Dopłaty do kredytów na budowę domów energooszczędnych. W ramach programu : Efektywne wykorzystanie energii można uzyskać dofinansowanie w postaci dotacji na częściową spłatę kapitału kredytu bankowego realizowaną za pośrednictwem banku na podstawie umowy o współpracy zawartej z NFOŚiGW . Celem programu jest oszczędność energii i ograniczenie lub uniknięcie emisji CO2 poprzez dofinansowanie przedsięwzięć poprawiających efektywność wykorzystania energii w nowobudowanych budynkach mieszkalnych. Budżet programu wynosi 300 mln zł , program będzie wdrażany w latach 2013 – 2022 . Wydatkowanie środków będzie możliwe do 31.12.2022 roku. Nabór wniosków o dotację NFOŚiGW wraz z wnioskami o kredyt prowadzony jest w trybie ciągłym. Wnioski…
03 grudnia 2013

Koniec pastwiskowania i co dalej?

Przygotowane przez
Koniec pastwiskowania i co dalej? W artykule tym chcę się podzielić uwagami odnośnie postępowania z krowami po zakończeniu sezonu pastwiskowego. Spostrzeżenia te są oparte na wieloletniej pracy ze stadami krów liczącymi od 50-150 sztuk. Krowy przebywały na pastwisku od wczesnej wiosny, gdy tylko ruń na pastwisku czy łące osiągnęła wysokość 10-15 cm, aż do późnej jesieni. Były okresy gdy krowy przebywały na pastwisku nawet przez noc i do obory przychodziły tylko na czas udoju i zjeść paszę treściwą. Nie były wtedy wiązane, bez problemów zajmowały swoje stanowiska. Mały kłopot sprawiały jedynie czasem pierwiastki, ale i one szybko uczyły się zajmować…
03 grudnia 2013

Ludowe zwyczaje adwentowe

Przygotowane przez
Ludowe zwyczaje adwentowe Adwent to czas przypomnień, świadectw i pojednania. Nagie już drzewa przywołują tęsknotę do minionej pory kwitnienia. Pierwsze mrozy przywracają pamięć o słonecznych krajobrazach, posiwiałe pola o falujących na wietrze łanach zbóż, a brunatne łąki tęsknią do kolorów i zapachów ziół. Ten czas to pora moralnego wzrastania: czynienie dobra, pomaganie innym, by mogli cieszyć się życiem, zabieganie o odzyskanie dobrego imienia zarówno swojego, jak i bliźniego.W każdą niedzielę na adwentowym wieńcu przybywa blasku następnej świecy. Przybliża się czas pojednania, by potem – gdy zajaśnieje gwiazda – nikt nie był samotny przy wigilijnym stole. Dawniej czas adwentu wcale nie…
Uprawy roślin GMO- regulacje prawne Resort środowiska chce gruntownie uregulować kwestie uprawy roślin genetycznie modyfikowanych (GMO) w Polsce. Choć prawo Unii Europejskiej nie pozwala na wprowadzenie całkowitego zakazu hodowli GMO, resort ma zamiar restrykcyjnie przestrzegać nowych przepisów. Jak tłumaczy Janusz Zaleski, wiceminister środowiska, nowelizacja ustawy o GMO ma za zadanie doprowadzić do likwidacji upraw nierejestrowanych.Polsce udało się uzyskać zgodę Komisji Europejskiej na stworzenie lokalnych stref wolnych od GMO. To jedna z najważniejszych zmian, którą zakłada przygotowana przez resort środowiska nowelizacja ustawy o GMO. Ministerstwo Środowiska jest na etapie uzgadniania jej zapisów z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na przełomie roku…
22 listopada 2013

Jak ograniczyć upadki prosiąt

Przygotowane przez
Jak ograniczyć upadki prosiąt Głównymi przyczynami upadków prosiąt są: przygniecenia, przeziębienia i biegunki. Odchów prosiąt to najbardziej krytyczny etap produkcji dla prosiąt i najtrudniejszy dla producenta. Przygniecenia są spowodowane złą konstrukcją kojca porodowego oraz oraz niską mlecznością maciory jak i niską temperaturą w chlewni, gdy uciekają z części legowiskowej w pobliże maciory by się ogrzać. Temperatura w porodówce to ok.18 stopni C i znacznie wyższa w części legowiskowej. Prosięta rodzą się praktycznie bezbronne. Nie mają wytworzonej odporności, ani tkanki tłuszczowej, chroniącej przed zimnem. Dlatego pomoc człowieka jest konieczna od razu. Urodzone prosię należy wytrzeć ze śluzu. Słabsze, o niskiej masie…
08 listopada 2013

Chów zielononóżki kuropatwianej

Przygotowane przez
CHÓW ZIELONONÓŻKI KUROPATWIANEJ – SPOSÓB NA SMACZNE JAJKA. Mieszkasz na wsi , masz ogród ,lubisz przyrodę i zwierzęta , możesz miećrównież zdrowe i smaczne własne jajka . Pomoże ci w tym pewna mała kurazielononóżka kuropatwiana . Zielononóżka kuropatwiana to stara polska rasa. W czasie zaborów kury te byływ Galicji synonimem polskości. Gospodarz hodujący je w swojej zagrodzie, wyrażałw ten sposób patriotyzm. Po odzyskaniu niepodległości rasa urosła do rangi„kultowej", stając się polskim znakiem firmowym. Do lat 60. XX wieku zielononóżkimożna było spotkać w całej Polsce. Jednak w czasach socjalizmu gdy zakładanoduże fermy produkcyjne okazało że rasa ta nie nadaje się do…
30 października 2013

Europejski system oznaczeń część 3

Przygotowane przez
EUROPEJSKI SYSTEM OZNACZEŃ część 3 Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) Jest to europejski znak jakości, przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla tego produktu. Produkt z oznaczeniem GTS musi być wytwarzany z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami. O oznaczenie GTS mogą ubiegać się produkty rolne przeznaczone do spożycia przez ludzi (płody ziemi, produkty pochodzące z hodowli, rybołówstwa oraz produkty pierwszego przetworzenia, będące w związku z tymi produktami) lub środki spożywcze (m. in. piwo, napoje z ekstraktów roślinnych, czekolada, chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, makarony) a…
30 października 2013

Europejski system oznaczeń część 2

Przygotowane przez
EUROPEJSKI SYSTEM OZNACZEŃ część 2 Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)Jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Oznaczenie ChOG mówi nam także, że chociaż jeden z etapów powstawania produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa. O znak ChOG mogą ubiegać się produkty rolne przeznaczone do spożycia przez ludzi (płody ziemi, produkty pochodzące z hodowli, rybołówstwa oraz produkty pierwszego przetworzenia, będące w związku z tymi produktami) lub środki spożywcze (m. in. piwo, chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, inne wyroby piekarnicze, makarony,…
30 października 2013

Zaduszki na wsi - wierzenia i zwyczaje

Przygotowane przez
Zaduszki na wsi - wierzenia i zwyczaje Wstaje mglisty dzień ponury,Dzwon od rana huczy z wieży –Dziś Zaduszki, Święto Zmarłych,Każdy na mogiły bieży...Czesław Maj Wedle polskiej tradycji Dzień Wszystkich Świętych (1-go listopada) i Dzień Zaduszny (nazywany też Zaduszkami 2-go listopada) wedle polskiej tradycji są świętami pamięci o zmarłych. Pierwszy termin został ustanowiony w 835 r. przez papieża Jana XI ku czci zmarłych świętych. Ponad wiek później - w 998 r. ustanowiono Dzień Zaduszny, a to dzięki opartowi benedyktynów z opactwa w Cluny, późniejszemu świętemu Odilonowi. Jednak tradycja Zaduszek sięga jeszcze czasów przedchrześcijańskich. Pierwotnie obrządki odprawiane w dniu tzw. Dziadów miały…