Pojęcie „progów szkodliwości” pojawiło się w ochronie wraz z wejściem integrowanej ochrony roślin i w pierwszym okresie było głównie traktowane jako ekologiczna podstawa decyzji o potrzebie podjęcia chemicznego zwalczania organizmu szkodliwego. Należy pamiętać , że pierwsze doświadczenia w zakresie ograniczenia stosowana środków ochrony roślin miały miejsce w czasie gdy ochrona chemiczna stała się bazą dla uzyskania odpowiedniego plonu ja i odpowiedniej jakości. Wtedy panowało powszechne przekonanie ze środki jakie stosujemy są tak skonstruowane ze nie pozostawiają śladu w naszym ekosystemie, nic bardziej mylnego o czym przekonaliśmy się w czasie prowadzenia obserwacji jak i doświadczeń. Programy ochrony roślin z tamtych czasów,…
Ostatnio zmieniany 02 stycznia 2018
19 grudnia 2017

Spotkanie Opłatkowe Seniorów

Przygotowane przez
Już po raz kolejny w niedzielne popołudnie w Sali OSP w Grębaninie odbyło się spotkanie opłatkowe, na którym spotkali się seniorzy z całego sołectwa. Spotkanie zorganizowała Rada Sołecka wsi Grębanin na czele z Sołtysem wsi Panią Teresą Zawada. Pani Sołtys wraz z Panią Teresą Jerzyk- przewodniczącą miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich przywitały zebranych gości szczególnie emerytowanych nauczycieli naszej Szkoły Podstawowej: Panią Krystynę Kołodziejczyk, Jolantę Nawrocką, Jadwigę i Franciszka Mamczak, proboszcza miejscowej Parafii księdza prałata Stanisława Borowickiego oraz długoletniego dyrektora szpitala rehabilitacyjnego w Grębaninie Pana Leszka Żebrowskiego. W świąteczny nastrój seniorów wprowadziły dzieci ze Szkoły Podstawowej , które przygotowały jasełka pod okiem…
Lokalna Grupa Dyskusyjna założona przy gospodarstwie demonstracyjnym Pana Władysława Bajera (od lipca 2017 roku gospodarstwo objął zięć – Rafał Gierz ) prowadzona działalność w formie spotkań rolników w celu omówienia i przedyskutowania bieżących spraw z zakresu szeroko rozumianego rolnictwa z naciskiem na produkcję trzody chlewnej w różnych technologiach i systemach chowu ,zagrożenie wynikające z rozprzestrzeniania się wirusa ASF i zagadnienia bioasekuracji, oraz zagadnienia dotyczące produkcji roślinnej towarowej jak też przeznaczonej na własną bazę paszową gospodarstwa. W 2017 roku na planowane 4 spotkania przeprowadzono 3 (Jedno ze spotkań odwołałem z powodu mojej choroby). Przeciętnie w spotkaniach brało udział 6 rolników. Zdjęcie:…
Ostatnio zmieniany 14 grudnia 2017
Właściwości plonotwórcze łąk i pastwisk zależą od ich zasobności w składniki pokarmowe, uwilgotnienia i składu botanicznego runi. Badania wykazały , że przesuszenie nowo założonej łąki na zasobnej glebie torfowej spowodowało wyginięcie roślin i degradację gleby. Optymalne uwilgotnienie gleby dla rozwoju roślin leży w granicach między wodną pojemnością polową, odpowiadającą 60%pojemności wodnej kapilarnej a tzw. wilgotnością początku hamowania wzrostu roślin. Granice optymalnej wilgotności dla każdego typu gleb są różne. Problem dostępności wody w glebie łąkowej zwraca główną uwagę na ilość wody i siłę wiążąca ją w glebie. Istnieją dwie granice dostępności wody: -dolna- poniżej której gleba jest za sucha i górna-powyżej…
Ostatnio zmieniany 13 grudnia 2017
Od 1 stycznia 2018 r. mikroprzedsiębiorcy zostaną objęci nowymi zasadami kontroli skarbowej, czyli obowiązkiem przekazywania co miesiąc Jednolitego Pliku Kontrolnego. Za brak przesłania JPK grożą sankcje karno-skarbowe. Obowiązkiem tym objęte są już duże i małe przedsiębiorstwa. W dalszej kolejności dołączą do nich mikroprzedsiębiorcy – a więc firmy, które: • zatrudniają mniej niż 10 osób, • generują obroty nieprzekraczające 2 mln euro. Wśród wielu tysięcy mikroprzedsiębiorców, którzy od 1 stycznia dołączą do grupy podatników VAT, zobowiązanych do przesyłania plików JPK_VAT, będzie szerokie grono rolników indywidualnych rozliczających się na zasadach ogólnych tzw. VAT- owców. JPK_VAT – generowany na podstawie dokumentów kosztowych i…
14 listopada 2017

Żniwa kukurydziane 2017 na finiszu

Przygotowane przez
Zdjęcie: Archiwum własne autora (Paweł Stasiak) Uprawa kukurydzy cieszy się sporym zainteresowaniem rolników. Roślina ta stanowi znaczącą pozycję w strukturze zasiewów. Postęp biologiczny, a co za tym idzie dobór odpowiednich odmian, które lepiej wykorzystują istniejące warunki rolnicze pozwala na uprawę tej rośliny nawet na słabszych stanowiskach. W powiecie kępińskim tegoroczny sezon można uznać za udany, choć na przestrzeni całego sezonu nie brakowało niespodzianek pogodowych. Przekropny i chłodny kwiecień był dla siewu kukurydzy niemałym utrudnieniem wręcz to uniemożliwiał. Nielicznym gospodarstwom udało się zasiać kukurydzę w kwietniu. Kukurydza jest rośliną ciepłolubną a sytuacja pogodowa spowodowała, że optymalne warunki dla siewu kukurydzy były…
Ostatnio zmieniany 20 listopada 2017
Zdjęcie: Archiwum własne PZDR w powiecie kępińskim (Jan Sarnowski) Mleko to źródło łatwo przyswajalnych składników: mineralnych, tłuszczowych i białkowych oraz witamin, które wyróżniają się korzystnym wpływem na zdrowie konsumenta. Zawiera ono szereg bioaktywnych składników pochodzących zarówno z frakcji białkowej, jak i tłuszczowej. Każdy ze składników mleka oddzielnie, jak i działając harmonijnie z innymi wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych dla człowieka. Odgrywają one niezastąpioną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, są w opozycji w stosunku do patogenów, zwiększają odporność. Współczesna wiedza na temat mleka wskazuje na trendy jego jak najmniejszego przetwarzania i konieczności wypasania krów na pastwiskach dobrej jakości (o odpowiednim udziale różnych…
Ostatnio zmieniany 09 listopada 2017
 
Ostatnio zmieniany 02 października 2017
Wraz z nastaniem nowego sezonu wegetacyjnego po całkiem dobrym przezimowaniu plantacji upraw ozimych rolnicy już na początku marca rozpoczęli pierwsze prace polowe, niezbędne zabiegi pielęgnacyjne i dokarmianie roślin nawozami głównie wieloskładnikowymi. W tym roku był to na terenie powiatu kępińskiego dość korzystny start, jeśli chodzi o temperaturę średnią w miesiącu marcu to oscylowała ona w granicach + 6,5 st. C, choć średnia w kwietniu już nie zadawalała gdyż wyniosła tylko ok. + 7,5 st. C z bardzo częstymi przymrozkami. Z tego względu wysiane wcześniej zboża jare , a także kukurydza dość źle znosiły niskie temperatury aż do końca I dekady…
Ostatnio zmieniany 20 września 2017