materiału siewnego (100 oczyszczonych ziarników). Nasiona ułóż w 10 rzędach po…
  W lutym pszczelarze powinni rozpocząć w pasiece pierwsze prace mające na celu oczyszczenie dennic z osypu zimowego. Analizując szczegółowo wygląd i skład osypu możemy określić, jak zimowała rodzina pszczela. W osypie zimowym znajdują się martwe pszczoły, cząstki odkslepów woskowych, kryształki cukru i spadłe pasożyty Warrozy. Najlepiej oczyścić dennice przed lub w trakcie wykonania pierwszego oblotu przez pszczoły. Osyp powinien zostać  zgromadzony do szczelnego pojemnika i później w bezpieczny sposób zagospodarowany. W gospodarstwach pasiecznych dysponujących zapasowymi dennicami istnieje możliwość zakładania w tym czasie nowych oczyszczonych i wydezynfekowanych dennic. Rozwiązanie takie jest bardzo dobre ale nie wszyscy pszczelarze posiadają na wyposażeniu…
Ostatnio zmieniany 06 lutego 2017
 W dniu 17 stycznia 2017 roku odbyło się szkolenie nt. żywności ekologicznej, które rozpoczęło sezon szkoleniowy w powiecie słupeckim.                                                                 Na wstępie doradca ds. ROW  Barbara Szykowna przedstawiła program działania na I półrocze b.r., poinformowała o planowanych szkolenia, pokazach oraz wyjazdach studyjnych.Głównym tematem szkolenia była jakość żywności ekologicznej i jej wpływ na zdrowie człowieka. Codziennie każdy człowiek, zwłaszcza kobiety zastanawiają się co przygotować do jedzenia. Chciałyby, ażeby przygotowane jedzenie było zdrowe, smaczne ale nie pracochłonne. Jak pogodzić te wszystkie wymagania ? Właśnie na takie trudne pytania można było uzyskać odpowiedzi na szkoleniu. Surowce ekologiczne w porównaniu z konwencjonalnymi zawierają zdecydowanie mniej…
Ostatnio zmieniany 03 lutego 2017