W dniu 06.06.2017r. rolniczki z naszego powiatu uczestniczyły w Dniu Szparaga- który został zorganizowany w CWE w Gołaszynie. Szparag to wykwintne warzywo, cenione głównie pod względem smakowym i dietetycznym. U nas w Polsce bardzo popularne są białe szparagi, choć zwolenników szparagów zielonych z roku na rok przybywa. Szczegółowych informacji na temat uprawy tej rośliny, o jej właściwościach, chorobach i szkodnikach które jej zagrażają dowiedzieliśmy się  podczas wykładu pana Jarosława Górskiego, specjalisty branżowego WODR . Kolejnym punktem seminarium była degustacja potraw, których głównym składnikiem był szparag. Na stołach znalazły się: szparagi zapiekane w cieście francuskim, białe szparagi z szynką i parmezanem,…
Większość upraw wymaga stosowania środków ochrony roślin. Prawidłowe wykonywanie zabiegów środkami ochrony roślin wymaga doświadczenia i wiedzy jak postępować z substancjami chemicznymi od zakupu, poprzez przechowywanie, stosowanie oraz utylizację resztek i opakowań. Celem szkoleń chemizacyjnych jest poszerzenie wiedzy i rozwinięcie praktycznych umiejętności rolników dotyczących stosowania środków ochrony roślin z uwzględnieniem zasad integrowanej ochrony. Na terenie powiatu kościańskiego w 2017r. odbyło się 1 szkolenie podstawowe i 3 uzupełniające. Łącznie zostało przeszkolonych 125 rolników. Szkolenie podstawowe kierowane jest do osób, które po raz pierwszy uczestniczą w szkoleniu chemizacyjnym, jest to szkolenie 2-dniowe (obejmuje 14 godz. szkoleniowych, w tym 3,5 godz. zajęć praktycznych).…
Ostatnio zmieniany 25 lipca 2017
Dnia 5 kwietnia 2017r. grupa rolników udała się na planację zbóż i rzepaku ozimego do Borowa (gmina Czempiń). Po dość późnej wiośnie w tym roku dokonano lustracji, omówiono stan plantacji po zimie oraz wiosenne nawożenie roślin wiosną. Było wiele pytań i wątpliwości. Na przykład: kiedy zastosować pierwszą dawkę N wiosną w zbożach i w rzepak? Jak wiadomo zarówno rzepak jak i zboża mają bardzo duże potrzeby pokarmowe w azot. Niedobór tego makroelementu ogranicza wzrost i rozwój roślin, co w konsekwencji zmniejsza plony nasion. Nadmiar zaś sprzyja wyleganiu, opóźnia dojrzewanie i obniża zawartość tłuszczu w nasionach. Aby dobrze określić dawkę N…
Ostatnio zmieniany 25 lipca 2017
Dnia 18 czerwca 2017r. w słoneczne, niedzielne popołudnie tłumy zgromadziły się na czempińskim rynku na III Festiwalu Wieprzowiny. Organizatorami imprezy byli: Grupa Razem, Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza, Centrum Kultury Czempiń i Gmina Czempiń. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały wiele przepysznych potraw, które można było spróbować i degustować. Najsmaczniejsze potrawy zostały nagrodzone. Dla najmłodszych uczestników festiwalu przygotowano wiele atrakcji m.in. gry, zabawy, warsztaty. Po warsztatach kulinarnych i degustacjach odbył się koncert najpierw wystąpił zespół "Ogień", a następnie odbył się koncert gwiazdy wieczoru – CLEO – znanej z takich przebojów jak "My Słowianie" czy "Słowiańska brać".  
Aby upiec chleb potrzebujemy mąkę pszenną lub żytnią. Mąka powstaje z ziarna, które zbudowane jest z 3 warstw. Najważniejsza część ziarna to bielmo, które obfituje wyłącznie w węglowodany. Wewnątrz ziarna znajduje się zarodek- najcenniejsza jego część, to skarbnica witaminy E, z grupy B, magnezu, żelaza, cynku, fosforu i nienasyconych kwasów tłuszczowych w trakcie rozwoju ziarna tu pojawia się kiełek. Zewnętrzną część ziarna stanowi łuska (okrywa owocowo-nasienna), która ma za zadanie chronić ziarno przed uszkodzeniem, zawiera błonnik i składniki mineralne. W procesie technologicznym oczyszczania ziarna powstaje biała mąka, poprzez oddzielenie bielma i zarodka od łuski, dlatego ziarno to pozbawione jest w…
Ostatnio zmieniany 30 maja 2017
Dnia 18 lutego 2017r. (sobota) rolnicy grupy RAZEM z gminy Czempiń wyjechali na Międzynarodowe Targi Rolnicze FERMA 2017 do Łodzi. Targi Ferma to największe specjalistyczne targi dla fachowców produkcji zwierzęcej w Polsce. Wzięło w nich udział 255 wystawców z kraju i zagranicy – m.in. z Francji, Belgii, Holandii, Włoch, Niemiec i Ukrainy. Atrakcji nie brakowało - hitem targów było łóżko wodne dla krów. W Holandii takie łóżka hodowcy mają już od 20 lat, natomiast w Polsce dopiero od roku. Zastosowano je w oborze w Polsce centralnej, w której hodowca w jednej oborze umieścił 100 takich łóżek i teraz buduje drugą…
Ostatnio zmieniany 29 maja 2017
W Gminie Śmigiel podczas spotkań, szkoleń oraz w czasie udzielanych porad bardzo wielu rolników pytało o aktualne zasady dotyczące Grup Producenckich. Poniżej przedstawiam zasady obowiązujące Grupy producentów rolnych po 2014r  Program adresowany jest do rolników prowadzących działalność w zakresie produkcji rolnej chcących poprzez zorganizowanie się z innymi producentami w grupy producenckie dostosowywać własną produkcję rolną do warunków rynkowych, poprawiać efektywności gospodarowania, planowania produkcji, koncentrować podaż, organizować sprzedaż produktów rolnych oraz pozyskiwać środki zewnętrzne na funkcjonowanie. Warunki powstania grupy producentów rolnych Utworzenie grupy producenckiej przez co najmniej 5 rolników produkujących jedną z kategorii produktów określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju…
Ustawa z dnia 23 września 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia zwalczania chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. poz. 1605) zmieniła przepisy ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt (Dz. U. z 2015 r. poz. 1172, z późn. zm.), przede wszystkim w zakresie identyfikacji świń, m.in.: - w przypadku świń urodzonych w danej siedzibie stada, wprowadzono obowiązek oznakowania tych zwierząt w terminie 30 dni od dnia ich urodzenia, przez założenie na lewą małżowinę uszną kolczyka zawierającego numer siedziby stada urodzenia, fakt oznakowania tych zwierząt należy zgłosić w terminie 7 dni od dnia…
Ostatnio zmieniany 28 grudnia 2016